Saksan SPD:n jäsendemokratiasta mallia Suomen demareille

Share |

Torstai 19.12.2013 klo 12.55 - Ville


Saksan SPD:n ilmoitti lauantaina 14.12 lähtevänsä mukaan kristillisdemokraattien Angela Merkelin johtamaan suureen koalitioon.  Saksan demarien uusi johto alisti hallitusneuvottelujen tuloksen jäsenäänestykselle, jossa SPD:n 475 000 jäsenestä 330 000, 78 prosenttia, käytti äänioikeutta.  Kentän tuki hallitukseen menolle oli vahva: kolme neljästä kannatti sitä sen jälkeen, kun SPD oli saanut hallitusneuvotteluissa läpi esimerkiksi keskeisen vaatimuksensa vähimmäispalkasta.

Hallitusratkaisun alistaminen jäsenäänestykselle oli SPD:ltä rohkea jäsendemokratiaa vahvistava teko, josta Suomessa SDP voisi ottaa mallia.  Puolueemme parissa on puhuttu paljon jäsenistön aktivoimisesta ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä. Puolueemme presidenttiehdokkaista on aiemmin järjestetty jäsenäänestyksiä. Nykyisin hallitukseen menosta SDP:ssä päättää puoluevaltuusto.

Hallitusohjelmien merkitys näyttää Suomen nykypolitiikassa korostuvan. Puoluetoiminnan keskeisempiä päätöksiä on se, että mennäänkö hallitukseen vai jäädänkö ulkopuolelle. Seuraaviin eduskuntavaaleihin antaisi vahvan viestin se, että SDP ilmoittaisi niin vaalityöhön lähtevälle puolueväelle kuin kansalaisillekin, että jos puolue on mukana hallitusneuvotteluissa, se on valmis alistamaan neuvottelutuloksen neuvoantavalle jäsenäänestykselle. Internet-äänestyksen ja vaihtoehtoisesti sen jälkeen työväentaloilla järjestettävän uurnavaalin yhdistelmällä, tämä olisi mahdollista toteuttaa sujuvasti.

Julkaistu mielipidekirjoituksena sanomalehti Demokraatissa 18.12.2013.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini