Säkrast för Finland och Sverige gå med i Nato tillsammans

Maanantai 18.4.2022 klo 10:40 - Ville

En aktiv Natodebatt pågår just nu i Finland och Sverige. I Finland kan man se att tiden närmar sig då vi ska ansöka om medlemskap i militäralliansen. Rysslands helt oprovocerade invasion av Ukraina och fullständiga likgiltighet för regelbaserade europeiska säkerhetsstrukturer lämnar inget annat val. Finland måste maximera sin egen säkerhet. Det finns ögonblick i historien när nationen måste vara redo att fatta snabba beslut för att stärka sin självständighet.

Sverige är Finlands viktigaste säkerhetspolitiska partner. Det skulle vara i Finlands och Sveriges intresse att ansöka om Natomedlemskap tillsammans, eftersom vi har övat militärt samarbete redan en lång tid. Om vår Natoansökan väcker politiska eller andra reaktioner i Ryssland är det bäst att möta dem tillsammans. Finlands och Sveriges Natomedlemskap skulle stärka stabiliteten och säkerheten i hela Skandinavien.

Mielipidekirjoitus Hufvudstadsbladetissa ja Dagens Nyheterissä 14.4.2022

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nato, Sverige, Finland

Nato-ratkaisu ei ole mustavalkoinen

Torstai 14.4.2022 klo 15:02 - Ville

Suomessa käydään nyt aktiivista Nato-keskustelua, johon professori Heikki Patomäki otti osaa Vieraskynässään (HS 13.4.). Patomäki puolusti aiempaa Nato-kriittistä kantaansa.
Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan vuoksi moni on arvioinut näkemyksiään uudelleen. Koska Putinin Venäjä on heittänyt kaikki sääntöpohjaisen kansainvälisen maailmanjärjestyksen pelisäännöt roskakoriin, se tuskin pysähtyy myötäilyllä. Muun maailman tulee asettaa aggressiolle rajoja, joita ei voi kevyesti ylittää. Jos parhaiten informoitu Suomen valtiojohto näkee, että meidän on nyt parasta liittyä Natoon, tätä tietä on uskallettava kulkea. Missään ratkaisussa ei ole vain hyviä ja huonoja puolia. Näin on ollut ennen merkittävien kansallisten ratkaisujen kohdalla. Niin on myös nyt.


Kommentoi kirjoitusta.

Elämme nyt historian käännekohdassa

Sunnuntai 3.4.2022 klo 13:02 - Ville

Historiassa on ajoittain suuria käännekohtia, jossa yksittäisestä merkittävästä tapahtumasta muodostuu vedenjakajana toimiva käännekohta. Tällainen tapahtuma oli Venäjän helmikuun lopussa aloittama hyökkäys Ukrainaan. Tällä sodalla on ollut hyvin merkittäviä vaikutuksia Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen asemaan ja maassamme käydään aktiivista keskustelua siitä, miten asemaamme tässä tilanteessa tulisi vahvistaa.

Itse en ole aiemmin kuulunut Suomen Nato-jäsenyyden äänekkäimpiin kannattajiin, mutta en myöskään sen vastustajiin. Olen ajatellut moneen muun tavoin, että pärjäämme valitsemallamme tiellä vahvalla itsenäisellä puolustuksella, kehittämällä yhteistyötä muiden länsimaiden kanssa, Nato-optiolla ja valtiojohdon puheväleillä Venäjän johdon kanssa. Nyt olemme tilanteessa, että tämä paketti ei enää riitä.

Venäjä ei ole tällä hetkellä on sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän jäsen, vaan kaupunkeja pommittava ja sotarikoksia siviileitä vastaan Ukrainassa tekevä valtio. Venäjä on myös hyökkäämällä Ukrainaan heiluttanut Europaapan turvallisuusjärjestelmän tavalla, joka vaatii Suomea kaikilla tavoilla vahvistamaan omaan turvallisuuttaan.

Me emme myöskään tiedä miten tilanne tästä kehittyy. Venäjän edes nykyisen kaltainen yhteiskunnallinen vakaus ei ole pitkällä tähtäimellä mitenkään selviö, kun maan talous alkaa kunnolla yskiä sodan ja sen takia maalle syystä pakotteiden takia. 1990-luvun alusta tästä on jotain kokemusta. Tällä kertaa asiat voivat mennä huonommin, sillä toisin kuin nyt Neuvostoliitosta syntynyt uusi Venäjä oli väleissä muun maailman kanssa ja sitä pyrittiin monella tavoin tukemaan - sittemmin epäonnistuneessa - kehityksessä kohti demokratiaa.

Tämä kaikki edellä mainittu epävarmuus tarkoittaa oman puolustuskykymme vahvistamista, sotilaallisen yhteistyön tiivistämistä Ruotsin, Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden kanssa. Jos tilanteesta parhaiten informoitu valtiojohtomme näkee, että Suomen turvallisuuden vahvistaminen edellyttää liittymistä Natoon, niin silloin tätä tietä on nyt kuljettava. Uskon, että tasavallan presidentillä, hallituksella ja eduskunnalla on suomalaisten suuren enemmistö tuki toimia nopeastikin tavalla, joka parhaiten vahvistaa turvallisuuttamme.

Suomen turvallisuuspoliittisissa valinoissa meitä kaikki varmasti huolestuttaa Venäjän mahdolliset jyrkätkin reaktiot. Se, että ei tehtäisi mitään olisi tässä tilanteessa kuitenkin suurempi uhka kuin se, että otamme määrätietoisia ja rohkeita askeleita turvallisuutemme vahvistamiseksi. Mikään ratkaisu ei varmasti ole pelkästään hyvä tai huono. Emme tarkkaan tiedä lähikuukaudet tuovat tullessaan meillä ja maailmalla. Kaiken tärkeintä on, että tänä aikana kansamme on sisäisesti mahdollisimman yhtenäinen ja on valmis kohtaamaan mitä historiallinen käännekohta, jota juuri todennäköisesti, nyt elämme tuo tullessaan.

Kirjoitus Uuden Suomen puheenvuorossa 3.4.2022

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: historia, Suomi, turvallisuus, Nato, Ukraina

"Talvikunnossapidon puutteet Helsingissä talvella 2021-2022"

Keskiviikko 30.3.2022 klo 9:45 - Ville

Helsingin valtuustossa on kerran kuukaudessa kyselyntunti, jolle valitaan kaksi etukäteen lähetettyä kysymystä. Tapanani on tehdä aina jokaiselle kyselytunnille joku ajankohtainen kysymys. Tänään keskiviikkona kokoukseen valittiin minun jo aiemmin talvella tarjoama kysymys ”Talvikunnossapidon puutteet Helsingissä talvella 2021–2022”. Apulaispormestarin vastauksen ja keskustelun voi seurata suorana kello 18 alkaen Helsinki Kanavalta.

Lähettämäni kysymys kuuluu seuraavasti:
Kevät on koittamassa, mutta meidän on syytä palata vielä kuluneeseen talveen, joka on ollut runsaan lumentulon takia Helsingissä hyvin haastava liikkumiselle. Itse olen saanut kaupunginvaltuutettuna runsaasti palautetta ihmisiltä siitä, että teiden auraus on kestänyt kauan ja kadut on olleet liukkaat ja heikottamattomat. Harrastan itse Vuosaaressa kesät talvet juoksua ja tiedän missä kunnossa jalkakäytävät ovat. Ne on olleet usein erittäin huonossa kunnossa. Luistimet olisi ollut parempi tapa edetä.
Auraukset ja hiekoitukset on kaupungin ydintoimintaa mikä pitää pystyä hoitamaan lumitalvena kohtuullisessa odotus ajassa. Myös kaupungin palautejärjestelmää tulisi kehittää niin, että talvihoidon ongelmista saa nopeasti ja reaaliaikaisesti tietoa eteenpäin vastuutahoille.
Ilmastotutkijoiden arvioiden mukaan ilmastonmuutoksen edetessä niin sanotut pääkallokelit yleistyvät, kun lämpötila vaihtelee pakkasen ja plussan puolella. Tästä oli juttu Helsingin Sanomissa 18.2.
Kysynkin miten Helsingin kaupunki arvioi talvihoidon onnistuneet tänä talvena ja miten sitä voitaisiin kehittää, että ensi talvi menee paremmin? Mihin pitkän tähtäimen suunnitelmiin kaupunki on ryhtynyt, että vaihteleviin sääoloihin pystytään nykyistä tehokkaammin reagoimaan?

Kommentoi kirjoitusta.

Lautakunnasta hyviä uutisia aloitteestani

Perjantai 4.3.2022 klo 14:08 - Ville

Tiistaina tuli kaupunkiympäristölautakunnasta hyviä uutisia Vuosaaren jäähallin seudun yöllistä rauhoittamista koskeneen valtuustoaloitteeni suhteen. Lautakunta totesi, että ”Vuosaaren urheilupuistossa ongelmakohta on kuitenkin pysäköintialueilla tapahtuva kuminpoltto, joka on tullut ilmi palautteissa ja havaittavissa mm. ilmakuvista. Tästä syystä urheilupuiston alueella kuminpoltto pyritään lopettamaan ensisijaisesti pysäköintialueille tehtävillä muutoksilla. Jos kuminpoltto ei lopu pysäköintialueille tehtävillä muutoksilla ja siirtyy alueen kaduille, niin tällöin tulee harkintaan katualueiden rajoittaminen autoliikenteeltä yöaikaan.”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, jäähalli, Kartano

Musta aamu

Torstai 24.2.2022 klo 12:47 - Ville

Aamun uutiset Venäjän tai voisiko sanoa sen itsevaltaisen johtajan hyökkäyksestä Unkarinaan on järkyttänyt meitä. Suomeen ei valtionjohdon mukaan kohdistu uhkaa, ja meillä on vahvat puolustusvoimat turvaamassa Suomen valtiollista koskemattomuutta. Suomi ei siis ole vaarassa, mutta sopimusperäinen maailmanjärjestys on. Historiantutkijana tarkastelen asioita usein menneisyyden perspektiivissä. Ukraina on minulle tuttu maa, jossa olen muutama vuosi sitten viimeksi vieraillut. Maiden väliset suhteet perustuu siihen, että pitää voida luottaa siihen mitä toinen osapuoli sanoo. Viikkoja Venäjän johto harhautti maailmaa ikään kuin diplomaattisella prosessilla. Lukemattomia valtiojohtajia ja diplomaatteja kävi Moskovassa yrittäen estää sodan. Tämän prosessi varjolla Putin valmisteli sotaa. Nyt jos koskaan koko maailman idästä länteen ja Euroopasta Aasiaan pitää olla yhtenäinen aggression pysäyttämisessä. Uskon ja toivon, että tätä yhtenäisyyttä löytyy.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ukraina, Venäjä

Rastilan leirintäalueesta ja talviuinnista

Torstai 17.2.2022 klo 9:35 - Ville

Kaupunginvaltuustossa käsiteltiin eilen Jape Lovénin (sd.) aloite Rastilan leirintäalueen toimintaedellytysten turvaamisesta. Päätöksen mukaan alue voi jatkaa matkailukäytössä. Tämä oli erittäin hyvä ratkaisu. Käsittelyn yhteydessä tein ponnen ”Hyväksyessään aloitteen kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuutta avata Rastilan leirintäalueen rantaan yleinen avantouintipaikka, jota leirintäalueen vieraat ja kaupunkilaiset voivat maksua vastaan käyttää.” Se ei kuitenkaan mennyt valtuustossa läpi. Äänet jakautuivat 32 ponnen puolesta ja 3 vastaan. (49 tyhjää).

Olen samasta asiasta jo aiemmin tehnyt valtuustoaloitteen, mutta se ei ole vienyt asiaa maaliin. Työni talviuintimahdollisuuksien lisäämiseksi Vuosaaressa ja Helsingissä kuitenkin jatkuu ja uskon, että tuloksia ennen pitkää nähdään. Toimialalla on parhaillaan tekeillä asiasta laajempi selvitys ja toivon, että siinä yhteydessä myös Vuosaari huomioidaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: helvaltuusto, Helsinki, Vuosaari,

Valtuusto-aloite: Liikennevalot Gustav Pauligintien ja Vuotien risteykseen

Tiistai 8.2.2022 klo 10:37 - Ville

Helsingin Vuosaaressa Gustav Pauliginkadun ja Vuotien välinen risteys on hyvin vilkas. Vuotie on Vuosaaren pääväyliä ja Gustav Pauliginkadun kautta kulkee suuri osa liikenteestä Aurinkolahteen.

Gustav Pauliginkadun ja kauppakeskus Columbuksen väliin rakennetaan parhaillaan useita korkeita taloja, jotka tulevat lisäämään sekä autoliikennettä että jalankulkua alueella. Jo rakennettu kulmatalo heikentää risteyksen näkyvyyttä. Isot rakennustyömaat tuovat vielä pitkään alueelle runsaasti työmaaliikennettä. Vuotien ylittäminen risteyksen kohdalla metroradan yli Golfaajan raitille vievälle sillalle koetaan vaaralliseksi. Asiasta on ollut Vuosaari-lehden mielipidepalstalla kirjoituksia 19.1.2022 ja 26.1.2022. Lisäksi
aihetta on käsitelty Vuosaaressa sosiaalisen median keskusteluissa jo aiemmin.

Ehdotan valtuustoaloitteella, että risteyksen valaistusta parannetaan ja siihen asennetaan liikennevalot. Rakennustyömaiden jatkuessa liikennevalot voivat olla vaikka väliaikaiset ja sen jälkeen niistä tehdään pysyvä järjestely lisäämään Vuosaaren keskusta-alueen liikenneturvallisuutta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, Aurinkolahti, liikenneturvallisuus

Talousarvioaloite: tekojäärata Vuosaareen 2023

Tiistai 25.1.2022 klo 9:11 - Ville

Jätin Helsingin valtuuston kokouksessa 19.1.22 seuraavan talousarvioaloitteen Helsingin vuoden 2023 budjettiin:

Viime vuosina luonnon jään saaminen luistelua varten pääkaupunkiseudulle on ollut epävarmaa ja tekojääkenttien merkitys luistelumahdollisuuksien parantamisessa pääkaupunkiseudulla on lisääntynyt.

Vuoden 2020 budjetissa kaupunginvaltuusto päätti uuden tekojääradan rakentamisesta Johanneksen kirkon kentälle Ullanlinnan kaupunginosaan. Helsingin lähiöt tarvitsevat nykyistä enemmän matalan kynnyksen liikuntapaikkoja, joita myös koulut ja päiväkodit voivat käyttää leutoina talvina luisteluun.

Lähes 40 000 asukkaan Vuosaaren kaupunginosasta puuttuu toistaiseksi tekojäärata ja sen rakentamisen aloittamista on alustavasti kaavailtu vuodelle 2024. Sopiva paikka jääradalle voisi olla esimerkiksi Vuosaaren Kartanon liikuntapuiston yhteydessä. Tässä tapauksessa alueen joukkoliikenneyhteyksiä tulisi myös yhteistyössä HSL:n kanssa parantaa niin, että linja-autolla pääsee alueelle hyvin suoraan Vuosaaren keskustasta. Ehdotan talousarvioaloitteella, että Helsingin vuoden 2022 budjettiin varataan varat, jotka mahdollistavat ensi vuonna tekojääradan rakentamisen aloittamisen Vuosaareen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, tekojää, luistelu

Talousarvioaloite: Terveydenhoidon resurssipula Vuosaaressa korjataan 2023

Tiistai 25.1.2022 klo 9:06 - Ville

Jätin Helsingin valtuuston kokouksessa 19.1.22 seuraavan talousarvioaloitteen Helsingin vuoden 2023 budjettiin:

Hoitoon pääsy Vuosaaren terveysasemalla on ollut pian parinkymmenen vuoden ajan ongelma, vaikka käytettävissä oleva henkilökunta on varmasti tehnyt asiassa parhaansa. Koronapandemia on tuonut tähän omat erityishaasteensa ja kasvattanut muiden sairauksien hoitovelkaa.

Kiireettömän lääkäriajan odotusaikaa kuvaavia T3-lukuja on viimeksi Helsingissä julkaistu 12.4.2021 ja silloin odotusaika Vuosaaressa oli 42 vuorokautta, kun kaupungin keskiarvo oli 31. Vuosaaren terveysaseman puhelinpalvelussa on myös ollut ajoittain merkittäviä ruuhkia. Vuosaaren alueen toinen

Meri-Rastilan terveysasema suljettiin vuonna 2005, eikä Albatrossin sote-asema ole pystynyt vastaamaan tarpeeseen. Ehdotan, että Meri-Rastilan 2005 suljetun lähiterveysaseman avaaminen uudelleen selvitetään Meri-Rastilan ostoskeskuksen pian alkavan uudistuksen yhteydessä.

Vuosaaren asukasluku tulee lähivuosina kasvamaan useilla tuhansilla jo päätettyjen kaavoitushankkeiden takia, mutta kaupungin sote-palveluita alueella on pikemminkin viime vuosina vähennetty. Tämä ristiriita on aika päättäväisin toimin nyt korjata. Pelkällä asuntorakentamisella palvelut unohtaen ei tehdä viihtyisää ja turvallista kaupunginosaa.

Ehdotan talousarvioaloitteella, että tehdään kattava selvitys mitkä taloudelliset, tila- ja henkilöresurssit vaaditaan sujuvan hoitoon pääsyn takaamiseksi Vuosaaressa ja selvityksen perusteella budjetoidaan tähän tarvittavat varat Helsingin vuoden 2023 talousarvioon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsinki. Vuosaari, sote

Kevään ensimmäinen valtuusto 19.1: lumenkaato, hoitovelka?

Torstai 20.1.2022 klo 9:57 - Ville

Helsingin valtuusto kokoontui eilen kevään ensimmäiseen yli neljän tunnin kokoukseen. Koronatilanteesta johtuen osallistuin kokoukseen etänä kotoa Vuosaaresta.

Kyselytunnilla keskusteltiin lumen kaatamisesta mereen ja toin ilmi kantani, että se pitäisi voida lopettaa ja löytää nopeasti ympäristöystävällisempi tapa hoitaa asia.

Toisessa kohdassa toin ilmi huoleni kiireettömän hoitoon pääsyn pitkistä jonotusajoista Helsingissä ja siitä, että hoitoaikojen tilastoja ei ole huhtikuun 2021 jälkeen julkaistu kaupungin nettisivuilla. Tähän tilastointiin luvattiin korjausta, mutta se ei tietysti itsessään ongelmaa ratkaise. Koronaepidemia on kerännyt hoitovelkaa, jota kiritään vielä pitkään ja kurominen vaati budjettiin erityisresursseja. SDP:n valtuustoryhmä jätti eilen tähän terveysasemien hoitoon pääsyyn liittyvän tärkeän ryhmäaloitteen. Ryhmä tiedottaa asian pian enemmän.

Kommentoi kirjoitusta.

Vuodenvaihtuessa

Perjantai 31.12.2021 klo 11:46 - Ville

Poikkeuksellinen vuosi 2021 alkaa olla päätöksessä. Vuodesta tuli varmasti monelle meille erilainen, kun odotimme. Koronapandemia on edelleen monella tapaa heijastunut arkeemme. Itselleni kuntapolitiikassa keskeinen tapahtuma oli kesän vaalit ja niissä saamani yli kahdentuhannen äänestäjän suuri tuki jatkaa merkityksellisenä kokemani kaupunginvaltuutetun luottamustoimen hoitamista seuraavat neljä vuotta. Tämän luottamuksen varassa tätä työtä tehdään viikosta toiseen.

Uuteen vuoteen näkymät ovat monella tapaa maailmassa melko sumeat, mutta vuodenvaihteessa on hyvä kiinnittää huomiota myös niihin asioihin, jotka antavat toivoa paremmasta.

Hyvää uutta vuotta 2022 kaikille!     

Kommentoi kirjoitusta.

Talousarvio-aloite 8.12.21 Auringonpilkun koulun ulkoasun kunnostaminen

Maanantai 13.12.2021 klo 15:13 - Ville

Jätin Helsingin valtuuston kokouksessa 8.12.12 seuraavan talousarvio-aloitteen:

Vuosaaren Aurinkolahden peruskoulu Auringonpilkun sivukoulun rakennus Villiruusunkuja 4:ssä on ulkoapäin puhdistuksen ja uuden maalin tarpeessa. Syynä lienee läheisen meren ulkoseiniin keräämä kosteus. Koko vuonna 2000 valmistuneen rakennuksen ulkoasu nyt epäsiisti, eikä sikäli siisti ja arvokas, kuten koulurakennuksella tulisi olla. Olen laittanut asiasta palautetta kaupungille, mutta toimiin rakennuksen kunnostamiseksi ei ole ilmeisesti määrärahojen vähäisyyden takia ryhdytty. Ehdotan valtuustoaloitteella, että Helsingin talousarvioon lisätään varat Auringonpilkun ulkoasun kunnostamiseksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aurinkolahti, Vuosaari, koulu

Valtuustoaloite: Vuosaaren Kartanon urheilupuiston pysäköintialueen yöllinen rauhoittaminen

Maanantai 13.12.2021 klo 15:03 - Ville

Jätin valtuuston kokouksessa 8.12.21 seuraavan aloitteen:   

Vuosaaren Kartanon urheilupuiston parkkialue ja sille johtava Itäreimarintie on muodostunut yölliseksi autojen kiihdyttelyn alueeksi. Autojen moottorien äänistä ja renkaiden niin sanotusta kuminpoltosta aiheutuu erityisesti kesäisin nukkumista vaikeuttavaa yöllistä häiriötä läheisten Vuosaaren Omenamäen ja Porslahden alueen asukkaille. Asfaltissa olevat renkaanjäljet kertovat missä kohdin kiihdyttelyä yleensä tapahtuu.

Minä ja monet Vuosaaren asukkaat olemme laittaneet asiasta palautetta kaupungille kesällä 2021, mutta toimiin tilanteen korjaamiseksi ei ole ryhdytty. Äänekästä ympäriajoa alueella esiintyy nykyisin myös talviaikana. Poliisin resurssit eivät riitä syrjäisten katujen valvontaan, joten kaupungin asukkaille antamat kehotukset olla yhteydessä polisiin ei ole ongelmaan ratkaisu varsinkaan, jos yöllistä ajo alueelle ei ole rajoitettu. Vastaavien yöllisten kiihdytysajojen rajoittamiseksi Vuosaaren golfkentän kiertävälle Itäreimarintielle ja Majakanvartijan kadulle on asetettu 22 - 06 kaikkina viikonpäivinä voimassa oleva ajokielto, joka ei koske huolto- ja tontille-ajoa.

Ehdotan valtuustoaloitteella, että yöllinen ajokielto laajennetaan Kartanon kentän parkkialueelle Vuotieltä vievälle Itäreimarintien osuudelle. Koska kiellon valvonta on vaikeaa, ehdotan, että Kartanon urheilupuiston parkkialueelle laitetaan myös ajoesteet, jotka eivät haittaa pysäköintiä, mutta estävät yölliset kiihdytysajot alueella.

2 kommenttia .

Talousarvio-aloite: Vartioharjun leikki- ja pelipaikka

Torstai 9.12.2021 - Ville

Jätin Helsingin valtuuuston kokouksessa 8.12.21 seuraavan talousarvialoitteen:
Helsingissä on parisataa leikkipaikkaa. Olen saanut Vartioharjusta yhteydenoton, että alueelta puuttuu lapsille ja nuorille tarkoitettu pelialue. Vartioharjun nuorilla ja lapsiperheillä ei tämän johdosta luontevaa kokoontumispaikkaa. Vartioharjun kirjasto on lakkautettu, eikä siellä ole nuorisotaloa.Ehdotankin Vartioharjun asukkailta tulleen toiveen mukaisesti, että Vartioharjuun rakennetaan monitoimikenttä, missä on jalkapallo- ja koripallokenttä (yhdistettynä tai erikseen) sekä leikkialue pienille lapsille ja kiipeilypaikka isommille. Sopiva sijainti paikalle voisi olla Itäinen rantatie, tarkemmin Varjakanvalkama. Näkemyksiä sopivasta sijainnista ja paikan tarkemmasta muodosta voidaan kartoittaa asukkaille ja alueella toimiville järjestöille tehtävällä kyselyllä. Ehdotan talousarvioaloitteella, että Helsingin vuoden 2023 budjettiin lisätään varat Vartioharjun leikki- ja pelipaikan suunnitteluun ja toteutukseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vartioharju, Helsinki, aloite

Meri-Rastila tarvitsee oman terveysaseman

Keskiviikko 13.10.2021 klo 16:52 - Ville

Helsingin Uutiset käsitteli (HU 9.–10.10.) kaupunginvaltuuston päätöstä Vuosaaren Meri-Rastilan itäosan asemakaavan muuttamisesta. Kaavamuutos meni läpi äänin 58 – 22.

Itse kuuluin vähemmistöön jääneeseen joukkoon, sillä näin, että kaavamuutos kaventaa liiaksi luontoarvoiltaan merkittävää Pohjavedenpuistoa. Toinen syyni vastustaa päätöstä liittyi kaupungin palvelujen riittävyyteen Vuosaaressa.

Olen useita vuosia pyrkinyt valtuustoaloittein ja keskusteluin vaikuttamaan siihen, että Vuosaareen saataisiin edes nykyistä asukaslukua vastaavat terveyspalvelut. Välillä on otettu pieniä askelia eteenpäin ja sitten taas taaksepäin

Meri-Rastilan osalta ratkaisu voisi olla ehdottamani alueen 2005 suljetun terveysaseman avaaminen uudelleen. Jos kaupungin tavoitteena on vaikuttaa Helsingin alueiden segregaatiokehitykseen, on aivan ykkösprioriteetti kyetä järjestämään lähiöihin toimivat sote-palvelut.

Mielipidekirjoitus Helsingin Uutisissa 13.10.2021

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Meri-Rastila, Vuosaari, sote, tervyasema

Meri-Rastilan länsiosan kaava harmillisesti läpi valtuustossa

Torstai 7.10.2021 klo 11:56 - Ville

Kaupunginvaltuuston kokous eilen kesti yli kuusi tuntia tämän vuorokauden puolelle. Listalla oli keskustelu valtuustokauden strategiasta ja Meri-Rastilan itäosan asemakaavan muuttaminen. Jälkimmäinen ehdotus meni harmillisesti läpi äänin 58 – 22. Minun perustelut, miksi en kannattanut esitystä voi katsoa HelsinkiKanavalta alla olevasta linkistä.

https://www.helsinkikanava.fi/fi/web/helsinkikanava/player/event/view?eventId=102435619&assetId=126816705#T18262

Jätin lopuksi myös päätökseen eriävän mielipiteen, johon kirjaisin myös perusteluni olla kannattamatta esitystä: ”Meri-Rastilan itäosan asemakaavan muuttaminen kaventaa liaksi luontoarvoiltaan merkittävää Pohjavedenpuistoa. Toiseksi kaupungin tuli kyetä järjestämään Vuosaaren nykyiselle väestölle toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ennen kuin alueen asukasmäärää kasvatetaan merkittävästi. Tämä olisi voitu huomioida esimerkiksi tekemällä linjapäätös Meri-Rastilan 2005 suljetun terveysaseman avaamisesta uudelleen samanaikaisesti kaavaratkaisun kanssa.”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, Meri-Rastila, kaavoitus

Meri-Rastilan itäosan kaavamuutos

Maanantai 27.9.2021 klo 7:37 - Ville

IMG_20210926_175949_HDR.jpgKaupunginhallituksen päätettävänä on tänään Meri-Rastilan itäosan kaavamuutos. Oma kantani kuvissa näkyvän luontoarvoltaan merkittävän Pohjavedenpuiston kaavoitukseen esitetyllä tavalla on ollut jo pidemmän aikaa kielteinen. Näen myös, että kaupungin on pystyttävä tarjoamaan Vuosaaren nykyiselle 40 000 asukkaalle riittävät terveys- ym. palvelut ennen kuin hyväksytään aina uusia merkittäviä kaavoja. Olen tätä pitkään eriyhteyksissä pitänyt esillä ja tehnyt valtuustoaloitteitakin. Konkreettinen tapa parantaa Meri-Rastilan alueen terveyspalveluita olisi alueen 2005 suljetun terveysaseman uudelleen avaaminen. Itse en valittavasti pääse tänään kaupunginhallituksen varajäsenenä osallistumaan päätöksentekoon. Jos kaavaa etenee kaupunginvaltuustoon, tulen äänestämään sitä vastaan edellä mainituista syistä. Vuosaari ansaitsee riittävät virkistysalueet ja toimivat kaupungin palvelut.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, Meri-Rastila, kaavoitus, luontoarvot, palvelut

Terveiset strategiaseminaarista

Torstai 12.8.2021 klo 15:24 - Ville

Tänään ja huomenna Finlandia-talolla suunnitellaan Helsingin alkavaa neljän vuoden valtuustokautta strategiaseminaarissa. Kuulemme eri toimialojen katsaukset ja kokoonnumme iltapäivällä myös oman valtuustoryhmän kanssa. Koronatilanteesta johtuen osallistun kotoa Vuosaaresta etäyhteydellä.

Käytin iltapäivällä strategiaseminaarissa puheenvuoron, jossa painotin, että lähiluonnon ja kaupungin palveluiden merkitys tulee ottaa aiempaa paremmin huomioon kaavoituksessa. Käytin tästä esimerkkinä Vuosaarta. Totesin lopuksi, että tällä valtuustokaudella Vuosaaren terveyspalvelujen pitkäaikaiseen vajaukseen on saatava korjaus. Tähän hyvä tapa on kuntavaaleissa esille nostamani Meri-Rastilan 2000-luvun alussa suljetun terveysaseman avaaminen uudelleen. Uskon, että pienempiin sote-yksiköihin voi olla myös helpompi rekrytoida työvoimaa, minkä saatavuus on yleisesti tiedossa oleva ongelma.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsinki, Vuosaari

Luottamuspaikat

Torstai 1.7.2021 klo 20:54 - Ville

SDP:n Helsingin piirinkokous teki tänään esitykset uuden valtuustokauden luottamuspaikoista. Minä tulen toimimaan kaksi ensimmäistä valtuustovuotta kaupunginhallituksen varajäsenenä ja konsernijaoston varsinaisena jäsenenä. Vaalikauden kaksi viimeistä vuotta 2023 puolivälistä kevään 2025 kuntavaaleihin toimin kaupunginvaltuuston toisena varapuheenjohtajana. Tämä on yksi Helsingin tärkeimpiä luottamustehtäviä. Tässä roolissa olen läsnä myös kaikissa kaupunginhallituksen kokouksissa ja näen, että se on merkittävä vaikuttamisen paikka, kuten on myös muut tulevat tehtäväni.

Kiitos vielä kerran 2030:lle äänestäjälle luottamuksesta! Teidän ansiosta minua näihin tehtäviin nyt esitetään ja sen varassa lähden niitä hoitamaan valtuustotyön ohella.

Näiden uutisten myötä on hyvä jäädä huomenna lomalle lataamaan akkuja kiireisen kevään jälkeen. Uusi valtuustokausi alkaa jo elokuun alussa 2.8. ensimmäisellä kokouksella. Oikein hyvää kesää kaikille!

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »