Tasa-arvoisen peruskoulun puolesta

Share |

Keskiviikko 6.11.2013 klo 15.43


964951_10151952844547560_1228798867_o_-_copy.jpgVuosaaren Demarit järjestivät yhdessä SDP:n valtuustoryhmän kanssa tilaisuuden teemalla ”Lähikoulu – paras koulu?”. Tilaisuudessa puhuivat opetusministeri Krista Kiuru sekä opetuslautakunnan sd-jäsenet Ville Jalovaara ja Nasima Razmyar. Tässä tiivistettynä opetusministerin puheenvuoro, joka on alunperin julkaistu Stadin demarien kuntapoliittisessa blogissa.

Peruskoulu on sosialidemokraattinen ”suuri idea”. Olemme siitä ylpeitä, mutta hyvätkin hankkeet vaativat jatkuvaa huolenpitoa, tunnustusta ja arvostusta. Muualla maailmalla arvostetaan suunnattomasti suomalaista koulutusjärjestelmää. Sen sijaan kotimaassa näkyy jo koulutuksen romuttamisen merkkejä.

Meillä on edessämme suuria tulevaisuuden haasteita. Miten saamme jokaisen koulun laadun pysymään korkealla ja miten vältämme jakoa ”parempiin” ja ”huonompiin” kouluihin. Oppilaiden välillä on myös suuria oppimiseroja, jolloin puhutaan vuosista. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää tukea juuri niitä kouluja, jotka erityistukea eniten tarvitsevat. Se ei ole keneltäkään pois, mutta se voi antaa paljon jollekin.

Helsingissä alkaa olla kouluja, joilla on leima otsassa. Täällä asuinalueet vaikuttavat jo koulun maineeseen. Helsinkiläisissä kouluissa on myös paljon muunkielisiä oppilaita sekä suuria ryhmäkokoja, jotka tuovat oman haasteensa.

Kiitos edellisen opetusministeri Gustafssonin, valtion taholta saatiin 32 milj. rahaa juuri niille kouluille, jotka tarvitsevat lisätukea. Lisäksi 60 milj. sinetöitiin luokkakokojen pienentämiseen. Tätä työtä lisätuen puolesta aion itsekin jatkaa.

Kyse on siis poliittisesta tahdosta. Meille sosiaalidemokraateille lasten tulevaisuus sekä tasa-arvoinen koulutus on aina ollut tärkeää. Niiden puolesta taistelimme vuosikymmeniä sitten ja samalla tarmolle edetään vielä tänäkin päivänä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini