Förvarsamarbetet måste fördjupas

Share |

Torstai 6.11.2014 klo 13:32 - Ville


Instabilitet i Östersjö området har ökat det här året och en aktiv debatt om säkerhetspolitiken är igång i Sverige och Finland. Den nya svenska S-ledda regeringen har tagit ställning till att Sverige inte skall ansöka om medlemskap i Nato under denna mandatperiod. Stadsminister Stefan Löven har också uttalat att Sverige vill ha närmare försvarssamarbete med Finland. Till detta erbjudande vi måste inta en positiv ställning.

 

Majoriteten av vårt folk är för närvarande mot NATO-medlemskap. I denna situation är Sverige en naturlig partner för oss i försvarssamarbetet. Relationerna mellan våra länder är goda. Opinionsundersökningar har också visat att både i Finland och Sverige är folket positivt inställda till försvarssamarbetet mellan våra länder. Vi måste diskutera fördomsfritt om hur djupt samarbetet kan utvecklads och är det även möjlig att bygga upp en försvarsallians mellan Sverige och Finland.

 

Till vårt försvars stora utmaningar för nästa decennium hör förnyandet av Finlands sjöstriskrafter och flygvapen. I detta sammanhang är gemensamma uppköp med Sverige klokt även ur ekonomiskt perspektiv sett. Båda länderna har kompetens inom marin skeppsbyggnad. Vad gäller  F-18 Hornet-planens efterföljare är Saab JAS 39 Gripens nya version ett möjligt alternativ som nytt jaktflygplan. I detta projekt skulle det vara möjligt för Saab att samarbeta med finländska Patria.

Insändare i Huvudstabladet 4.11.2014.

Avainsanat: Förvarsamarbetet, Sverige, Finland,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini