Talousarvio-aloite: Vartioharjun leikki- ja pelipaikka

Torstai 9.12.2021 - Ville

Jätin Helsingin valtuuuston kokouksessa 8.12.21 seuraavan talousarvialoitteen:
Helsingissä on parisataa leikkipaikkaa. Olen saanut Vartioharjusta yhteydenoton, että alueelta puuttuu lapsille ja nuorille tarkoitettu pelialue. Vartioharjun nuorilla ja lapsiperheillä ei tämän johdosta luontevaa kokoontumispaikkaa. Vartioharjun kirjasto on lakkautettu, eikä siellä ole nuorisotaloa.Ehdotankin Vartioharjun asukkailta tulleen toiveen mukaisesti, että Vartioharjuun rakennetaan monitoimikenttä, missä on jalkapallo- ja koripallokenttä (yhdistettynä tai erikseen) sekä leikkialue pienille lapsille ja kiipeilypaikka isommille. Sopiva sijainti paikalle voisi olla Itäinen rantatie, tarkemmin Varjakanvalkama. Näkemyksiä sopivasta sijainnista ja paikan tarkemmasta muodosta voidaan kartoittaa asukkaille ja alueella toimiville järjestöille tehtävällä kyselyllä. Ehdotan talousarvioaloitteella, että Helsingin vuoden 2023 budjettiin lisätään varat Vartioharjun leikki- ja pelipaikan suunnitteluun ja toteutukseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vartioharju, Helsinki, aloite

Meri-Rastila tarvitsee oman terveysaseman

Keskiviikko 13.10.2021 klo 16:52 - Ville

Helsingin Uutiset käsitteli (HU 9.–10.10.) kaupunginvaltuuston päätöstä Vuosaaren Meri-Rastilan itäosan asemakaavan muuttamisesta. Kaavamuutos meni läpi äänin 58 – 22.

Itse kuuluin vähemmistöön jääneeseen joukkoon, sillä näin, että kaavamuutos kaventaa liiaksi luontoarvoiltaan merkittävää Pohjavedenpuistoa. Toinen syyni vastustaa päätöstä liittyi kaupungin palvelujen riittävyyteen Vuosaaressa.

Olen useita vuosia pyrkinyt valtuustoaloittein ja keskusteluin vaikuttamaan siihen, että Vuosaareen saataisiin edes nykyistä asukaslukua vastaavat terveyspalvelut. Välillä on otettu pieniä askelia eteenpäin ja sitten taas taaksepäin

Meri-Rastilan osalta ratkaisu voisi olla ehdottamani alueen 2005 suljetun terveysaseman avaaminen uudelleen. Jos kaupungin tavoitteena on vaikuttaa Helsingin alueiden segregaatiokehitykseen, on aivan ykkösprioriteetti kyetä järjestämään lähiöihin toimivat sote-palvelut.

Mielipidekirjoitus Helsingin Uutisissa 13.10.2021

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Meri-Rastila, Vuosaari, sote, tervyasema

Meri-Rastilan länsiosan kaava harmillisesti läpi valtuustossa

Torstai 7.10.2021 klo 11:56 - Ville

Kaupunginvaltuuston kokous eilen kesti yli kuusi tuntia tämän vuorokauden puolelle. Listalla oli keskustelu valtuustokauden strategiasta ja Meri-Rastilan itäosan asemakaavan muuttaminen. Jälkimmäinen ehdotus meni harmillisesti läpi äänin 58 – 22. Minun perustelut, miksi en kannattanut esitystä voi katsoa HelsinkiKanavalta alla olevasta linkistä.

https://www.helsinkikanava.fi/fi/web/helsinkikanava/player/event/view?eventId=102435619&assetId=126816705#T18262

Jätin lopuksi myös päätökseen eriävän mielipiteen, johon kirjaisin myös perusteluni olla kannattamatta esitystä: ”Meri-Rastilan itäosan asemakaavan muuttaminen kaventaa liaksi luontoarvoiltaan merkittävää Pohjavedenpuistoa. Toiseksi kaupungin tuli kyetä järjestämään Vuosaaren nykyiselle väestölle toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ennen kuin alueen asukasmäärää kasvatetaan merkittävästi. Tämä olisi voitu huomioida esimerkiksi tekemällä linjapäätös Meri-Rastilan 2005 suljetun terveysaseman avaamisesta uudelleen samanaikaisesti kaavaratkaisun kanssa.”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, Meri-Rastila, kaavoitus

Meri-Rastilan itäosan kaavamuutos

Maanantai 27.9.2021 klo 7:37 - Ville

IMG_20210926_175949_HDR.jpgKaupunginhallituksen päätettävänä on tänään Meri-Rastilan itäosan kaavamuutos. Oma kantani kuvissa näkyvän luontoarvoltaan merkittävän Pohjavedenpuiston kaavoitukseen esitetyllä tavalla on ollut jo pidemmän aikaa kielteinen. Näen myös, että kaupungin on pystyttävä tarjoamaan Vuosaaren nykyiselle 40 000 asukkaalle riittävät terveys- ym. palvelut ennen kuin hyväksytään aina uusia merkittäviä kaavoja. Olen tätä pitkään eriyhteyksissä pitänyt esillä ja tehnyt valtuustoaloitteitakin. Konkreettinen tapa parantaa Meri-Rastilan alueen terveyspalveluita olisi alueen 2005 suljetun terveysaseman uudelleen avaaminen. Itse en valittavasti pääse tänään kaupunginhallituksen varajäsenenä osallistumaan päätöksentekoon. Jos kaavaa etenee kaupunginvaltuustoon, tulen äänestämään sitä vastaan edellä mainituista syistä. Vuosaari ansaitsee riittävät virkistysalueet ja toimivat kaupungin palvelut.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, Meri-Rastila, kaavoitus, luontoarvot, palvelut

Terveiset strategiaseminaarista

Torstai 12.8.2021 klo 15:24 - Ville

Tänään ja huomenna Finlandia-talolla suunnitellaan Helsingin alkavaa neljän vuoden valtuustokautta strategiaseminaarissa. Kuulemme eri toimialojen katsaukset ja kokoonnumme iltapäivällä myös oman valtuustoryhmän kanssa. Koronatilanteesta johtuen osallistun kotoa Vuosaaresta etäyhteydellä.

Käytin iltapäivällä strategiaseminaarissa puheenvuoron, jossa painotin, että lähiluonnon ja kaupungin palveluiden merkitys tulee ottaa aiempaa paremmin huomioon kaavoituksessa. Käytin tästä esimerkkinä Vuosaarta. Totesin lopuksi, että tällä valtuustokaudella Vuosaaren terveyspalvelujen pitkäaikaiseen vajaukseen on saatava korjaus. Tähän hyvä tapa on kuntavaaleissa esille nostamani Meri-Rastilan 2000-luvun alussa suljetun terveysaseman avaaminen uudelleen. Uskon, että pienempiin sote-yksiköihin voi olla myös helpompi rekrytoida työvoimaa, minkä saatavuus on yleisesti tiedossa oleva ongelma.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsinki, Vuosaari

Luottamuspaikat

Torstai 1.7.2021 klo 20:54 - Ville

SDP:n Helsingin piirinkokous teki tänään esitykset uuden valtuustokauden luottamuspaikoista. Minä tulen toimimaan kaksi ensimmäistä valtuustovuotta kaupunginhallituksen varajäsenenä ja konsernijaoston varsinaisena jäsenenä. Vaalikauden kaksi viimeistä vuotta 2023 puolivälistä kevään 2025 kuntavaaleihin toimin kaupunginvaltuuston toisena varapuheenjohtajana. Tämä on yksi Helsingin tärkeimpiä luottamustehtäviä. Tässä roolissa olen läsnä myös kaikissa kaupunginhallituksen kokouksissa ja näen, että se on merkittävä vaikuttamisen paikka, kuten on myös muut tulevat tehtäväni.

Kiitos vielä kerran 2030:lle äänestäjälle luottamuksesta! Teidän ansiosta minua näihin tehtäviin nyt esitetään ja sen varassa lähden niitä hoitamaan valtuustotyön ohella.

Näiden uutisten myötä on hyvä jäädä huomenna lomalle lataamaan akkuja kiireisen kevään jälkeen. Uusi valtuustokausi alkaa jo elokuun alussa 2.8. ensimmäisellä kokouksella. Oikein hyvää kesää kaikille!

Kommentoi kirjoitusta.

Kiitos vielä kerran tuesta ja hyvää kesää!

Tiistai 22.6.2021 klo 16:03 - Vile

Takana on työteliäs toinen kausi Helsingin valtuustossa. Paljon on saatu aikaiseksi ja on tienkin vielä asioita, jotka vaativat lisää työtä. Valtuusto pitää huomenna valtuustokauden viimeisen kokouksen, jonka jälkeen jäämme kesätauolle. Loma tekee hyvää itse kullekin. Akkuja on tarpeen ladata syksyä varten.

Kuntavaalien tarkastuslaskenta toi minulle vielä lisää yhden kadonneen ääneen, joten lopullinen tulos oli 2030. Olen todella iloinen ja otettu tästä vahvasta kannatuksesta. Arvostan suuresti jokaista helsinkiläistä, joka kävi äänestyskopissa kirjoittamassa numeron 153 lappuun. Pyrin olemaan teidän kaikkien luottamuksen arvoinen uudella valtuustokaudella. Ja minuun voi olla yhteydessä valtuustokauden aikana niin isoissa kuin pienissä Helsingin asioissa. Toivottavasti koronarajoitusten poistuminen mahdollistaa syksyllä myös toritapaamiset ja kahvitilaisuuksien järjestämisen entiseen tapaan. Kaikille oikein hyvää ja mukavaa kesää!

Kommentoi kirjoitusta.

Kiitos 2029 kertaa helsinkiläiset!!!

Maanantai 14.6.2021 klo 1:11 - Ville

Kaikki äänet on nyt laskettu ja 2029 helsinkiläistä antoi tukensa minulle kolmannelle kaudelle Helsingin valtuustoon. 1789 äänistäni tuli kotikaupunginosastani Vuosaaresta. Olen jokaisesta näistä äänestä valtavan kiitollinen ja pyrin olemaan edelleen teidän luottamuksenne arvoinen! Kiitos saamistani monista onnitteluista! Luen ne vielä tarkemmin huomenna ja kommentoin jokaiseen! Kiitos 2029 kertaa helsinkiläiset!

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalipäivän aattona

Lauantai 12.6.2021 klo 17:10 - Ville

Vaalikampanjani on nyt tullut päätökseen, vaikka vaalityöni varsinaisesti on se, mitä olen kahdeksan vuoden aikana tehnyt valtuustossa. Haluan kiittää kaikkia minua tällä kuukauden matkalla tukeneita.

Olen hyvin motivoitunut jatkamaan työtä Helsingin valtuustossa. Vähän vanhahtavaa sodanjälkeiseltä ajalta peräisin olevaa ilmaisua käyttäen (olenhan historiantutkija) toivon, että huomenna ne voimat, jotka haluavat rakentaa suomalaista yhteiskuntaa menestyisivät. Pitää miettiä enemmän sitä, mikä meitä yhdistää, kun erottaa tässä pienessä maassa.

Ja tänä iltana tietenkin kaikki toivomme Suomen jalkapallojoukkueelle menestystä!

Kommentoi kirjoitusta.

Luonto kuuluu kaupunkiin

Maanantai 31.5.2021 klo 23:47 - Ville Jalovaara & Taru Reinkikainen

Korona-aikana helsinkiläiset löysivät uudella tavalla lähiluonnon merkityksen. Keskustan puistojen ja lähiöiden metsien lenkkipolut täyttyivät ennenäkemättömällä määrällä ulkoilijoista. Luonto on ollut monelle etätöiden ja koronaepävarmuuden keskellä tärkeä ja turvallinen henkireikä. Me SDP:ssä näemme lähiluonnon olevan kaupunkilaisten yhdenvertaisuuskysymys. Luonnossa liikkuminen on ilmainen ja terveellinen harrastus, jota haluamme puolustaa. Luonnosta pitää pystyä nauttimaan myös esteettömästi.

Helsinkiläiset tarvitsevat riittävät luonto- ja virkistysalueet lähellä kotiovea. Päättymässä olevalla valtuustokaudella SDP:n vaikutuksella tehtiin päätös säilyttää Meri-Rastilan rantametsä rakentamisen sijaan virkistyskäytössä. Päätös oli merkittävä etappi kaupunkiluonnon suojelemisessa. Vastaavia tapauksia haluamme nähdä lisää.

Kaupunkilaiset nauttivat luonnosta monin eri tavoin, esimerkiksi piknikillä puistossa, kalastamassa Lauttasaaren sillalla tai retkeilemällä Uutelassa. Helsinkiläiset kaipaavat luontoa myös ydinkeskustassa. Kaupunkiluonto on urbaaneja kaupunkipuistoja, kukkaistutuksia toreilla ja vanhoja tammia katujen varsilla.

Suomen pääkaupunki – Itämeren helmeksi kutsuttu Helsinki  – on upea merellinen kaupunki. Retkeilymahdollisuuksia saaristoon voidaan luonnon kantokyky huomioiden avata lisää. Meren äärelle pääsy on mahdollistettava kaikille kaupunkilaisille. Tämän takia rantoja ei pidä rakentaa täyteen.

SDP:lle luontoalueiden säilyttäminen on kaupunkisuunnittelun keskeinen tavoite, siinä missä palveluiden takaaminen kaupungin asukkaille.

Kirjoitus SDP Helsingin vaalilehdessä 2021.

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalitavoitteet 2021

Tiistai 25.5.2021 klo 16:53 - Ville

Minulta on kysytty, mitä on tärkeimmät vaaliteemani kuntavaaleissa 2021. Olen näitä somejulkaisuissa pitänyt esillä, mutta kirjoitan vielä aiheesta muutaman sanan.

Ensinnäkin lupaan jatkaa valtuustotyötä, kuten olen kahdeksan vuotta tehnyt tiiviissä vuorovaikutuksessa Helsingin asukkaiden kanssa. Olen tavattavissa vaalien välillä yleisötilaisuuksissa, puhelimella, sähköpostilla ja sosiaalisen median keskusteluissa. Puhelinnumeroni (044-0114803) ja sähköposti (ville.jalovaara@gmail.com) kannattaa laittaa muistiin, sillä niihin voi seuraavan neljän vuoden aikana jälleen matalalla kynnyksellä olla yhteydessä Helsingin asioissa. Facebookissa kannattaa liittyä kotisivuni seuraajiin, sillä päivitän aktiivisesti kuulumisia luottamustoimistani myös jatkossa: https://www.facebook.com/kaupunginvaltuutettuvillejalovaara

Teen myös jatkossakin aktiivisesti valtuustoaloitteita helsinkiläisten tärkeäksi kokemista asioista, jotka eivät muuten etene kaupungin päätöksenteossa. Minulle tärkeitä teemoja on myös se, että Helsingissä on jatkossakin riittävästi viheralueita ja kaupungin palvelut toimivat nykyistä paremmin. Yksittäisinä vaaliteemoina haluan nostaa esillä Vuosaaren Meri-Rastilan terveysaseman avaamisen uudelleen ja Rastilan leirintäalueen säilyttämisen nykyseisellä paikallaan. Näiden päämäärien eteen tuleen tekemään seuraavan neljän vuoden ajan lujasti töitä.

Kommentoi kirjoitusta.

Villen toinen valtuustokausi

Torstai 13.5.2021 klo 16:44

Kommentoi kirjoitusta.

Vuosaaren Meri-Rastilan itäosan asemakaava kaupunkiympäristölautakunnassa 11.5.2021

Perjantai 7.5.2021 klo 12:18 - Ville

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ensi tiistaina Meri-Rastilan itäosan kaavaa. Ymmärrän siihen liittyvän korjausrakentamisen ym. kunnostustoimet ja pienimuotoisen lisärakentamisen.

Esitetyssä muodossaan kaava toisi kuitenkin jälleen parituhatta uutta asukasta Vuosaareen, joka on jo nyt Helsingin suurin lähiö. Jos asukasmäärää kasvatetaan, pitäisi voida myös taata kaikille riittävät terveys ym. kaupungin palvelut. Nämä eivät nykyiselläänkään toimi riittävän hyvin.

Rakentamista kohdistuu suunnitelmassa myös jälleen liiaksi puistomaisiin viheralueisiin.  Helsingissä tuntuu olevan nyt kehitys, että kun Östersundomin kaavoitus ei monista syistä etene, kaavoitusta kohdistetaan erityisesti itäisen Helsingin lähiöihin. Tämä ei ole pidemmän päälle viisas kehitys ja toivoisin asiasta laajempaa keskustelua.

Toivon, että kaupunkiympäristölautakunnassa tämä kokonaisuus otetaan vielä kerran perusteelliseen harkintaan ennen kuin asiaa viedään eteenpäin.

4 kommenttia . Avainsanat: Vuosaari, Meri-Rastila, kaavoitus, Östersundom

Lautakunnan esittämät koulutuksen lisäresurssit tulevat tarpeeseen

Tiistai 13.4.2021 klo 17:07 - Ville

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta käsitteli tänään vuoden 2021 talousarvion ensimmäistä toteutumisennustetta. Valtuustoryhmien välillä käydyissä syksyn 2020 budjettineuvotteluissa linjattiin, että lautakuntien on mahdollista esittää budjetteihinsa ylityksiä, mikäli tilanne vaatii. Kasvatus- ja koulutus lautakunnan enemmistö kannatti tänään kokouksessa ennusteeseen liitettäväksi kirjausta, jossa todetaan seuraavaa:

”Lautakunta toteaa, että lasten ja nuorten oppimisen ja hyvinvoinnin tuen tarpeen ennakoidaan kasvaneen ja kasvavan merkittävästi. Perusopetuksessa 40% oppilaista tarvitsee aikaisempaa enemmän tukea. Näin lautakunta katsoo budjetissa sovitun koronan aiheuttaman tarpeen ylitysoikeuden myöntämiselle täyttyvän. Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle ylitysoikeuden myöntämistä vuoden 2021 budjettiin koronan aiheuttaman oppimisvajeen ja mielen pahoinvoinnin korjaamiseen seuraavasti:

Varhaiskasvatus 1,5 miljoonaa euroa

Perusopetus 11 miljoonaa euroa

Ammatillinen koulutus 2 miljoonaa euroa

Lukio 1 miljoonaa euroa

Monikielisten ohjaajien lisääminen 1 miljoonaa euroa

Opiskelijahuolto 1 miljoonaa euroa

Yhteensä 17,5 miljoonaa euroa”

SDP:n valtuustoryhmän johto on käynyt viime päivinä keskusteluja muiden budjettisovussa olevien ryhmien kanssa kasvatuksen ja koulutuksen resursseista ja SDP:n edustajat olivat mukana muotoilemassa lautakunnan ehdotusta. Lautakunnan jäsen Ville Jalovaara pitää päätöstä perusteltuna, sillä koronatilanne on vaikuttanut hyvin monella tapaa Helsingin koulujen ja päiväkotien arkeen ja oppimiseen. Hän myös muistuttaa, että Helsingin 2020 tilinpäätös osoittautui huomattavasti arvioitua paremmaksi. Myöskään syksyllä talousarviota laadittaessa ennakoitua valtavaa 700 miljoonan euron lovea Helsingin talouteen ei tullut. Kaupungin taloustilanne näyttää nyt paremman verotulokertymän ja hallituksen kunnille antaman koronatuen johdosta huomattavasti paremmalta ja näin ollen mahdollistaa lautakunnan ehdottomat kasvatuksen ja koulutuksen lisäresurssit.

Ville Jalovaara SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja, kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen, ville.jalovaara@gmail.com p. 0440114803

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuustoaloite 17.3: Yleinen talviuintipaikka Helsinkiin

Torstai 18.3.2021 klo 19:22 - Ville

uinti.jpgJätin valtuuston kokouksessa viime keskiviikkona seuraavan aloitteen, jonka allekirjoitti viisitoista valtuutettua eri puolueista: ”Talviuinti on kasvattanut viime aikoina runsaasti suosiotaan Helsingissä. Kaupungissa on tällä hetkellä 13 seurojen ja yhdistysten ylläpitämää talviuintipaikkaa. Kaupunki vuokraa paikat uintiseuroille, jotka järjestävät talviuintitoimintaa jäsenilleen. Tällä hetkellä uusia jäseniä ei oteta missään yhdistyksissä, kun tilat ovat rajalliset. Lajin aloittaminen siis on uudelle innostuneelle nyt Helsingissä miltei mahdotonta.
Kaikille kiinnostuneille helsinkiläisille tulisi olla mahdollisuus nauttia talviuinnista ja sen hyödyistä terveydelle ja hyvinvoinnille. Tämän edullisen lajin myönteiset terveysvaikutukset on todettu useissa tutkimuksissa. Kaupungista puuttuu tällä hetkellä yleinen kaikille avoinna oleva talviuintipaikka saunoineen. Tähän tarkoitukseen soveltuvia vapaita saunoja löytyisi kuitenkin esimerkiksi Rastilan leirintäalueelta ja ne voisi avata julkiseen käyttöön maksua vastaan. Ehdotan valtuustoaloitteella, että Helsinkiin avataan esimerkiksi Rastilan leirintäalueelle talvella 2021-2022 yleinen kaupungin ylläpitämä valvottu talviuintipaikka.”   

2 kommenttia . Avainsanat: talviuinti, Rastila, aloite, liikunta

Talousarvio-aloite 3.3.2022: Padel-kenttä Vuosaareen

Tiistai 9.3.2021 klo 12:48 - Ville

Jätin valtuuston kokouksessa 3.3.2021 seuraavan aloitteen Helsingin 2022 talousarvioon:

Padel on Suomessa uusi laji, mutta sen suosio on lisääntynyt merkittävästi muutaman vuoden ajan. Suomen Padel-liiton mukaan harrastajia on tällä hetkellä 30 000 ja seuroja 30. Helsingin kaikki Padel-kentät ovat yksityisessä omistuksessa ja pelivuoron hinta vaihtelee 30-50 euroon tunnissa. Vapaista ajoista on puutetta. Olisi tärkeää, että lajia voisi Helsingissä harrastaa myös ilman maksua. Ehdotan aloitteella, että joko Heteniityn kentän lähelle, Kartanon urheilupuistoon tai johonkin sopivaan paikkaan Vuosaaressa rakennetaan vuonna 2022 kaupungin ylläpitämä Padel-kenttä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #Padel #Vuosaari #aloite

Talousarvio-aloite 3.3.2021 Rekkaparkki Vuosaaren sataman läheisyyteen

Sunnuntai 7.3.2021 klo 11:53 - Ville

satama.jpgJätin valtuuston kokouksessa 3.3. seuraavan aloitteen Helsingin 2022 talousarvioon:

Vuosaaren sataman tilannetta tuntevat tahot ovat lähestyneet minua kaupunginvaltuutettuna huolen kanssa, joka liittyy rekkaparkin puuttumiseen Vuosaaren satamasta. Samalla on ilmennyt, että turvallisen yöpymisen ja kuljettajien virkistäytymisen mahdollistavaa rekkaparkkia ei ole missään pääkaupunkiseudun lähettyvillä. Rekkaparkin tehtävä on mahdollistaa turvallinen yöpyminen autossa ja sen yhteydessä tulisi olla suihku ym. sosiaalitilat kuljettajille.

Tilanne on varsin akuutti, sillä Vuosaaren sataman alueella ei ole tällä hetkellä edes riittävästi pitkäaikaisen pysähtymisen mahdollistavia parkkipaikkoja kuljettajille, jotka joutuvat jäämään sinne yön yli tai pidempään kuorman odotuksen takia. Vapaita paikkoja on vaikea löytää ja jos löytyy, paikka saattaa olla vain neljän tunnin paikka. Lain mukaan kuljettajille pitää tulla tietyssä vaiheessa ajoa kahdeksan tunnin lepoaika, joten rekkaparkin tarpeessa on kyse lain noudattamisen mahdollistamisesta ja liikenneturvallisuudesta. Ehdotan talousarvioaloitteella, että Helsingin kaupunki toteuttaa vuonna 2022 Vuosaaren sataman alueelle yhdessä Helsingin sataman kanssa aloitteessa kuvatun rekkaparkin tai esittää jonkin toisen ratkaisun, jolla kuljettajien turvallinen yöpyminen ja virkistäytyminen voidaan järjestää Helsingissä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, satama, raskas liikenne, rekkaparkki, liikenne

Kuntavaalien siirto ei vaikuta merkittävästi valtuustokausien alkuun

Lauantai 6.3.2021 - Ville

Oikeusministerin ja puoluesihteerien neuvotteluissa päätettiin tänään, että huhtikuun kuntavaaleja siirretään kaksi kuukautta eteenpäin vaikean koronatilanteen takia. Yhtä puoluetta luukuunottamatta muut kannattivat siirtoa. Päätös, josta hallituksen tulee vielä tehdä eduskunnalle esitys, oli tilanteen vakavuuden huomioiden välttämätön. Itse ehdotin siirtämistä juuri touko- kesäkuuhun Uuden Suomen blogissani tammikuun alussa, kun jo tuolloin oli ennakoitavissa, että koronatilanne tulee kevään edetessä kärjistymään.

Oikeusministeriössä olisi tietenkin voitu aloittaa jo viime keväänä esimerkiksi kirjeäänestyksen valmistelu sille varalle, että korona vaikuttaa merkittävästi arkeemme yhä vuotta myöhemmin. Tämä käytäntö meillä on käytössä ulkomailla asuville suomalaisille. Käsittelin aihetta tammikuun lopussa US:n blogissani. Kuntademokratian toteutumisen kannalta kahden kuukauden siirto ei ole erityisen dramaattinen tapahtuma. Harva keskustelussa on muistanut, että viime kerralla neljä vuotta sitten vaalit siirrettiin lokakuulta huhtikuuhun äänestysvilkkauden lisäämiseksi. En muista, että tästä olisi käyty erityistä debattia. Tuolloin odoteltiin myös maakuntavaaleja, joita ei sitten kuulunut.

Uusien valtuustojen työn aloittamiseen vaalien siirtämisellä kesäkuuhun on minimaalinen vaikutus. Käytännössä nykyinen valtuusto istuu kunnasta riippuen yhdestä kahteen ylimääräistä kokousta.  Tämän jälkeen alkaa parin kuukauden kesätauko, jonka jälkeen uudet valtuustot aloittavat työnsä. Kesän aikana voidaan käydä rauhassa luottamuspaikkaneuvottelut.

Siirto kesään tarjoaa paremmat mahdollisuudet terveysturvallisten vaalien järjestämiseen, vaikka koronaepidemia ei olisi kokonaan ohi. Rokotuskattavuus on parempi ja viime kesällä epidemiatilanne oli huomattavan rauhallinen. Kesäkuussa äänestyspaikat voidaan tarvittaessa rakentaa katoksissa oleviin ulkotiloihin, jossa ilma vaihtuu tehokkaasti ja koronatartunnan riski on vähäinen varsinkin, jos vaalivirkailijat ja äänestäjät käyttävät kasvomaskeja ja huolehtivat käsihygieniasta.

Avoimia kysymyksiä kuitenkin yhä on, kuten lääkärin eristykseen määräämien mahdollisuus äänestää.  Ennakkoäänestyksen pidentäminen on tätä ajatellen hyvä ratkaisu, mutta on syytä pohtia, voidaanko vielä tehdä muuta.

Suomen koronatilanne on vakava ja valtakunnassa on todettu poikkeusolot ja otettu valmiuslain osia käyttöön. Elämme hätätilan keskellä, vaikka siitä käytetään hieman modernimpia termejä. Niin valtion kuin kuntien johdon päätehtävä on tulevina viikkoina keskittää kaikki huomio siihen, että edessä olevista vaikeista viikoista selvitään mahdollisimman hyvin. Toivottavasti kaikki ei mene pahimman kautta, vaan pian saadaan myös hyviä uutisia taudin taittumisesta ja tämän jälkeen pystymme kesäkuussa normaalioloissa järjestämään kuntavaalit, jossa kynnys käyttää äänioikeutta on mahdollisimman matala.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, korona, THL

Talousarvio-aloite 3.3.2021: Vuosaaren pelastusaseman suunnittelu ja toteutus käynnistetään 2022

Perjantai 5.3.2021 klo 16:07 - Ville

pelastus.jpgAluehallintovirasto on osoittanut Helsingissä pelastustoimen reagointiaikaan kaupungin laidoilla liittyviä puutteita. Osaan Vuosaaresta hälytysajoneuvo ei tällä hetkellä ennätä kuudessa minuutissa lähimmältä Mellunkylän pelastusasemalta ja tilanne olisi mahdollisimman pian korjattava.

Vuosaaren on jo pidemmän aikaan suunniteltu oman pelastusaseman avaamista sekä sen yhteyteen perustettavaa nopeasti tapahtumapaikalle ehtivää niin sanottua kevyttä kärkiyksikköä. Vuosaaressa on noin 40 000 asukasta, mikä vastaa keskisuurta suomalaista kaupunkia. Tämän kokoisissa kaupungeissa on omat pelastusasemat, joten Vuosaaren kärkiyksikön toiminnan mahdollistavan tukikohdan tarve on perusteltu. Ehdotan talousarvioaloitteella, että Helsingin vuoden 2022 talousarvioon budjetoidaan varat Vuosaaren pelastusaseman suunnittelun ja toteutuksen aloittamiseksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, pelastusasema

Talousarvio-aloite 3.3: Terveydenhoidon puutteet Vuosaaressa korjataan

Torstai 4.3.2021 klo 16:08 - Ville

Vuokki.jpgAloitteet on olleet minulle kahdeksan vuoden ajan tärkeä vaikuttamisväylä valtuustotyössä. Jätin 3.3.2021 neljä talousarvioaloitetta Helsingin 2022 budjettiin. Ensimmäinen aloitteista koskee terveydenhoidon puutteiden korjaamista Vuosaaressa ja siinä todetaan:

”Hoitoon pääsy Vuosaaren terveysasemalla on ollut pian parinkymmenen vuoden ajan ongelma. Kiireettömän lääkäriajan odotusaikaa kuvaava T3-luku oli Vuosaaressa tammikuussa 2021 42 vuorokautta, kun kaupungin keskiarvo on 29. Terveysaseman puhelinpalvelussa on myös ollut ajoittain merkittäviä ruuhkia. Vuosaaren alueen toinen Meri-Rastilan terveysasema suljettiin vuonna 2005, eikä Albatrossin sote-asema ole pystynyt vastaamaan tarpeeseen. Meri-Rastilan terveysasema oli niin henkilökunnan kuin asukkaidenkin arvostama lähiterveysasema, joten sen lopettamisen pitkäaikaiset vaikutukset on tarpeen arvioida uudelleen.

Vuosaaren terveydenhuollon haasteet ovat jatkuneet niin pitkään, että on etsittävä viipymättä ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. Ehdotan talousarvioaloitteella, että Meri-Rastilan terveysasema avataan uudelleen tai esitetään jokin toinen vaihtoehtoinen ratkaisu Vuosaaren terveyspalveluiden tilanteen korjaamiseksi ja budjetoidaan tähän tarvittavat varat Helsingin vuoden 2022 talousarvioon.”

2 kommenttia . Avainsanat: Vuosaari, terveyasema, sote, 2022

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »