Puhe apulaispormestarivaalissa 25.5.2023

Share |

Torstai 25.5.2023 klo 20.56 - Ville


Hyvät piirikokousedustajat! 

Kun minut pyydettiin 2008 kuntavaaleihin SDP:n ehdokkaaksi, en osannut kuvitella seisovani tässä teidän edessänne ehdolla Helsingin sosialidemokraattien tärkeimpään luottamustehtävään. Valinnasta on käyty piirissä paljon keskustelua ja vaikuttamistoimintaa ollut teidän suuntaanne, kuten meillä demareissa on tapana.

Nyt on päätöksen aika. Rohkaisen teitä vielä pysähtymään pohtimaan, kuka meistä neljästä sopii parhaiten tähän vaativaan tehtävään. Teillä on valta ja helsinkiläisten äänestäjien edessä suuri vastuu. Nasimalta jää iso paikka täytettäväksi kenelle tahansa.

Minun vahvuuteni apulaispormestariksi on kymmenen vuoden kokemus valtuustotyöstä ja viime kuntavaaleissa saatu 2030 äänen mandaatti. Minun ei tarvitse harjoitella. Olen ensimmäisestä päivästä alkaen valmis töihin. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ja sen johto on minulle tuttuja. Olen juuri ollut kahdeksan vuotta jäsenenä lautakunnassa, jonka puheenjohtajaa tässä valitaan. Helsingin kaupunkipolitiikan kokemukseni on ehdokkaista pisin ja kuntavaalien äänimääräni oli meistä korkein. Yliopistotaustani ja poliittisen historian dosentin pätevyydestä on myös tässä tehtävässä apua.  

Nykyisin toimin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana. Olen kuitenkin hyvin kiinnostunut tästä apulaispormestarin tehtävästä, vaikka tiedän kokemukseni kautta sen vaativuuden. Päiväkodeissamme on isoja haasteita henkilöstöpulan kanssa. Aikomukseni olisi kutsua heti kauteni alussa työntekijöiden edustajat pohtimaan yhdessä ratkaisuja tilanteeseen.

Myös huoli Helsingin koulujen eriytymisestä tulee ottaa vakavasti ja siihen päättäväisin toimin puuttua. Helsingin talous on vahvalla pohjalla. Meillä on resursseja ratkaista ongelmat. SDP:n ja sen apulaispormestarin tulee osoittaa nyt johtajuutta. Meidän tulee olla se puolue, joka käynnistää nyt myös pormestarimallin ja koko johtamisjärjestelmän valuvikojen korjauksen.

Apulaispormestarin työnkuvasta julkisuudessa käyty keskustelu on nyt keskittynyt koulutusteemoihin. Tässä tehtävässä on kuitenkin oltava kaupunkipolitiikan moniosaaja. Apulaispormestari on läsnä kaikissa kaupunginhallituksen kokouksissa ja joutuu siellä ottamaan kantaa jokaiseen päätettävään asiaan. Välillä joutuu myös koviin poliittisiin vääntöihin. Täytyy olla tarvittaessa tiukka, mutta myös yhteistyökykyinen oman ryhmän ja muiden ryhmien suuntaan. Kukaan ei saa politiikassa mitään aikaiseksi yksin.

Helsinki is an international city. Speciellt i utbildningssektorn det är viktigt att biträdande borgmästare kan tala flyttande engelska och svenska.

Valtuustoryhmän pitkäaikaisena varapuheenjohtajana tunnen ryhmän toimintatavat ja jäsenet. Apulaispormestarina lupaan pitää tiivistä yhteyttä piirihallitukseen ja teihin, helsinkiläisiin demareihin. Ja tietysti meidän äänestäjiimme koko kaupungissa. Tehkää viisas valinta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini