Keskustakirjastosta

Share |

Maanantai 25.3.2013 klo 12.13 - Ville


Osallistuin viime perjantaina Meilahden taidemuseossa avattuun Helsingin keskustakirjastohankkeen arkkitehtuurikilpailussa jatkoon päässyttä kuutta ehdotusta esittelevän näyttelyn avajaisiin. Malleihin voi käydä kuka tahansa tutustumassa museossa huhtikuun alkuun saakka ja myös verkossa.

Ajatus siitä, että Töölönlahdelle saataisiin hyvin saavutettava kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä oleva olohuone, on periaatteessa kannettava. Keskustaan tarvitaan muitakin kuin kaupallisia tiloja. Monissa eurooppalaisissa kaupungeissa keskustakirjastosta on tullut merkittävä turistikohde, jota tullaan katsomaan kauempaakin.

Keskustakirjaston kaltaisten suurten rakennushankkeiden suurimpana haasteena on luonnollisesti - erityisesti näinä aikoina - rahoitus. Kirjaston rakennuskuluiksi on arvioitu noin 75 miljoonaa euroa. Olen pitänyt hankkeen kannattamisen ehtona, että kulut eivät jää liiaksi Helsingin kaupungin vastuulle, eikä keskustakirjaston rakentaminen vaaranna - pitkälläkään tähtäimellä - tärkeätä lähiöiden elinvoimaisuutta tukevaa lähikirjastoverkkoamme. Tätä vasten on hyvä, että kaupunkihallitusryhmien viime viikonloppujen neuvotteluissa hyväksymään kaupungin seuraavan nelivuotiskauden strategiaan kirjattiin selkeästi se, että keskustakirjastoa viedään eteenpäin yhteistyössä valtion ja muiden toimijoiden kanssa vaarantamatta lähikirjastoverkkoa.

Kaupungin budjetissa on ollut jo vuosia 35 miljoonan varaus keskustakirjastolle. Tämän lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmassa 2013–2016 on varattu keskustakirjastolle noin kahdeksan miljoonaa euroa. Kaupunki neuvottelee parhaillaan eri tahojen kanssa siitä, että mistä loput rahoituksesta voidaan saada ja näiden neuvottelujen tulokset tietenkin ratkaisevalla tavalla vaikuttavat hankkeen toteutumismahdollisuuksiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini