Mökkikylä soveltuu huonosti Nuottasaareen

Tiistai 19.3.2019 klo 7:52 - Ville

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla on viimeviikot otettu puolesta ja vastaan kantaa Vuosaaren Nuottasaareen suunnitteilla olevaan mökkikylään. Asian on jäänyt kaupunkisuunnittelulautakunnassa jostain syystä useita kertoja pöydälle ja se on jälleen esityslistalla tiistain kokouksessa.

Ajatus mökkikylästä itsessään kuulostaa mukavalta, mutta ymmärrän yli kaksikymmentä vuotta Vuosaaressa asuneena monien alueen asukkaiden näkemystä, että hanke ei sovellu Nuottasaareen. Vuosaarta on rakennettu viime vuosikymmeninä niin voimakkaasti, että toivomus Uutelan rauhoittamisesta vastapainona tälle on ymmärrettävä. Vuosaaressa on lähes 40 000 asukasta ja nämä ihmiset tarvitset virkistysalueita. Nuottasaaren rakentaminen lisäisi liikennettä Uutelassa ja vaarantaisi sen mitä Uutelassa retkeilevät erityisesti hakevat, eli paikkaa rauhoittua luonnossa lähellä kaupunkia.

Helsingin Sanomiin 17.3.19 lähetetty mielipidekirjoitus.

Kommentoi kirjoitusta.

Helsingin Uutiset 16.3.

Lauantai 16.3.2019 klo 9:52

 

Kommentoi kirjoitusta.

Suomi hallituksen sote-seikkailun jälkeen

Perjantai 8.3.2019 klo 10:00 - Ville

Useat mediat ovat ennakoineet, että hallituksen sote ja maakuntauudistus kaatuu lopullisesti tänään. Hallituspuolueet yrittivät viedä perustuslaillisista ongelmista ja asiantuntijoiden kritiikistä välittämättä sotea & makua maaliin niin pitkään, kun aika yksinkertaisesti vaalien lähestymisen myötä loppui. Nyt alkaa ymmärrettävästi vaalienalustunnelmassa syyllisten etsiminen ja sen pohtiminen, että mitä monen vuoden valmistelu maksoi vaikka ehkä osaa sen tuloksia voi käyttää vaalien jälkeen, kun tästä alhosta yritetään nousta ylös ja pohtia seuraavia askelmerkkejä.

Niin kokoomuksen uudistukseen tuomaan markkinavetoiseen valinnanvapauteen, kun keskustan raskaaseen maakuntamalliin kriittisesti suhtautuneena ei koe suurempaa haikeutta, että uudistus ei Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ehdottomassa muodossa toteudu.  

Sitä, että mikä määrää voimavaroja tähän on käytetty, jotka olisi voitu käyttää vaikka perusterveydenhuollon vahvistamiseen kunnissa, on syytä pohtia. Jopa Helsingissä terveyskeskusten lääkäripula on jo vuosia ollut akuutti, kun monet lääkärit hakeutuvat mieluummin töihin yksityiselle sektorille.  Nyt tänä keväänä Helsingissä on jouduttu ottamaan avuksi ostopalvelut yksityisiltä lääkäriasemilta, että kohtuuttomiin odotusaikoihin saadaan helpotusta. 

Hallituksen vuosia kestäneen soteharhailun jälkeen on palattava sinne, minne neljä vuotta sitten eduskuntavaalien alla jäätiin, eli näin suuri uudistus voidaan toteuttaa Suomessa ainoastaan parlamentaarisen hallitus-oppositio rajan ylittävän valmistelun keinoin. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, maakunta, Juha Sipilän hallitus

Talousarvioaloite ikäihmisten monipuolisesta palvelukeskuksesta Vuosaareen

Maanantai 4.3.2019 klo 9:12 - Ville

Jätin Helsingin valtuustoon viime kokouksessa 27.2 Helsingin 2020 budjettiin talousarvioaloitteen Vuosaaren sote keskuksen laajentamiseksi ikäihmisten monipuoliseksi palvelukeskukseksi, jollaista on odoteltu Vuosaareen ainakin 10 vuotta. Nyt, kun ikäihmisten palveluista runsaasti keskustellaan, on aika vahvistaa laadukkaita julkisia palveluita tässä kaupungissa.  Aloitteen sisältö on seuraava:
"Vuosaaren kauppakeskus Columbuksen viereen valmistui vuonna 1998 palvelukeskus Albatross, jossa toimii Helsingin kaupungin sote-viraston terveysasema ja    muita toimintoja. Vuosaaresta puuttuu kuitenkin edelleen alueen ikäihmisten pitkään toivoma ja    myös kaupungin suunnitelmissa jo    pidemmän aikaa ollut ikäihmisten monipuolinen palvelukeskus. Voimassa olevan asemakaavan ja    rakennuspiirustusten mukaan Albatrossia on mahdollista laajentaa etelään vielä rakentamattomalla kolmannella siivellä. Vuosaaresta lähimpään Myllypuron keskukseen monen iäkkään on metrolla työlästä kulkea.
Lisätilantarvetta on myös Vuosaaren terveyskeskuksen toiminnoille, joita voidaan tarvittaessa siirtää lisärakennuksen tiloihin. Helsingin kaupungin monipuolisissa palvelukeskuksissa on ikääntyneille tarjoilla arviointia ja    kuntoutusta, päivätoimintaa sekä pitkäaikaista ja    lyhytaikaista asumispalvelua. Näitä palveluita tarvitaan myös Vuosaaressa, sillä ikäihmisten määrä tulee tilastojenkin mukaan lähivuosina lisääntymään Vuo-saaressa. Helsingin kaupungin omat tilastot osoittavat, että vanhusväestön määrän kasvu tulee Vuo-saaressa seuraavan kymmenen vuoden aikana ylittämään kaupungin keskiarvot. Siinä missä vuonna2014 yli 65-vuotiaita vuosaarelaisia oli 16 % ja    yli 75-vuotiaita 7   %, vastaavat luvut ovat vuonna 2023 21 % ja    10 %.
Tein palvelukeskus Albatrossin laajentamisesta vuoden 2015 talousarvioon ehdotuksen. Sosiaali- ja terveyslautakunnan myönteisestä lausunnosta huolimatta asia ei    ole toistaiseksi konkreettisesti edennyt, vaikka tarve on ilmeinen. Vuosaari on Suomen suurin lähiö ja siellä ei    ole asukasmäärään nähden nytkään riittävästi ikäihmisten palveluita.  Ehdotan talousarvioaloitteella, että monipuolisen palvelukeskuksen rakentaminen Vuosaareen otetaan vuoden 2020 investointisuunnitelmaan ja hankkeen käynnistämisen mahdollistavat määrärahat varataan Helsingin vuoden 2020 talousarvioon."

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, sote, ikäihmiset

Mustavuoren paikoituksesta

Keskiviikko 27.2.2019 klo 18:38 - Vuosaari, Mustavuori, paikoitus, talviurheilu, hiihto

Nimimerkki ”hiihtoraivoa parkkipaikalla ei ladulla” käsitteli viimeisen Vuosaari-lehden mielipidepalstalla Mustavuoren ulkoilualueen vuosia jatkuneita paikoitusongelmia. Olen lähestynyt aiheen tiimoilta jo aiemmin kaupunkiympäristön toimialaa. Sieltä luvattiin minulle elokuussa 2018, että korjausta olisi tiedossa talvikautena 2018-2019, mutta kuten tiedämme, ongelmat jatkuvat.  

Mielipidekirjottajan ehdotus, että Niinisaarentieltä Vuosaaren täyttömäelle johtavan tien varteen sallintaisiin pysäköinti on mielestäni hyvä. Iltaisin ja viikonloppuisin siihen ei pitäisi olla työmaaliiketeenkään puolesta estettä.

Koska pysäköintiongelma ei näytä muuten ratkeavan jätän Helsingin valtuuston helmikuun lopun kokouksessa aiheesta aloitteen. Sen käsittely kaupungin hallinnon rattaissa ottaa aikansa, mutta toivon, että Mustavuoren paikoitukseen saadaan mahdollisimman pian toimiva ratkaisu.

Kirjoitus Vuosaari-lehdessä 27.2.2019

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ville

Vuosaaren terveyasemasta

Keskiviikko 16.1.2019 klo 21:18 - Ville

Kävin tänään Helsingin sote virastossa keskustelemassa minun toiveesta viraston johdon ja apulaispormestari Sanna Vesikansan kanssa Vuosaaren terveysaseman tilanteesta. Pyysin tapaamista, koska sain joulukuussa useita yhteydenottoja koskien yhteyden saamista ja hoitoon pääsyä asemalle. Keskustelussa ilmeni, että henkilöstövaje on ollut pitkälti taustalla niissä ongelmissa, minkä johdosta pyysin tätä tapaamista.

Kävimme rakentavan keskustelun, jossa ilmeni, että tilannetta, joka ei koske yksin Vuosaaren asemaa, pyritään alkuvuodesta rekrytoinnein korjaamaan. Toivottavasti myös hallituksen Sote uudistuksen kohtalon ratkeamisen myötä tämä tilanne osaltaan tänä keväänä selkeytyy koko Helsingin osalta, että tiedetään mihin suuntaan terveydenhuoltoa voidaan alkaa kehittää. Sovimme tapaamisessa, että vuoropuhelua Vuosaaren asioista jatketaan minun ja soteviraston välillä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, Helsinki, Vuosaari, terveysasema

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2019

Perjantai 21.12.2018 klo 14:46