Kohtuuton erovaatimus

Share |

Keskiviikko 15.8.2012 klo 17.41 - Ville


Norjan suurimpiin päivälehtiin kuuluva Verdens Gang vaati eilen pääkirjoituksessaan, että Norjan pääministeri Jens Stoltenbergin tulisi jättää eronpyyntö maanantaina julkaistun Anders Behring Breivikin vuosi sitten tekemiä terroritekoja koskevan Norjan poliisin toimintaan nähden kriittisen raportin johdosta. Vaikka poliisin toiminnassa ilmeni monia puutteita, lehden esittämä Stoltenbergin erovaatimus on hämmästyttävä ja täysin kohtuuton sen valossa mitä pääministerin toiminnasta terroritekojen jälkeisessä Norjassa tiedetään.

Maanantaina julkaistu Utøya-raportti hakee itsekriittisyydessä vertaistaan. Suomessa ei esimerkiksi koulusurmien käsittelyssä ole lähdetty vastaavaan, vaan on enemmänkin pyritty ymmärtämään niitä näkökohtia joiden valossa tekojen ennalta ehkäisy on ollut vaikeaa.

Norjalaisessa raportissa todettaan muun muassa, ettei hallintokortteliin johtavaa katua ollut suljettu liikenteeltä, vaikka sitä oli turvallisuuden parantamiseksi vaadittu jo aiemmin. Ilmeinen epäonnistuminen oli myös se, ettei Norjan turvallisuuspoliisi ollut reagoinut tullin vihjeeseen Breivikin ulkomailta tilaamista räjähteiden valmistamiseen tarvittavista aineista.

Poliisin toimissa hallintokortteliin tapahtuneen iskun jälkeen epäonnistui todella monta asiaa ja raportin mukaan Breivik olisi pitänyt voida pidättää aiemmin. Näin varmasti oli. Raportin julkistamisen yhteydessä pääministeri Stoltenberg ei vähätellyt omaa vastuutaan tai pyrkinyt puolustamaan poliisitoiminnassa sattuneita virheitä. Tästä Verdens Gang sai lisäpontta erovaatimuksilleen.

Raportti antaa ajattelemisen aihetta terroritekojen vastaisista turvatoimista Norjassa ja ehkä myös Suomessa. Asian toinen puoli on se missä määrin ja millä yksilönvapauden rajoituksin Norjan tai Suomen kaltainen avoin yhteiskunta voi olla etukäteen valmistautunut Breivikin kaltaisen henkilön toimintaan. On tietenkin mahdollista rakentaa poliisivaltio, jossa hallintokorttelia lähestyttäessä vastaan tulevat useat tarkastuspisteet, joissa auto tutkitaan moneen kertaan ja henkilöpaperit tarkastetaan. Varmasti Norjassa on tehty tiukennuksia vastaavien tekojen ennaltaehkäisemikseksi, mutta tähän mennessä yhteiskunnan avoimuutta ei ole haluttu merkittävästi lähteä kaventamaan.  

Nyt, kun iskuista on kulut vuosi, ja virallinen suruaika julistettu päättyneeksi, Norjaa humaanisti, mutta samaan aikaan varmatietoisesti kriisioloissa johtaneen Stoltenbergin erovaatimus maan yhden suurimman päivälehden taholta kuitenkin kertoo, että on vielä mahdollista, että Breivik sittenkin onnistuu tavoitteessaan kylvää epäsovun ja pelon siemenet.

Toistaiseksi Stoltenbergilla on kansan enemmistön tuki, sillä tänään julkaistun mielipidemittauksen mukaan vain 21 prosenttia, mikä sekin on kieltämättä korkea määrä, norjalaisista on sitä mieltä, että Stoltenbergin pitäisi erota terrori-iskuja käsittelevän raportin johdosta. Eroa vastustaa 72 prosenttia, loput eivät tiedä mitä asiasta ajatella.  

Norjan suurkäräjät kokoontuvat piakkoin hätäistuntoon Utøya-raportin takia. Toivottavaa on, että tässä käsittelyssä enemmistö osaa antaa arvon Stoltenbergin poikkeuksellisissa oloissa osoittamalle johtajuudelle ja vastuunkannolle, eikä lähde Verdens Gangin jalanjäljissä vaatimaan hänen eroansa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini