Helsingin valtuustovuosi 2013

Share |

Perjantai 20.12.2013 klo 12.26 - Ville


hel_valtuusto.jpgTänään on monelle viimeinen työpäivä ennen joulua ja vuosikin on pian lopussa. Omalla kohdallani tämä on ollut ensimmäinen vuosi Helsingin kaupunginvaltuustossa ja on paikallaan esittää vielä muutama ajatus siitä miltä vuosi on valtuustosalin takarivin pulpetista käsin näyttänyt.

On ollut mielenkiintoista, vaikka erityisesti ensimmäistä kevättä voi verrata ikään kuin liikkuvaan junaan hyppäämiseen. Monet alkuvuodesta päätettäväksemme tulleet asiat oli jo varsin pitkälle valmisteltu edellisen valtuuston aikana. Perehtymisessä uusiin asioihin oma aktiivisuus ja neuvon kysyminen niiltä, jotka ovat olleet pidempään mukana, on ollut tärkeätä, vaikka itsellänikin on kaupungin luottamustoimista lautakuntatyön kautta aiempaa kokemusta.

Jotkut ovat kysyneet, että onko vuosi vastannut ennakko-odotuksiani. Mihin olen todettava, että kyllä ja ei. Kaupungin asioiden hoito on ehkä vielä monimutkaisempaa kuin mitä aiemmin oletin. Koen kuitenkin, että valmistautumalla kokouksiin hyvin etukäteen ja olemalla aktiivisesti mukana kokouksissa sekä oman valtuustoryhmän toiminnassa, on pystynyt osaltaan vaikuttamaan moniin tärkeisiin päätöksiin.

Itselleni tärkeitä vaikuttamiskeinoja on ollut myös valtuuston kyselytunneille jättämäni kirjalliset kysymykset sekä kolmen valtuustoaloitteen tekeminen tärkeiksi kokemistani asioista. Ensimmäinen aloitteeni, jossa ehdotin kouluruokabudjetin pientä nostamista, ei valitettavasti toteutunut, mutta sai aikaan aiheesta keskustelua. Aion palata tähän asiaan myöhemmin uudelleen. Vuosaaren terveysaseman laajentamista koskeva aloite on yhä käsittelyssä ja kolmas Vuosaaren metroaseman penkkien lisäämistä koskeva aloite näyttää toteutuvan.

Demokratiassa läheskään kaikki asiat eivät tietenkään voi aina mennä niin kuin yksi edustaja toivoisi. Kyky tehdä yhteistyötä yli myös puoluerajojen on Helsingin kaltaisen kaupungin kunnallispolitiikassa tärkeätä, sillä yksikään valtuutettu tai valtuustoryhmä ei saa läpi tärkeänä pitämiään asioita ilman muiden tukea. Vaikka jotkut asiantuntijat jo näkevät Euroopan taivaalla merkkejä talouden piristymisestä, Suomen talouden vaikeudet tulevat lähivuosina yhä vaikuttamaan myös Helsinkiin.

Taloudellisesti tiukkoina aikoina on pidettävä erityisesti silmällä sitä, etteivät jo nyt huomattavat terveys- ja hyvinvointierot pääse kaupungissamme entisestään laajentumaan, kun niitä pitäisi pikemminkin pyrkiä aktiivisesti kaventamaan. Tässä Helsingin valtuustolla riittää vuonna 2014 tehtävää yli puoluerajojen. 

Lopuksi halun toivottaa kaikille sivujeni lukijoille Hyvää joulua ja Onnellista uutta vuotta 2014! 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini