Kun piispat ja valtionvarainministeri kohtasivat

Share |

Keskiviikko 22.1.2014 klo 11.51 - Ville


yo.jpgOlin eilen Helsingin yliopistolla kuuntelemassa, kun valtionvarainministeri Jutta Urpilainen (sd.), kolme piispaa ja emeritusprofessori Ilkka Niiniluoto keskustelivat professori Vesa Kanniaisen alustuksen pohjalta siitä, voiko taloutta ja etiikkaa yhdistää. Kaikilla tuntui olevan yhteinen käsitys siitä, että näitä kahta ei pidä yrittää erottaa toisistaan. Keskustelu oli puolin ja toisin kohteliasta ja kuuntelevaa, mille varmasti on paikkansa nykyisessä varsin kärkkäässä julkisessa keskustelukulttuurissamme.
Ylipäätänsä se, että tällainen Helsingin yliopiston juhlasalin yleisöllä täyttänyt filosofian, taloustieteen, kolmen kirkon ja politiikan edustajat yhteen koonnut keskustelu oli järjestetty, oli jo itsessään arvokasta.  Talouseettisen keskustelun tarpeesta on jatkuvasti puhetta ja sitä käydäänkin varsin paljon, kuten Helsingin ortodoksinen metropoliitta Ambrosius puheenvuorossaan totesi. Onkin toivottavaa, että vastaavanlaisia tilaisuuksia ehkä hieman eri kokoonpanoilla nähdään myös tulevaisuudessa, vaikka mitään lopullisia vastauksia eilisen illan teemana olleisiin vaikeisiin kysymyksiin ei ole mahdollista löytää.
Globaalilla ekumeenisella kentällä aloite sosiaalieettisessä keskustelussa tuntuu olevan tällä hetkellä katolisella kirkolla viime vuoden maaliskuussa paavina aloittaneen Franciscuksen kannanottojen ja henkilökohtaisten esimerkillisten tekojen johdosta. Tarvetta Vatikaanin linjanmuutokselle varmasti oli, sillä viimeksi eilen saimme lukea uutisista, kuinka Vatikaanin pankin entiselle kirjanpitäjälle oli luettu syytteitä laajassa rahanpesujutussa. Uudet tulet Vatikaanissa on ollut niin merkittäviä, että Suomen katolista kirkkoa johtava piispa Teemu Sippo kertoi eilen, että jotkut ovat arvostelleet uutta paavi jo kommunistiksi, koska köyhien puolustaminen on noussut niin keskeiselle sijalla hänen agendassaan.
Alustuksen eilisessä tilaisuudessa pitänyt professori Vesa Kanniainen viittasi esityksessään kriittisesti Suomen luterilaisen kirkon piispojen vuonna 1999 julkaisemaan Kohti yhteistä hyvää -sosiaalieettisen julkilausumaan. Kanniaisen mukaan julkilausumasta sai vaikutelman ikään kuin, että maailmassa oli käynnissä eräänlainen hyvin ja pahojen välinen mustavalkoinen taistelu. Tutkijana hän sanoi näkevänsä asian huomattavasti moniulotteisemmin. Myöhemmin ensimmäisessä puheenvuorossaan arkkipiispa Kari Mäkinen kiisti, että piispojen neljäntoista vuoden takaisessa julkilausumassa olisi mustavalkoista ajattelua.
Oikeastaan kaikkien eilen paikalla olleiden piispojen käyttämissä puheenvuoroissa hivenen kuului näkemys, että nyt liikuttiin alueella, jonka he ehkä mieluummin kuitenkin jättäisivät poliitikoille ja taloustieteilijöille.  Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen tuntui olevan asiasta toista mieltä ja pikemminkin toivovan, että kirkot olisivat tällä alueelle aktiivisia ja haastaisivat poliittisia päättäjiä puheenvuoroillaan.
Kiinnitin mielessäni tilaisuudessa huomiota siihen, että todellakin Suomen luterilaisen kirkon johdon laaja sosiaalieettisen puheenvuoro oli haettava 1990-luvun lopusta. Piispat käsittelevät kyllä jatkuvasti sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen liittyviä kysymyksiä lehtihaastatteluissa ja muissa kannanotoissaan, mutta tilanne, että linjanpuheenvuoro johon eilisen kaltaisessa keskustelutilaisuudessa on viitattava alkaa maailman valtavan nopean muutoksen johdosta olla jo enemmänkin kirkkohistoriaa, ei ole mielestäni toimiva asetelma.
Mielestäni luterilaisen kirkon kannattaisi alkaa perusteellisen valmistelun kautta viipymättä laatia Kohti yhteistä hyvää -puheenvuorosta päivitettyä versiota. Kannanotto on aina keskustelun avaus, eikä sen tarvitse olla kaikenkattava valmis vastaus aikamme polttaviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Uusia painavia sosiaalieettisiä keskustelunavauksia tarvitsimme nykyisessä epävarmassa ajassa nyt myös suomalaisten kirkkojen suunnalta.


Kommentit

23.1.2014 17.13  Mikko Tommila

Suomen Ateistiyhdistys ry arvostelee rajusti Urpilaista. Moittii epäpäteväksi ja talousasioissa taikauskoiseksi.


lähde:
http://etkirja.pp.fi/Jumalaton94.html
Valtiovarainministeri Urpilainen ei ymmärrä taloutta ja huutaa apuun kirkkoa ja taikauskoa
Teokratia saamassa valtaa Suomessa epäpätevän demarijohtajan antamana
Talouden näkymättömästä kädestä kehittyy Urpilaisella deifikaatio


Suomen Ateistiyhdistyksen verkkojulkaisu Jumalaton Kulttuurilehti kirjoittaa:

Valtiovarainministeri Urpilainen ei ymmärrä taloutta ja huutaa apuun kirkkoa ja taikauskoa

Lisätty 23.1.2014
Teokratia saamassa valtaa Suomessa epäpätevän demarijohtajan antamana

Tiistaina 21.1.2014 nähtiin eräs oudoimmista näytöksistä sen osoitukseksi että Suomen hallitus on aivan ulapalla talouselämän suhteen ja että demarien johtaja Jutta Urpilainen on siirtämässä poliittis-taloudellista päätöksentekoa teokraattiseen suuntaan.

Helsingissä pidettiin Valtiovarainministeriön (ministeri Jutta Urpilainen) järjestämä Ekumeeninen talouspaneeli.

Valtiovarainministerin työstä ilmeisen ulapalla oleva uskovainen, sosialidemokraattien puoluejohtaja Urpilainen kertoi heti alkulauseikseen tajunnanvirtanaan, että talousjärjestelmämme on hänen ymmärtäkseen rikki. Tämä paljastanee syitä sille miksi Urpilainen on lähtenyt niin omituiseen toimenpiteeseen kuin pyytämään uskonnolta ja papeilta apua näihin ongelmiinsa.

Urpilaisen kutsusta asiaa oli paneelissa pohtimassa muutamia suomalaisia piispoja, eli hänen uskonkulttinsa korkea-arvoisia pappeja. Nykyajan poppaukoista, yliluonnollisen Mielikuvitusolennon papeista, siis tehtiin demareihin kuuluvan valtiovarainministerin taloudellisia neuvonantajia. Järjen vähyydestä ja ilmeisestä epätoivoisuudesta kärsinyt Urpilainen kertoi, että vierailultaan Vatikaanissa hän sai idean talousasioiden palaverista piispojen kanssa.

Valtionvarainministerillä "menee kyllä jo aika huonosti, kun piispatkin kutsutaan auttamaan."

Mutta eihän uskonto ja kirkko ja kirkkoruhtinaat ole mitän eksperttejä talousasioissa. Ovat itsekin myöntäneet että kirkko ei ole siinä asemassa, että se voisi jakaa ohjeita päättäjille siitä, kuinka hoitaa taloutta paremmin, sillä "kirkon tehtävä on muualla."

Tämä näytös on malliesimerkki siitä säännönmukaisuudesta, että uskonto saa maallista valtaa nimenomaan tyhmiltä, tietämättömiltä ihmisiltä. Nytkin demarijohtaja Urpilainen on teokratiaa lisäävällä tavalla kyselemässä talousasioihin asioihin neuvoja uskonkulttinsa pappismiehiltä.


Talouden näkymättömästä kädestä kehittyy Urpilaisella deifikaatio

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on siis myöntänyt julkisesti että talousjärjestelmämme on rikki.

Talouselämässä vallitsee, ihan ymmärrettävistä ja luonnollisista tekijöistä johtuen, talouden näkymätön käsi: sisäsyntyisiä taloudellisia voimia jotka vievät talouden kehitystä kulloinkin johonkin suuntaan ja vaikuttavat hyvin monen kuluttajan ja talouselämän toimijan taloudelliseen asemaan.

Joillekin ihmisille tämä luonnollinen säännönmukaisuus on suunnilleen yhtä vaikea asia tajuttavaksi kuin vuosituhansia sitten monille ihmisille oli esimerkiksi ukkosilma ja salamaniskut. Kun heidän tietonsa ja järkensä ei rittänyt todellisuuden käsittämiseen, he kehittivät ilmiöstä deifikaation: ryhtyivät kuvittelemaan jonkin yliluonnollisen, jumaluuden, ja sellaisen olion oikut, luonnonilmiön tekijäksi.

Saadakseen luonnonilmiön, siis ukkostamisen ja salamat, jollakin tavoin "hallintaansa" tai edes jotakin turvallisuutta niitä vastaan, jotkut näistä ihmisistä ryhtyivät noudattamaan senaikaisten pappien neuvoja, ja vedotakseen kuvittelemaansa yliluonnolliseen (ukkosenjumalaan) ryhtyivät tekemään taikauskoisia temppuja, kuten uhreja ja rukouksia ja loitsuja.

Vaikuttaa pahasti sille, että hupsu valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on ilmeisesti lähtenyt etsimään uskonnosta selitystä ja apua tälle talouselämän luonnolliselle säännönmukaisuudelle ja ilmiölle. Moiselle käy takuulla huonosti: ei uskonto eikä taikauskoiset uskomukset tietenkään selitä talouden toimintaa eivätkä auta siinä työssä.


Näin siis kirjoittaa Suomen Ateistiyhdistyksen verkkojulkaisu Jumalaton Kulttuurilehti.

http://etkirja.pp.fi/Jumalaton94.html#mozTocId949816



http://d3sd9qpucc1g5p.cloudfront.net/scaler/0d23527c8e521ed583fbcace03dfa6c27906f42ba23829fd42d0fa3d210cbba7


Myös toinen lainaus Suomen Ateistiyhdistyksen verkkojulkaisusta Jumalaton Kulttuurilehti:
"Sellainen ei todellakaan kuulu mihinkään arvostelukykyä edellyttävään tehtävään, joka käsittelee evidenssiä kuin päätön kana."
http://etkirja.pp.fi/Jumalaton94.html#mozTocId902949






http://kuvat.kauppalehti.fi/uutinen/201207604529.jpg

http://www.demari.fi/images/magick/e1bcba25b8f152402fe1d40392b8adc1.jpg

http://static.iltalehti.fi/uutiset/juttaetu29413mp_503_uu.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini