6.8.1945

Share |

Keskiviikko 6.8.2014 - Ville


Tänä aamuna tulee kuluneeksi 69 vuotta siitä, kun amerikkalainen B 29 lentokone pudotti 6.8.1945 atomipommin japanilaiseen Hiroshiman kaupunkiin. Kello 8.16 kaupungin keskustassa tapahtunut räjähdys surmasi 75 000 ihmistä ja vielä vuosia pommin uhreja kuoli radioaktiiviseen säteilyyn. Tuhoista huolimatta Japani ei heti antautunut ja amerikkalaiset pudottivat muutama päivä myöhemmin toisen pommin Nagasakin kaupunkiin lähes vastaavin seurauksin.

Ydinaseiden kehittäminen ja käyttö todennäköisesti aikaistivat yli 60 miljoona kuolonuhria vaatineen toisen maailmansodan päättymistä. Liittoutuneiden Japanin pääsaarten valtaamiseksi suunnittelema maihinnousu olisi todennäköisesti vaatinut enemmän uhreja. Hiroshima ja Nagasaki kuitenkin jättivät monien uhrien ohella ydintuhon uhan varjostamaan elämää maapallollamme. Miltei onnea on, ettei näitä aseita tarkoituksella tai vahingossa käytetty kylmän sodan aikana tuhoisin seurauksin. Historiassa on useita tapauksia, jossa vastapuoli on erehdyksessä luullut olevansa hyökkäyksen kohteena ja valmistautunut vasta-iskuun. Onneksi viime hetkellä on havahduttu virheellisiin tutkahavaintoihin.

Kylmän sodan päättyminen 1990-luvun alussa ei johtanut merkittävän ydinaseiden riisuntaan. Ydinasevaltojen määrä on pikemminkin noussut ja näiden tuhoaseiden päätyminen terroristien käsiin on jatkuva vaara. Maailmassa on parhaillaan arviolta 20 000 ydinasetta. Niistä suuri enemmistö on kahdella valtiolla Yhdysvalloilla ja Venäjällä.

Maailmantilanne enteilee uutta kylmää sotaa ja konfliktit eripuolilla maailmaa nostavat ydinaseiden valvonnan ja neuvottelut niiden rajoittamisen tärkeäksi kansainväliseksi tavoitteeksi. Suomen toista vuotta sitten ehdottama, valitettavasti peruuntunut, Lähi-idän ydinasekokous on esimerkki aktiivisuudesta, jota tarvitaan, jotta ydinaseiden koko ihmiskunnan olemassa ololle muodostamaa uhkaa voidaan 69 vuotta Hiroshiman jälkeen vähentää.

Avainsanat: Hiroshima, Japani, atomipommi, ydinaseet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini