Valtuustoaloite on kaupunginvaltuutetun vaikuttamisväylä

Share |

Torstai 27.2.2014 klo 15.12 - Ville


Helsingin kaupunginvaltuusto piti eilen viisituntisen kokouksen, josta suuri osa kului valtuustoaloitteiden käsittelyyn. Keskustelua käytiin asiasta ja välillä vähän sen vierestäkin. Käsittelyssä oli myös kaksi omaa  aloitettani, joista ensimmäinen koski penkkien lisäämistä Vuosaaren metroaseman eteen ja toinen Vuosaaren sote-palvelukeskus Albatrossin laajentamista. Ensimmäisen aloitteen käsittelyn yhteydessä nousi keskusteluun myös valtuutettujen vaikuttamismahdollisuudet.

Lisää istumapaikkoja Vuosaaren metro-asemalle

Ajatus istumapaikkojen tarpeesta oli peräisin eräältä kaupunkilaiselta, joka tuli tuomaan ajatuksen minulle Vuosaaren Mosaiikkitorin markkinoilla viime kesänä. Koska tiedän aloitejärjestelmän monimutkaisuuden, en lähtenyt heti kirjoittamaan aiheesta aloitetta, vaan yritin edistää asiaa yhteydenotoilla rakennusvirastoon. Kun en saanut tätä kautta vastauksia, päädyin tekemään aloitteen, jonka yleisten töiden lautakunta vielä joutui palauttamaan valmisteluun.

Nyt penkkejä on siis tiedossa, mutta toki olisi ollut mukava, jos asiaa ei olisi tarvinnut kierrättää valtuustosalin kautta, vaan pelkkä palautesähköposti olisi riittänyt.  Mediassa on viime aikoina käytä keskustelua siitä, että Helsingin valtuutettujen aloite-oikeutta pitäisi rajata. Itse en kannata kaupunginvaltuutettujen vaikuttamismahdollisuuksia kaventavia suunnitelmia ainakaan niin kauan, kun ei löydetä oikeasti toimivaa väylää saada esimerkiksi nyt näiden penkkien kaltaisia kaupunkilaisten arkea parantavia ehdotuksia oikeasti kaupungin käsittelyyn. On jokaisen valtuutetun vastuulla on, että aloitteet ovat tarpeellisia ja perusteltuja.

Palvelukeskus Albatrossin laajentamisesta

Palvelukeskus Albatrossia koskeva asia on muutaman penkin lisäämistä huomattavasti laajempi ja sen osalta valtuusto sai lupauksen, että Vuosaaren palvelut ja niiden tilantarpeet tullaan huomioimaan tänä keväänä sosiaali- ja terveysvirastossa tehtävän Helsingin palveluverkkosuunnitelman yhteydessä. Yksityiskohdat ovat vielä auki. Sote-viraston taholta asian tiimoilta saamani tiedon mukaan väliaikaista helpotusta Albatrossin tilanahtauteen on tulossa jo tänä vuonna nykyrakennuksen sisällä tehtävien uudelleen järjestelyjen avulla. Tällä on tarkoitus saada lisätiloja vastaanottotoiminnalle.

Tilanne on Vuosaaren Albatrossin osalta se, että nykyiset tilat on suunniteltu 30 000 henkilön väestönpohjalle ja Vuosaaressa on asukkaita jo noin 37 000. Tilat ovat ruuhkaiset ja asemalla työskentelee lääkäreitä varastokopeista tehdyissä hoitohuoneissa.  Tilanpuute selittyy hyvin sillä, että vuonna 1998 valmistuneesta Albatrossista jätettiin aikoinaan rakentamatta säästösyistä suunniteltu kolmas siipi, jonka toteutuksen aloittamista ehdotin aloitteessani. Sote-viraston lausunnosta ilmenee, että virasto on esittänyt vuodesta 2008 investointiohjelmaan Albatrossin laajentamista. Hanketta ei ole kuitenkaan saatu investointiohjelmaan.    

Vuonna 2004 suljettiin Meri-Rastilan terveysasema, ja kuten tavallista vakuutettiin, että palveluntaso pysyy ennallaan.   Vuosaaren asema ei ole ainut ruuhkainen terveyskeskus tässä kaupungissa. Eilen kuulimme, että ruuhkaista on myös esimerkiksi Lauttasaaren  ja Viiskulman terveysasemilla. Onkin mahdoton asetelma se, että kaupunkiin muuttaa jatkuvasti lisää asukkaita ja rakennetaan uusia asuinalueita, mutta terveyspalveluita ei vastaavasti lisätä.

Eilisessä valtuustokeskustelussa käytettiin monia puheenvuoroja, jossa toivottiin, että niin Albatrsossin kuin muidenkin kasvavien alueiden sote-palveluiden tarpeet otetaan vakavasti huomioon tänä keväänä tehtävässä palveluverkko suunnitelmassa.  Kuten eilen valtuustossa totesin, ainut toimiva ratkaisu Vuosaaren kaltaisen kasvavan kaupunginosan terveyspalveluiden parantamiseen on nykyisen palvelukeskuksen laajentaminen, ei se, että asiakkaita aletaan lähettää vaivojensa kanssa toiselle puolelle kaupunkia muille sote-asemille.    


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini