Onko meillä varaa rakentaa uusi lastensairaala Helsinkiin?

Share |

Maanantai 10.9.2012 klo 19.25 - Ville


Suomen johtava lastensairaala, Helsingin Meilahdessa sijaitseva Lasten- ja nuorten sairaala toimii tällä hetkellä heti sodan jälkeen, lähemmäs seitsemänkymmentä vuotta sitten, valmistuneissa paremmin museokäyttöön kuin sairaalaksi soveltuvissa suojelluissa tiloissa. Näin ei voi jatkua. Asiantilaan on korkea aika saada korjaus.   

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri teki viime huhtikuussa periaatepäätöksen uuden lastensairaalan rakentamisesta. Varsinainen rakentamispäätös kuitenkin yhä puuttuu. Sosiaali- ja terveysministeriön suunnalta ei ole selkeää lupausta valtion osallistumisesta hankkeeseen. Helsingin lastensairaala antaa erikoissairaanhoitoa monilla erityisaloilla koko maalle, ja siksi valtion mukana olo olisi erittäin perusteltua.

Uuden sairaalan rakentaminen on arvioitu maksavan 150–200 miljoona. Tässä voisi mainita mitä muuta samansuuntaisella rahalla on viimeaikoina oltu valmiita rakentamaan.  Lastensairaalan, kun pitäisi käsittääkseni ohittaa tärkeydellään käytännössä kaikki muut julkiset rakennushankkeet. Jos esimerkiksi vastakkain on uusi keskustakirjasto Töölön lahdelle ja uusi lastensairaala, rakentaisin jälkimmäisen ja panostaisin nykyistä enemmän kaupunginosien kirjastoihin, sillä lähiöissä pubien kanssa kilpailevia laadukkaita ajanviettopaikkoja tarvitaan keskustaa enemmän.   

Nykyinen Helsingin lastensairaala muistuttaa monin paikoin enemmän museota kuin sellaista modernia 2010-luvun huippusairaalaa, mikä sen pitäisi olla. Henkilökunnalle kuuluu kiitos siitä, että nykyisissä tiloissa voidaan antaa olosuhteisiin nähden hyvää hoitoa.  Tilojen puutteellinen kunto ja ahtaus ovat kuitenkin ilmeisiä. 

Potilaat ja henkilökunta elävät jatkuvien remonttityömaiden keskellä, kun rakennusta paikataan sieltä täältä yrittäen lykätä väistämätöntä tosiasiaa, että tilat ovat sairaalakäyttöön elinkaaressa lopussa. Vanhan rakennuksen ongelmista kertoo myös tunkkainen sisäilma. Kesällä sairaalassa on kuuma ja talvella vetoista. Käytävät on täynnä tyhjiä sänkyjä, joille ei ole riittävää varastotilaa. Potilashuoneet ovat tarpeeseen nähden liian pieniä . Ahtaus huonontaa sairaalahygieniaa ja lisää infektioiden määrää ja näin voi merkittävästi haitata monien potilaiden parantumista. Paloturvallisuudesta ahtailla käytävillä on kannettu syystäkin huolta.

Hyvällä tahdolla vielä potilaat saadaan jotenkin huoneisiin mahtumaan, mutta vanhemmille ja muille omaisille tekee todella tiukkaa. Monesti on hoidon onnistumisen kannalta tärkeätä, että vanhemmat voisivat yöpyä sairaalassa erityisesti pienempien lasten kanssa auttamassa hoidossa ja tuomassa heille turvallisuuden tunnetta vieraassa ja oudossa sairaalaympäristössä. Nykyiset tilat eivät tätä kunnolla mahdollista. Yöpymispaikkana vanhemmalla on parhaimmassakin tapauksessa patja kylmällä vetoisella lattialla. Jotkut lapsista saattavat myös joutua olemaan hoidossa viikkoja, kuukausia ja usein pidempääkin. Monen perheen elämä pyörii lastensairaalan ympärillä ja tällöin on todella merkittävää se millaiset tilat ovat.

Suomessa ja maailmalla eletään nyt taloudellisesti vaikeaa jaksoa. Moni saattaa ajatella, ettei uuden lastensairaalaprojektin aloittamiseen ole nyt varaa ja taloudellisesti tiukkana aikana on parempi panostaa hoitoon, kun tiloihin. Tämä yhtälö ei kuitenkaan toimi silloin kuin tilat muodostuvat esteeksi kunnolliselle hoidolle ja jatkuva korjaaminen nielee yhä vain suurempia summia joka vuosia. Pohjimmiltaan kyse on arvovallinnasta. Muiden tahojen jahkaillessa Helsingin kaupungin päättäjien on sairaalan sijaintipaikkana oltava aloitteellisia sen eteen, että projekti saadaan pikaisesti kunnolla käyntiin.   Koska hanke on vielä käytännössä yhä lähtöruudussa ja suunnitteluun ja rakentamiseen menee vuosia, odotusaika on jo kulutettu. HUS:n ja valtion ohella apuun tarvitaan yrityksille ja yksityisille lahjoittajille suunnattu keräys tukemaan uuden, tavoitteeksi on otettava, maailman parhaan lastensairaalan rakentamista Helsinkiin. Meillä Suomessa ei ole samanlaista lahjoittamisen kulttuuria kuin esimerkiksi Atlantin takana. Uusi lastensairaala on kuitenkin kohteena sellainen, että moni varmasti haluaisi jättää sen kautta itsestään merkin historiaan ja olla mukana sen rakentamisessa. Palatakseni alkuperäiseen kysymykseen siitä, onko meillä varaa uuteen lastensairaalaan, on vastattava, että kyllä, meillä on oltava.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini