Helsingin keskustatunnellista

Perjantai 27.9.2019 klo 10:53 - Ville

SDP:n Helsingin valtuustoryhmässä päädyimme keskiviikkona perusteellisen keskustelun jälkeen johtopäätökseen, että meidän ryhmämme ei tue Helsingin keskustatunneliselvityksen jatkovalmistelua. Merkittävin syy päätökseen omalla kohdallani oli tunnelin korkeaksi arvoitu 1.4 miljardin euron hinta. Kokemukseni on, että tällaisissa suurhankkeissa hinta-arviot tapaa yleensä mieluummin reilusti ylittyä kuin alittua.  Lähiöstä valittuna kaupunginvaltuutettuna joutui väkisin pohtimaan, että miten Helsinkiä ja sen liikenneyhteyksiä voisi samalla rahalla muuten kehittää.

Kaupunki on strategiassaan sitoutunut kasvattamaan kestävien liikennemuotojen osuutta ja nyt tehdyt selvitykset osoittavat, että tunneli pikemminkin vähentäisi joukkoliikenteen käyttöä. Raideyhteyksiin on investoitu ja tullaan investoimaan pääkaupunkiseudulla merkittävästi lähivuosikymmeninä. Se, että tunneli valmistuisi vasta pitkän ajan päästä oli syy lisää olla hankkeeseen kriittinen. Ratkaisuja Helsingin liikennehaasteisiin tarvitaan nopeammin ja meidän on mahdoton kunnolla ennustaa mitkä ovat 2030 luvun Helsingin liikkumismuodot ja tarpeet.

Samaan aikaan ryhmämme painotti, että Jätkäsaaren ja Länsisataman liikenteen sujuvoittamiseen on etsittävä nopeasti ratkaisua. Ruuhkat ovat jo sataman ympäristöissä. Onko ratkaisu ramppi tai joku lyhyt tunneli alueella, vai mitä keinoja voidaan pohtia? Satamaliikennettä varten ei tarvitse vetää nelikaistaista parin miljardin moottoritietä keskustan ali. Liikenteen määrää myös Vuosaaren satamassa voidaan lisätä ja pohtia miten myös tämän sataman matkustajaliikennettä voisi kasvattaa esimerkiksi tulevaisuudessa jatkamalla metroa Vuosaaren keskustasta satamaan.

1 kommentti . Avainsanat: keskustatunneli