Vartiokylänlahti kaupunkiympäristölautakunnassa 29.9.2020

Maanantai 28.9.2020 klo 18:31 - Ville

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee huomenna Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteita. Pidän Vuosaaressa asuvana kaupunginvaltuutettuna ehdotettuja suunnitelmia vahvasti ylimitoitettuna ja Itä-Helsingin merkittävät viher- ja virkistysalueet vaarantavina. 

Kaupungin sote. ym. palvelut eivät Vuosaaressa tahdo riittää nykyisellekään asukasmäärälle, joten on vastuutonta suunnitella merkittävää lisärakentamista ilman, että asiaan on esittää ratkaisua. Rastilan leirintäaluetta ei ole tarpeen siirtää sen nykyisestä toimivasta sijainnista. 
Toivon, että kaupunkiympäristölautakunta ottaisi ehdotuksen uuteen tarkisteluun ja harkitsi sitä perusteellisesti uudelleen. Se, ettei 2010 Helsinkiin liitetyn Östersundomin suunnittelu etene, ei ole peruste rakentaa jokaista vihreää aluetta Itä-Helsingissä. 

1 kommentti . Avainsanat: Vuosaari, Vartiokylänlahti, Puotila, kaavoitus

Maksuttomia pysäköintipaikkoja Hietaniemen hautausmaalle

Tiistai 22.9.2020 klo 18:30 - Ville

Kirkko ja kaupunki kertoi kaupungin maaliskuussa 2020 tekemästä päätöksestä muuttaa Hietaniemenkadulla lähellä uutta kappelia sijaitsevat pysäköintipaikat maksullisiksi (K&k 10.9.).

Yleinen kunnioittava tapa Suomessa on, että hautausmaiden vierestä löytyy maksuttomia parkkipaikkoja. On kohtuutonta, että omaistansa viimeiselle matkalle saattamaan tulevat joutuvat pohtimaan parkkimaksua tai hautausmaakäynnin jälkeen voi ikkunassa odottaa sakko, jos unohtaa maksun.

Sain asiasta palautetta kaupunkilaisilta ja tein sen pohjalta keväällä aloitteen yhteisessä kirkkovaltuustossa. Koska näyttää, ettei asia tätä kautta etene kaupungin näkemyksen takia, jätin syyskuun alussa kaupunginvaltuustoaloitteen.

Ehdotan, että Hietaniemenkadulle järjestetään pysäköintikiekkopaikkoja tai pohditaan muu järjestely maksuttoman pysäköinnin järjestämiseksi hautausmaavieraille. Toivon, että aloite saa myönteisen vastaanoton ja epäkohta korjataan.

Mielipidekirjoitus Kirkko ja Kaupunki lehdessä 23.9.2020

Kommentoi kirjoitusta.

Taidemuseo voisi sopia myös Itä-Helsinkiin

Torstai 3.9.2020 klo 9:09 - Ville

Helsinki julkaisi elokuun lopussa selvityksen, jossa ehdotetaan Tennispalatsissa sijaitsevan Helsingin taidemuseo säätiöimistä ja siirtämistä Suvilahteen. Käytöstä poistettu voimalaitosalue voisi toki sopia taidemuseon paikaksi, mutta muitakin sijainteja olisi hyvä vielä pohtia. Varsinkin, kun selvityksestä ilmenee, että kaasukellojen muuntaminen museokäyttöön tulisi kalliiksi. Kaikkien Helsingin museoiden ei tarvitse olla samassa paikassa. Kun katsoo Helsingin museokarttaa, huomaa, että kohteet keskittyvät keskustaan ja kaupungin länsipuolelle. Vanhankaupungin Tekniikan museo jälkeen seuraava ympärivuoden auki oleva kohde löytyy idän suunnalta Porvoosta. Miltä kuulostaisi Helsingin taidemuseo siirtäminen, vaikka Itäkeskukseen tai Vuosaareen? Asiaa kannattaisi pohtia!

Mielipidekirjoitus Helsingin Uutisissa 2.9.2020

1 kommentti .

Puheenvuoro SDP:n puoluekokouksessa Tampereella 22.8.2020

Sunnuntai 23.8.2020 klo 11:44 - Ville

Olipa mukava tulla tänne puoluekokoukseen. SDP:n tulevaisuuden näkymät ovat nyt paremmat kuin kertaakaan sen 12:sta vuoden aikana mitä minä olen ollut mukana. Monilla täällä salissa on paljon pidempi perspektiivi.  Puolue vaikuttaa olevan yhtenäinen, eteenpäin katsova ja sillä on visioita tulevaisuudesta. Siitä, että olemme kesällä 2020 tässä tilanteesta voimme hyvin pitkälti saamme kiittää Sannaa. Sannan ympärillä näyttää tänä keväänä muodostuneen moderni Mauno Koivisto ilmiö. SDP:llä on kasvot, joihin tunnetaan suurta luottamusta suomalaisen yhteiskunnan erilaidoilta.
Kulunut vuosi on ollut Suomelle ja maailmalle koronepidemian takia vaikea. Tässä tilanteessa yhä suurempi joukko suomalaisia luottaa SDP:hen. Meidän tehtävämme on olla tämän luottamuksen arvoisia niin eduskunnassa kuin kuntien ja kaupunkien valtuustoissa. Luottamus pitää ansaita päivittäin uudelleen. Tähän me pystymme yhdessä. Toivotan kaikille hyvää kokousta.   

Kommentoi kirjoitusta.

Koripallokenttä Vuosaareen

Sunnuntai 7.6.2020 klo 15:36 - Ville

Jätin 27.5. valtuuston kokouksessa aloitteen koripallokentästä Vuosaareen. Aloitteesta todetaan seuraavaa:
”Olen saanut kaupunginvaltuutettuna Vuosaaresta koripallonharrastajilta palautetta, ettei kaupunginosasta löydy yhtään varsinaista ulkokoripallokenttää. Tämä vastaa myös omia havaintojani. Koulujen pihoilla, Heteniityssä, Kartanon kentällä ja Aurinkolahden rannassa on koripallokoreja, mutta niissä ei ole kenttäviivoja tai sitten viivat eivät ole virallisten sääntöjen mukaisia. Lähin Vuosaarta lähellä oikea koripallokenttä on Puotilassa jalkapallokentän lähellä, mutta sielläkään kenttäviivat eivät vastaa koripallon nykyisiä kymmenen vuotta sitten muuttuneita sääntöjä.  
Vuosaaren uudessa Kartanon liikuntapuistossa (Pallokuja 4) ei ole toistaiseksi koripallokenttää. Ehdotan valtuustoaloitteella, että liikuntapuistoon sijoitetaan virallinen sääntöjen mukainen asfaltoitu koripallokenttä mahdollisimman pian, jotta alan harrastajat saavat Vuosaareen ja itäiseen Helsinkiin asianmukaisen ulkokentän. ”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, koripallo, koris, valtuustoaloite, liikuntapuisto

Helsingin terveysasemien ulkoistus mahdollistaisi kermankuorinnan

Keskiviikko 27.5.2020 klo 10:41 - Ville

Helsingin päättäjät ovat isojen päätösten edessä. Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt äänin 8–5 esittää kaupunginhallitukselle, että kaksi terveysasemaa siirrettäisiin yksityisten yritysten pyörittämäksi. Esityksen mukaan Kannelmäen nykyinen terveysasema lakkautettaisiin, ja sen tilalle tulisi ulkoistettu asema. Viiskulman lähistölle ostettaisiin yksityiseltä kokonaan uusi terveysasema nykyisten palveluiden lisäksi.

Ulkoistamisten kustannukseksi on arvioitu 4,7 miljoonaa euroa. Tästä 3,3 miljoonaa euroa kuluisi uuden terveysaseman perustamiseen Viiskulman alueelle. Kyseessä on siis huomattava lisäpanostus terveydenhoitoon keskusta-alueelle, jossa sairastavuus on keskimääräistä vähäisempää.

Lisäraha terveyskeskuksiin on erittäin tervetullutta, ja olemme vaatineet sitä jo pitkään. On kuitenkin tärkeää, että panostus terveydenhuoltoon jakautuu eri kaupunginosiin tasapuolisesti ja todellisen tarpeen mukaan. Jonot terveysasemille ovat kohtuuttoman pitkiä myös esimerkiksi Myllypurossa, Laajasalossa ja monilla muilla asemilla.

Ehdotetussa mallissa yksityiselle palveluntuottajalle maksetaan jokaisesta asiakkaasta kiinteä korvaus. Yrityksen voitot kasvavat siis sitä suuremmiksi, mitä vähemmän sen listoilla oleva asukas tarvitsee hoitoa. Kaupunkilaisilla on oikeus vapaasti vaihtaa terveysasemaansa, myös ulkoistetun ja kaupungin oman välillä.

Malli mahdollistaakin niin sanotun kermankuorinnan, eli ulkoistettujen terveysasemien kannattaa houkutella asiakkaikseen perusterveitä helsinkiläisiä, jolloin paljon hoitoa tarvitsevat jäisivät kaupungin hoidettaviksi. Tämä ei kannusta ulkoistettua asemaa tuottamaan monisairaille tai esimerkiksi mielenterveysasiakkaille hyvää ja laadukasta hoitoa.

Yksi kaupungin tärkeimmistä tavoitteista on eriarvoisuuden vähentäminen eri asuinalueiden välillä. Jos terveysasemien ongelmia ratkaistaan kohdentamalla rahaa ulkoistukseen ja erityisesti yhdelle suhteellisen hyvinvoivalle alueelle, on olemassa vaara palveluiden heikentymisestä muilla alueilla. Kermankuorinta lisäisi toteutuessaan eriarvoisuutta entisestään.

Ulkoistusten sijasta on panostettava voimakkaasti kaupungin omien terveysasemien kehittämiseen kaikkialla kaupungissa. Silloin jokainen veroeuro menee toiminnan kehittämiseen eikä suurten terveysyritysten omistajien voittoihin. Johtamisen ja työolosuhteiden kehittäminen sekä riittävä rahoitus ovat avaimia siihen, että myös lääkärit saadaan viihtymään kaupungin terveysasemilla.

Anna Vuorjoki valtuustoryhmän puheenjohtaja (vas)

Ville Jalovaara valtuustoryhmän varapuheenjohtaja (sd) Helsinki

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 27.5.2020

Kommentoi kirjoitusta.

Kiitos!

Torstai 16.4.2020 klo 21:29 - Ville

Suuri kiitos kaikille 353 minua HOK-Elannon vaaleissa äänestäneelle. Varsinainen valtuuskuntapaikka jäi tällä kertaa kahdeksan äänen päähän, vaikka äänimääräni kasvoi melkein sadalla neljän vuoden takaiseen. Oman listani ensimmäisenä varajäsenenä pääsen todennäköisesti jokaiseen valtuuskunnan kokoukseen vaikuttamaan tärkeiden asioiden eteen.

Kommentoi kirjoitusta.

Lapset ja nuoret tarvitsevat erityisestä tukea kriisin keskellä

Tiistai 31.3.2020 klo 10:42 - Ville

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) käsitteli Helsingin Sanomissa koronaepidemian vaikutuksia Helsinkiin (HS 27.3 Epidemia koettelee Helsingin vahvuuksia). Vapaavuoren näkemyksiin voi pitkälti yhtyä. Parissa viikossa meidän kaikkien arki on täysin muuttunut. Yhteiskunnan tukitoimista niin ikäihmisille kuin nuorillekin tekee haastavan se, että viruksen leviämisen estämiseksi on vältettävä kasvokkain tapaamista.

Uudet innovaatiot ovat enemmän kuin tervetulleita. Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsenenä haluan nostaa esille myös lasten ja nuorten tilanteen. Perheiden arjen eristämistoimet ovat täysin muuttaneet ja myös henkisessä mielessä tilanne on monelle nuorelle raskas erityisesti, jos tilanne pitkittyy. On tärkeää, että koulut pitävät jatkuvasti yhteyttä oppilaisiin ja että huoliin reagoidaan myös etäyhteyksien kautta. Vaikka käytännöt hakevat yhä muotoaan, koulujen ja päiväkotien henkilökunnalle on paikallaan lausua suuri kiitos teidän työstänne muuttuneen arjen keskellä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona, koulut, päivähoito, Helsingin Sanomat, Vapaavuori

Postinkulku takkuaa ilman lakkoakin

Tiistai 18.2.2020 klo 11:55 - Ville

Mielipidepalstalla on alkuvuodesta keskusteltu joulukalentereista, jotka Posti toimitti Helsingissä vasta tammikuussa. Postin edustaja pahoitteli lakosta seurannutta viivästystä.

Lakon vaikutukset ovat toki ymmärrettäviä, mutta postinkulun epävarmuus on laajempi ilmiö. Siihen tarvitaan muutosta, jotta Posti voi olla jatkossakin alallaan uskottava toimija.

Suomessa saattoi vielä joitakin vuosia sitten lähes sataprosenttisesti luottaa siihen, että kirje tai muu lähetys tulee nopeasti ja turvallisesti perille. Nykyisin tämä ei ole asian laita.

Itsellänikin on kokemuksia kadonneista lähetyksistä sekä siitä, että postit ovat eksyneet väärään luukkuun ja naapurit ovat ystävällisesti toimittaneet ne perille. Toimitusvarmuuden tulee lisääntyä merkittävästi, jotta Postilla on Suomessa edessä valoisa tulevaisuus.

Mielipidekirjoitus Kirkko ja Kaupunki-lehdessä 12.2.2020

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: posti, lakko, toimitusvarmuus, mielipide

Kotihoidon pysäköintiongelmaa on yritetty ratkaista pitkään

Keskiviikko 5.2.2020 klo 21:36 - Ville

Helsingin Sanomat kritisoi pääkirjoitussivullaan (HS 2.2 SDP:n lahja äänestäjilleen) hallituksen suunnitelmia muuttaa tieliikennelakia niin, että kotihoidon työntekijät saisivat oman pysäköintitunnuksen.  Olen valtuutettuna saanut palautetta helsinkiläisiltä kotihoidon työntekijöiltä vaikeudesta löytää pysäköintipaikkoja asiakaskäynneillä. Tiedossa on myös tapauksia, joissa he eivät ole P-paikkaa löytäneet ja päätyneet maksamaan parkkisakkoja.

Ongelmaa on Helsingissä selvitelty jo pian kymmenen vuotta ja se on tasaisin väliajoin eri puolueiden valtuutettujen taholta otettu esille valtuustotyössä. Asia ei ole edennyt, koska erikoispysäköintilupa vaatii lakimuutoksen. Kyse ei ole siis mistään SDP:n lahjasta kenellekään, vaan Suomen hallituksen pyrkimyksestä helpottaa kotihoidon työntekijöiden arkea. Toivotaan, että siihen haasteista huolimatta löytyy vihdoin ratkaisu.

Julkaisematon mielipidekirjoitus, joka lähetetty Helsingin Sanomiin 2.2.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Sanomat, kotihoito, pysäköinti

SDP:n valtuustoryhmän ryhmäaloite myönteisen erityiskohtelun rahoituksen laajentamisesta

Keskiviikko 29.1.2020 klo 21:17

Kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaaran puheenvuoro valtuustossa 29.1

Arvoisa puheenjohtaja  

SDP:n valtuustoryhmän elokuussa jättämässä ryhmäaloitteessa ehdotetaan, että Helsinki laajennettava myönteisen erityiskohtelun rahoitusta. Kutsukaamme sitä lyhyesti ”alueiden tasa-arvorahaksi”. 

Eveliina Heinäluoman ollessa estyneenä lausun asiasta varapuheenjohtajana muutaman ajatuksen. Ryhmän muut jäsenet ja toivoin mukaan myös muiden ryhmien jäsenet osallistuvat aktiivisesti keskusteluun.

Kaupunginosien välisten hyvinvointierojen kaventamisessa ollaan sosialidemokraattisten arvojen ytimessä. Kuten aloitteessamme todetaan, alueellinen eriytyminen on Helsingin suurimpia haasteita. Kaupungin strategiaan tavoitteena, on kaventaa kaupunginosien välisiä hyvinvointieroja. Tilastot kuitenkin osoittavat, ettei tässä ei ole täysin onnistuttu ja tarvitaan vahvempia keinoja haasteiden ratkaisemiseksi.

Me SDP:ssä emme halua, että ihmisten hyvinvoinnissa kaupunginosien rajat. Saatikka yksittäiset kadut, muodostavat tulevaisuudessa jyrkkiä rajoja siinä, miten ihmiset voivat samassa kaupungissa. Maailmalla tällaisesta jyrkästä segregaatiosta on valitettavia.  Kävin viime kesänä Brasilian Rio de Janeirossa ja näin tästä ääriesimerkin, mutta löytyy näitä varoittavia esimerkkejä lähempääkin.

Aloitevastaus on melko myönteinen, mutta uudet toimet ja varsinkaan niiden rahoitus ei tapahdu automaattisesti, vaan aloitteen hyväksymisen jälkeen on käytännön totutuksen aika. Tässä on päästy jo aiemmin kaskon ja ensi vuoden budjetissa Kuvan toimialalla käyntiin.

En ole täällä valtuustossa suuremmin viljellyt ponsia. Olen seitsemän vuoden aikana tehnyt yhden ponnen, mutta tämä asia on sikäli tärkeä, että tähän ehdotan valtuustoryhmän puolesta kahta pontta.

Myönteisen erityiskohtelun rahoitusta laajennetaan ensi vuonna kuvan toimialalle, joten teen ponnen: 

"Hyväksyessään päätöksen, kaupunginvaltuusto edellyttää, että kokeilun tuloksista raportoidaan kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakuntaan vuoden 2020 syyskuuhun mennessä."

Toiminnan onnistumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää on yhteistyö alueiden muiden toimijoiden kanssa.

"Hyväksyessään päätöksen, kaupunginvaltuusto edellyttää, että tehokkuuden ja vaikuttavuuden takaamiseksi selvitetään mahdollisuudet yhteistyöhön kaupungin oman palvelutuotannon lisäksi myös alueen muiden toimijoiden ja yhteisöjen kanssa."

Kommentoi kirjoitusta.

Helsingin Uutiset 28.12.2019

Keskiviikko 15.1.2020 klo 11:14 - Ville

Hissit.png

Kommentoi kirjoitusta.

Metrojen hissit ovat uskottavuuskysymys Helsingille

Tiistai 26.11.2019 klo 9:56 - Vile

Olli-Pekka Koljonen (HS Mielipide 25.11.) nosti esiin Herttoniemen metroaseman pitkään jatkuneet hissiongelmat. Herttoniemi ei ole yksittäistapaus, vaan ongelmia liukuportaiden ja hissien kanssa on jatkuvasti muillakin Itä-Helsingin asemilla, kuten Vuosaaressa. Äskettäin hajosi Rastilan uusittu hissi. Mistä epidemia oikein kertoo?

Helsingin edustajien on turha käydä maailmalla rummuttamassa olevansa ”maailman toimivin kaupunki”, jos perusinfra kertoo muuta. Eikö maailman toimivimmassa kaupungissa pitäisi olla maailman toimivimmat hissit?

Mielipidekirjoitus HS:ssä 26.11.2019

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Herttoniemi, Vuosaari, Rastila, metro, HKL

Terveiset Porin puoluevaltuustosta

Sunnuntai 17.11.2019 klo 14:39 - Ville

SDP:n puoluevaltuuston sääntömääräinen syyskokous järjestettiin 16-17.11 Porissa. Osallistuin kokoukseen Helsingin edustajana varapaikalta. Kokouksessa käytiin poliittista tilannekeskustelua ja tehtiin päätöksiä sääntömääräisistä asioista. Kaikki SDP:n ministerit olivat lauantaina paikalla ja esittelivät toimialansa keskeisiä kysymyksiä. Lauantai-iltana kokousedustajat oli kutsuttu Porin kaupungin vastaanotolle kaupungintalolle.

Kokouksessa korostettiin tarvetta alkaa valmistua ajoissa keväällä 2021 järjestettäviin kunnallisvaaleihin.  Vaalien kannalta on eriarvoisen tärkeää onnistunut ehdokasasettelu. Puoluevaltuusto päätti yksimielisesti aiemman esityksen pohjalta, että jatkossa voidaan järjestää neuvoantavia jäsenäänestyksiä puheenjohtajasta. Ensi kesäkuun Tampereen puoluekokouksen osalta tämä tarkoittaa, että jos maaliskuun 2020 alkuun mennessä on ilmoittautunut useampi pj-ehdokas, äänestys järjestetään.

Tunnelma kokouksessa oli myönteinen, vaikka myös puoleen kannatuksesta käytiin poliittisen tilanteen yhteydessä keskustelua. Puoluejohdon näkemyksenä välittyi, että kun vasta puoli vuotta toimineen hallituksen toimet alkavat näkyä kansalaisten arjessa, se näkyy positiivisesti myös kannatusluvuissa. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SDP, puoluevaltuusto, Pori, puoluekokous, jäsenvaali

Valtuustoaloite: kaupunkipyörät Vuosaareen

Torstai 7.11.2019 klo 18:20 - Ville

Jätin 6.11 Helsingin valtuuston kokouksessa aloitteen, jossa ehdotetaan kaupunkipyöräverkon laajentamista Vuosaareen. Aloitetta tuki yli kaksikymmentä valtuutettua eri ryhmistä ja se lähtee nyt virkamiesten ja lautakuntien käsittelyyn. Kaupunginhallituksen vastaus aloitteeseen kuullaan valtuustossa loppukeväällä 2020. Aloitteessa todetaan seuraavaa:

Vuosaareen on pidemmän aikaan toivottu Helsingissä keväällä 2016 käyttöön otettuja HKL:n kaupunkipyöriä. Lähin pyöräasema sijaitsee tällä hetkellä Puotilassa lähellä Vuosaaren siltaa.

Vuosaaressa päättyi lokakuussa 2019 HSL:n vuokrattavien potkulautojen kokeilu. Tilastojen mukaan potkulautojen käyttö Vuosaaressa jäi melko vähäiseksi. Sosiaalisen median kautta vuosaarelaisille loka- marraskuun vaihteessa 2019 tekemässäni kyselyssä kaupunkipyörät nähtiin potkulautoja toimivampana liikkumismuotona Vuosaareen.

Vuosaari on miltei 40 000 asukkaalla Helsingin suurin kaupunginosa. Kaupunkipyörät soveltuisivat erinomaisesti Vuosaaren kaupunginosan sisäisiin matkoihin ja liityntäliikenteeseen metroasemille sekä pyöräilyyn muihin kaupunginosiin. Pyöräily edistää kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia. Helsingin päämäärä on kasvattaa pyöräilyn osuutta liikkumisessa. Kaupunkipyöräverkon laajentaminen tukee tavoitetta. Ehdotan valtuustoaloitteella, että kaupunkipyöräverkko pyritään laajentamaan Vuosaareen mahdollisimman pian.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, kaupunkipyörät, HSL

Valtuustoaloite: Säännöt sähköpotkulautojen pysäköinnille Helsinkiin

Keskiviikko 9.10.2019 klo 21:10 - Ville

Jätin 9.10 Helsingin valtuuston kokouksessa aloitteen, jossa ehdotan ratkaisujen etsimistä sähköpotkulautojen sinne tänne pysäköinnistä Helsingissä seuraaviin ongelmiin. Vastaavaa keskustelua on käyty myös Tukholmasta, josta sain ajatuksen aloitteelle. Aloitteeni allekirjoitti 27 valtuutettua useasta ryhmästä.  Aloite lähtee nyt käsittelyyn ja toivottavasti, kun se tulee loppukesästä valtuustoon, saadaan ensi kesäksi ratkaisuja ongelmaan. Ajatukseni on se, että kun tulee uusia liikkumisen muotoja, mikä sinänsä on myönteinen asia, kaupunkiympäristössä tarvitaan säännöt, jotta viihtyvyys ja yleinen turvallisuus voidaan taata. Aloitteessa todetaan seuraavaa:

Helsingin kaupungin kaduille ja jalkakäytäville ilmestyi keväällä 2019 yksityisten yritysten vuokrattavia sähköpotkulautoja. Uudet liikkumismuodot ovat kaupunkiin tervetulleita. Esimerkiksi kaupunkipyörät on otettu Helsingissä hyvin vastaan. Niiden pysäköinti on selkeästi järjestetty. Kun tulee uusia tapoja liikkua, kaupunkimiljöössä tarvitaan säännöt, miten toimitaan, jotta kaikki kokevat olonsa turvalliseksi ja yleinen viihtyvyys säilyy.


Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli 8.5.2019 kysymykseni johdosta sähköpotkulautojen pysäköintiä. Keskustelu oli hyvä, mutta selkeitä suuntaviittoja asiaan ei saatu. Toukokuun jälkeen sähköpotkulautayrittäjien määrä on lisääntynyt. Vapaana olevia lautoja seisoo nyt entistä enemmän ovien edessä, keskellä jalkakäytäviä, suojeteitä, bussipysäkkejä ja niin edelleen. Erityisesti näkövammaisille laudat muodostavat kompastumisvaaran. Vastaavaa keskustelua lautojen pysäköinnistä ja vaikutuksesta liikenneturvallisuuteen käydään tällä hetkellä Tukholmassa ja useissa Euroopan suurkaupungeissa. Helsingissä onkin hyvä perehtyä siihen, millaisia ratkaisuja pysäköintiongelmaan on muualla löydetty.

Helsingissä on tärkeä löytää talven 2019 - 2020 aikana ratkaisu sähköpotkulautojen pysäköintiongelmaan, jotta laudoille saadaan kesäksi 2020 esimerkiksi määritellyt pysäköintiruudut ja turvallista jalankulkua haittaavaa pysäköintiä saadaan tehokkaasti rajoitettua.  


Ehdotan valtuustoaloitteella, että Helsingin kaupunki aloittaa heti potkulautayritysten kanssa keskustelut pysäköinnin säännöistä ja pysäköinnin valvonnasta. Jos tämä ei tuota toivottua tulosta, ehdotan, että Helsinki selvittää, onko esimerkiksi kaupungin järjestyssäännön puitteissa mahdollista vaikuttaa pysäköintiin. Ehdon myös, että Helsinki aloittaa liikenneministeriön kanssa vuoropuhelun, miten sähköpotkulautojen kaltaiset uudet liikkumisen muodot tulisi huomioida tieliikennelaissa turvallisen liikkumisen ja pysäköinnin varmistamiseksi kaupungeissa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuustoaloite, sähköpotkulauta, pysäköinti

Helsingin keskustatunnellista

Perjantai 27.9.2019 klo 10:53 - Ville

SDP:n Helsingin valtuustoryhmässä päädyimme keskiviikkona perusteellisen keskustelun jälkeen johtopäätökseen, että meidän ryhmämme ei tue Helsingin keskustatunneliselvityksen jatkovalmistelua. Merkittävin syy päätökseen omalla kohdallani oli tunnelin korkeaksi arvoitu 1.4 miljardin euron hinta. Kokemukseni on, että tällaisissa suurhankkeissa hinta-arviot tapaa yleensä mieluummin reilusti ylittyä kuin alittua.  Lähiöstä valittuna kaupunginvaltuutettuna joutui väkisin pohtimaan, että miten Helsinkiä ja sen liikenneyhteyksiä voisi samalla rahalla muuten kehittää.

Kaupunki on strategiassaan sitoutunut kasvattamaan kestävien liikennemuotojen osuutta ja nyt tehdyt selvitykset osoittavat, että tunneli pikemminkin vähentäisi joukkoliikenteen käyttöä. Raideyhteyksiin on investoitu ja tullaan investoimaan pääkaupunkiseudulla merkittävästi lähivuosikymmeninä. Se, että tunneli valmistuisi vasta pitkän ajan päästä oli syy lisää olla hankkeeseen kriittinen. Ratkaisuja Helsingin liikennehaasteisiin tarvitaan nopeammin ja meidän on mahdoton kunnolla ennustaa mitkä ovat 2030 luvun Helsingin liikkumismuodot ja tarpeet.

Samaan aikaan ryhmämme painotti, että Jätkäsaaren ja Länsisataman liikenteen sujuvoittamiseen on etsittävä nopeasti ratkaisua. Ruuhkat ovat jo sataman ympäristöissä. Onko ratkaisu ramppi tai joku lyhyt tunneli alueella, vai mitä keinoja voidaan pohtia? Satamaliikennettä varten ei tarvitse vetää nelikaistaista parin miljardin moottoritietä keskustan ali. Liikenteen määrää myös Vuosaaren satamassa voidaan lisätä ja pohtia miten myös tämän sataman matkustajaliikennettä voisi kasvattaa esimerkiksi tulevaisuudessa jatkamalla metroa Vuosaaren keskustasta satamaan.

1 kommentti . Avainsanat: keskustatunneli

Vuosaaressa 14.9

Maanantai 2.9.2019 klo 17:47