Lyhyesti Villestä

719835-1006-0026s2.jpgOlen Ville Jalovaara, 44-vuotias helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, tieteentekijä, Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti. Kotini on ollut vuodesta 1997 Vuosaaressa.

Helsinkiläinen historiantutkija

Suurimman osan vuonna 2001 alkaneesta työurastani olen tehnyt pätkätyöläisenä Helsingin yliopistolla. Väliin mahtuu myös vuonna 2007 puolivuotinen Museovirastolla Tamminiemessä Urho Kekkosen museossa sekä erinäisiä keikkatöitä opettajana ja artikkelitoimittajana. Olen kokenut myös kaksi muutaman kuukauden työttömyysjaksoa ja
pätkätyöläisyyden mukanaan tuoma epävarmuus on enemmänkin kuin tuttua.

Väittelin Kekkosen ja kirkon suhteista tohtoriksi keväällä 2007. Tutkimusaiheeni käsittelivät syksyyn 2011 asti uskonnon roolia kylmässä sodassa Suomen näkökulmasta. Maaliskuussa 2015 ilmestyi vuonna 2012 alkaneeseen projektiini perustuva tutkimus, joka käsittelee vuonna 1883 perustetun tunnetun helsinkiläisen sosiaalialan järjestön HelsinkiMission 130-vuotiasta taivalta. Tarkastelen siinä tämän yhden järjestön kautta millaisia köyhyyden muotoja pääkaupungissa on ollut eri aikoina ja miten kaupungissamme on pystytty niihin vastaamaan. Huhtikuussa 2017 minulta ilmestyi Helsingin yliopiston tieteentekijöiden, HYT:n 50-vuotishistoriateos. Kesäkuussa 2018 Turun yliopiston rehtori nimitti minut myös poliittisen historian dosentiksi Turun yliopistoon.

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu

Innostuin mukaan kunnallispolitiikkaan vuoden 2008 kuntavaalien myötä, joihin Helsingin demarit kysyivät minua ehdokkaaksi. Äänet eivät riittäneet silloin valtuustoon, mutta päätin jäädä sen myötä aktiivisesti mukaan SDP:n toimintaan. Pitkäjänteinen neljän vuoden työ kantoi ja syksyn 2012 kuntavaaleissa minut valittiin 901 äänellä Helsingin kaupunginvaltuustoon, jossa aloitin työni vuoden 2013 alussa. Olen myös Helsingin kaupungin opetuslautakunnan jäsen. Vuoden 2015 alusta olen ollut SDP:n Helsingin valtuustoryhmän varapuheenjohtaja. Kevään 2017 vaaleissa sain 1093 ääntä ja sain mahdollisuuden jatkaa valtuustossa.

Arvostan tehtäviini helsinkiläisiltä saamaani luottamusta korkealle ja olen pitänyt tärkeänä luottamustoimen hoitamista vuorovaikutuksessa kaupunkilaisten kanssa. Sen vuoksi pyrin osallistumaan aktiivisesti yleisötilaisuuksiin eri puolilla kaupunkia sekä vastaamaan saamani palautteeseen. Yhteiskunallinen vaikuttaminen on ollut toistakymmentä vuotta keskeinen osa elämääni. Valtuustokaudella 2009–2012 olin Helsingin tasa-arvotoimikunnan jäsenenä ja kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan varajäsenenä.

Ykkösharrastuksena juokseminen

Työn vastapainona harrastan vapaa-aikanani aktiivisesti juoksulenkkeilyä kotikulmilla Vuosaaressa. Jo tämä vuoksi ymmärrän, että Helsingissä tarvitaan myös tulevaisuudessa riittävät virkistysalueet, joissa kaupunkilaiset voivat käydä arjen keskellä hengähtämässä. Jos talvisin on lunta, lähden suksien kanssa hiihtolenkille metsään tai jos mahdollista meren jäälle. Metrolla on kätevä kulkea töihin yliopistolle. Vuosien varrella minulle on kehittynyt vahva helsinkiläinen identiteetti. Tutkijan työni kautta tunnen kaupunkimme historiaa ja luottamustoimieni kautta haluan olla mukana rankentamassa sillä hyvää tulevaisuutta.