Unohtuiko hallitukselta yliopistojen autonomia?

Share |

Tiistai 19.9.2017 klo 12:54 - Ville


Professori Jaakko Hämeen-Anttila käsitteli kolumnissaan (HS.fi 18.9.) viisaasti opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) suunnitelmia poistaa maamme yliopistoista pääsykokeet.

On kohtuutonta jättää opiskelupaikan valinta – yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä – yhden kortin, ylioppilaskokeessa menestymisen, varaan.

Toisin kuin ylioppilastutkinto, pääsykoe edes jossain määrin arvioi hakijan soveltuvuutta kullekin yliopistokoulutuksen erityisalalle ja antaa hakijalle pääsykoekirjallisuuden kautta mahdollisuuden tutustua oppialaan.

Toivottavaa olisi, että vielä tuoreessa muistissa olevat ­suuret koulutusleikkaukset toteuttanut Suomen hallitus kunnioittaisi yliopistojen paljon ­puhuttua autonomiaa ja antaisi opinahjojen itse harkita, miten ne opiskelijavalintansa järjestävät.

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 19.9.2017

Avainsanat: yliopisto, korkeakoulu, pääsykokeet,


Kommentit

6.3.2018 12:07  Elämme mielenkiitoisia aikoja

Paljon tapahtuu tällä hetkellä ja voi olla tosiaan olla, että pääsykokeet poistuvat tulevaisuudessa kokonaan.

Toistaiseksi pääsykokeissa on tapahtunut vain isoja muutoksia niiden rakenteen ja hakemisen suhteen. Yliopistoihin hakevat ihmiset saavat jännittää vuosittain minkälaisia uudistuksia on tullut ja miten valmistautumista kannattaa muuttaa ennen tulevia pääsykokeita.

Esimerkiksi lääkikseen pääsykokeisiin on tullut merkittäviä muutoksia viimevuosina. Nykyään on sallittu ainoastaan nelilaskin ja yhteishaussa voi hakea samaan aikaan useampaan yliopistoon.

Lähde: https://www.laakisvalmennus.fi/laaketieteellisen-paasykoe/laaketieteellisen-paasykoe-2018/

6.3.2018 21:01  Ville

Juuri näin!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini