SDP:tä kiinnostavampaa on nyt Suomen tulevaisuus

Share |

Tiistai 6.8.2013 klo 11:26 - Ville


Sosialidemokraattisen puolueen gallupkannatusta on vatvottu nyt mediassa yötä päivää viime viikosta lähtien. Keskustelulle on paikkansa, mutta pian olisi ehkä aika siirtyä pohtimaan Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeämpiä kysymyksiä, kuten sitä miten selviämme ylös nykyisestä talouden taantumasta.

SDP:n gallupkannatuksen laskusta on esitetty useita varsin hyviä arvioita. Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kaikki päätökset eivät ole olleet sen mukaisia, mitä sosialidemokraateilta on odotettu. Lähihistoriasta muistamme, että kyseessä todellakin on edelleen se sama kuuden puolueen hallitus, joka kaksi vuotta sitten kesällä perustettiin, kun muut vaihtoehdot olivat osoittautuneet mahdottomiksi. Poliittisia äärilaitoja edustavan hallituksen päätöksissä varmasti näkyy sen epäyhtenäinen pohja. Sitä missä määrin SDP olisi voinut kääntää joitakin keskeisiä päätöksiä hieman toiseen suuntaan, on helsinkiläisen kunnallispoliitikon vaikea arvioida.

Keskustelu SDP:n suunnasta on enemmänkin kuin tarpeellista. Forssan kokouksesta tulee nyt elokuussa kuluneeksi 130 vuotta. Syyskuussa Tampereella on aiheesta isompi tapahtuma. Aika on otollinen sen pohtimiselle, että millainen voisi olla uusi Forssan ohjelma tai millä nimellä sitä kutsuttaisiinkin. SDP:n periaate-ohjelmaa on uudistettu viimeksi vuonna 1999. Tavoitteeksi voisi nyt ottaa ohjelman päivittäminen kentän käymän keskustelun pohjalta toukokuussa Seinäjoen puoluekokouksessa. Ydinkysymyksiä lienee analysoida Suomen paikkaa osana Eurooppaa ja globaalia maailmaa ja pohtia sitä, millä tavoitteilla SDP voisi tulevaisuudessa edistää Suomen menestystä ja hyvinvointia.

Viime talvena yksi suosituimpia aiheita mediassa oli pohdiskelu SDP:n ministerikierrätyksellä. Jatkuva epävarmuuden tila ei ollut kenenkään etu. Puoluekokous on toukokuussa 2014 ja siihen asti nykyisellä johdolla on puheenjohtajasta puoluehallitukseen mandaatti hoitaa asioita parhaan kykynsä mukaan. Jos he haluavat jatkaa ja heillä on edelleen kokouksen enemmistön tuki, niin alkaa seuraava kaksivuotiskausi.  Kokousastelemista emme vielä tiedä mitään ja nyt niitä on liian aikaista alkaa pitkälle pohdiskelemaan, kun on maassa tärkeämpiäkin asioita hoidettavana.

Suomen taloudella on edessä vaikea syksy ja ehkä myös kylmä talvi. Nyt kaikki voimavarat tulisi suunnata siihen, että yhdessä löydämme ratkaisuja siihen, että miten työllisyys saadaan nousuun ja maa palautettua takaisin myönteisen kehityksen tielle. Tässä suhteessa keskitetyn tuloratkaisuun aikaansaaminen syksyllä olisi ensiarvoisen tärkeää.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini