Ehdolla Helsingin apulaispormestariksi

Torstai 20.4.2023 klo 10.25 - Ville

Oma puolueosastoni asetti minut eilen ehdolle valittaessa SDP:n edustajaa Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestarin tehtävään seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Helsingin demarit tekevät valintansa toukokuun lopussa ylimääräisessä piirikokouksessa. Olen tehtävästä hyvin kiinnostunut, vaikka ymmärrän myös sen vaativuuden ja vastuullisuuden. Helsingin päiväkodeissa on isoja haasteita tällä hetkellä henkilökuntapulan kanssa. Kaupungin tulee tehdä kaikki mahdollinen, että tilanne saadaan korjattua, jotta perheiden ja työntekijöiden luottamus varhaiskasvatukseen saadaan palautettua. Apulaispormestarin tärkein tehtävä on toimia kasvatus- ja koulutuslautakunnan puheenjohtajana. Kutsuisin heti toimikauteni alussa alan toimijat yhteiseen pöytään pohtimaan ratkaisuja henkilöstöpulaan. On tärkeä ottaa työntekijöiden edustajat tiivisti mukaan tähän prosessiin. Apulaispormestarina kiertäisin mahdollisimman paljon muutenkin tapaamassa toimialan henkilökuntaa. Huoli Helsingin alueiden ja koulujen eriytymisestä tulee myös ottaa vakavasti ja siihen päättäväisin toimin puuttua. Helsingin talous on vahvalla pohjalla. Meillä on resursseja ratkaista nämä ongelmat.  

Kuten nykyisen apulaispormestarin tuoreesta haastattelusta Helsingin Sanomissa käy ilmi kaupungin johtaminen kaipaa nyt vahvaa korjausliikettä. On tärkeää, että valtuustokauden loppuvaiheessa aloitetaan toimet yhdessä muiden puolueiden kanssa pormestarimallin valuvikojen korjaamiseksi. Tämä pitää ottaa esille kesäkuussa valtuustokauden puoliväliseminaarissa.  

Uskon, että minulla on hyvät edellytykset tehtävän menestykselliseen hoitamiseen. Olen korkeasti koulutettu kahden yliopiston dosentti. Minulla on kymmenen vuoden kokemus valtuustotyöstä. Olen ollut kahdeksan vuotta SDP:n ryhmän varapuheenjohtaja. Neljä vuotta Helsingin opetuslautakunnan jäsenenä ja vuodet 2017–2021 kasvatus ja koulutuslautakunnassa. Samassa lautakunnassa, jonka puheenjohtajana apulaispormestari toimii. Äänestäjiltä viime kuntavaaleissa saamani 2030 äänen mandaatti on vahva.

Apulaispormestarin on oltava kaupunkipolitiikan moniosaaja, sillä kaupunginhallituksessa hän joutuu ottamaan kantaa kaikkiin kaupungissa päätettäviin asioihin. Hänen on tarvittaessa oltava tiukka, mutta myös yhteistyökykyinen oman ryhmän ja muiden puolueiden kanssa. Politiikassa, kuten elämässä muutenkaan, kukaan ei saa aikaiseksi mitään yksin. Tämä on tiimityötä. Jos Helsingin demarit toivovat, olen valmis tähän tärkeään ja vastuulliseen tehtävään. Vastaan mielelläni kysymyksiin tai voin tulla esittäytymään, jos Helsingin puolueosastot näin toivovat.

Yhteystiedot: ville.jalovaara@gmail.com & p 0440114803

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsinki, johtaminen, kasvatus, koulutus

Helsingin uusi strategia satsaa kasvatukseen ja koulutukseen

Keskiviikko 13.9.2017 klo 21.28 - Ville

Helsingin valtuusto käsitteli tänään kokouksessaan uutta kaupunkistrategiaa seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsenenä ja SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtajana käsittelin lyhyessä puheenvuorossani kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyviä kysymyksiä.

Pidin myönteisenä, että strategiassa oli linjattu todella selkeästi, että Helsinki panostaa tulevina vuosina entistä enemmän kasvatukseen ja koulutukseen. Tämä on linjassa tavoitteiden kanssa, joita SDP:llä oli strategianeuvotteluihin lähdettäessä.

Helsingin SDP:lle keskeisiä tavoitteita strategiassa olivat kirjaukset maksuttoman varhaiskasvatuksen toteuttamisesta tämän kauden aikana. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen linjasi jo kesällä 2008, että maksuton päivähoito on puolueemme tavoite. Silloin Urpilaisen tavoitteelle moni hymähti, mutta nyt sen puolesta liputtaa monet.

Varhaiskasvatuksen puolelta on merkittävää, ettei päiväkotien ryhmäkokoa haluta strategiankauden aikana.  Pidän hyvin merkittävänä sitä, että Helsinki lähtee hakemaan uudella tavalla ratkaisuja koulujen ja muiden julkisten tilojen sisäilmaongelmiin.

Kannan Helsingissä jatkuvaa huolta perheiden taloudellisen eriarvoisuuden lisääntymisestä. Tämän vuoksi pidän tärkeänä strategian lasten yhdenvertaisuutta lisäävää tavoitetta taata jokaiselle lapselle ja nuorelle harrastus. Syrjäytymisen ja eriarvoistumisen ehkäisemiseksi arvokas tavoite on myös se, että Helsinki pyrkii tarjoamaan jatkossakin jokaiselle nuorelle peruskoulun jälkeen jonkin opiskelupaikan.  

Helsingin alueellisesta eriarvoistumisesta on viime aikoina kannettu perustellusti huolta. Näekin, että investoinnit koulutukseen ovat yksi tärkeimmistä keinoista torjua kaupunginosien jakautumista hyviin ja huonoihin alueisiin. Uusi kaupunkistrategia on hieno paperi. Meidän tänä iltana kaupunginvaltuuston salissa paikalla olevien tehtävä on nyt neljän vuoden aikana varmistaa se, että nämä hyvät yhdessä laaditut tavoitteet myös toteutuvat niin kasvatuksen ja koulutuksen kuin muidenkin toimialojen osalta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvatus, koulutus, Helsinki, strategia