Lapsilisien leikkausta voi vielä harkita

Share |

Torstai 27.3.2014 - Ville


Hallitus teki kehysriihessään joukon ratkaisuja maamme vaikeuksiin joutuneen talouden tasapainottamiseksi. Olisi syytä pysähtyä ja pohtia sitä, miten asiat Suomessa ovat ajoissa tekemättä jätettyjen ratkaisujen myötä päätyneet tähän pisteeseen.

Viime loppukesään asti olimme huolissamme etupäässä siitä, miten Etelä-Euroopassa olevat maat ovat hoitaneet taloutensa, ja katsoimme kuuluvamme niihin hyvin asiansa hoitaneiden maiden joukkoon, jolla oli varaa opettaa muita. Siihen, että omassa taloudessamme oli jo samaan aikaan suuria ongelmia, ei kiinnitetty riittävästi huomiota.

Joitakin hallituksen päätöksiä voidaan pitää kutakuinkin perusteltuina. Joitakin on mahdonton hyväksyä. Jälkimmäisiin kuuluu erityisesti lapsilisien seitsemän prosentin juustohöyläkeikkaus, joka on samanlainen monien oikeudenmukaisuuden tuntoa koetteleva toimi kuin vuosi sitten kehysriihessä tehty osinkoveropäätös, jota hallitus päätyi kritiikin jälkeen korjaamaan.

Alhainen väestönkasvu on pitkällä aikavälillä yksi Suomen myönteistä tulevaisuutta uhkaavista tekijöistä, joten sitäkin taustaa vasten ratkaisua on vaikea ymmärtää.

Lapsilisien leikkaus tulisi palauttaa uuteen tarkasteluun. Jos päätöstä ei voida perua, leikkaus pitäisi vähintään porrastaa sosiaalisesti oikeudenmukaisesti, sillä erityisesti pienituloisissa perheissä lapsilisät ovat tärkeä osa toimeentuloa.

Julkaistu mielipidekirjoituksena Helsingin Sanomissa 27.3.2014. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini