Itsenäisyyspäivänä 2022!

Maanantai 5.12.2022 klo 14:30 - Ville

Suomi on upea 105-vuotias kansakunta. Hyvä elämä täällä on puolustamisen arvoista myös jatkossa. Tämä vuonna vietämme juhlapäivää varsin erilaisissa maailmassa, kun vuosi sitten. Silloin koronapandemia on huolista päällimmäisenä ja juhliminen rajoitettua.
Sodan tulo Eurooppaan viime helmikuussa Venäjän Ukrainaan aloittaman mielettömän hyökkäyksen takia on vienyt itsenäisyyden osalta meidätkin perusasioiden äärelle. Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi on otettu merkittäviä askeleita ja tiivistetty yhteistyötä muiden läntisten demokratioiden kanssa. Vapaus ja oikeus päättää omista asioista ei ole itsestäänselvyys.
Toivotaan, että ensi vuonna hirvittävä sota saadaan oikeudenmukaisella tavalla loppumaan ja rauha palaisi Eurooppaan.
Hyvää itsenäisyyspäivää 2022 kaikille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi, itsenäisyys

Millainen maa Suomi on vuonna 2024?

Maanantai 1.12.2014 klo 23:18 - Ville

Tämän viikon lauantaina vietetään Suomen 97 itsenäisyyspäivää ja muistellaan kansamme menneitä kohtalonvuosia. Eri aikakausina itsenäisyys on merkinnyt suomalaisille hieman eri asioita riippuen ympäröivästä maailmantilanteesta. Menneisyyden ohella itsenäisyyspäiväviikolla on hyvä pohtia, mitä Suomelle nyt kuuluu ja katsoa myös eteenpäin. Millaisen Suomen haluamme nähdä kymmenen vuoden kuluttua vuonna 2024 ja mitä olemme yhdessä valmiit tekemään sen eteen?

Maailmantilanteen muutosten ja lähialueellamme lisääntyneen epävakauden johdosta varmasti tänä vuonna viime vuotta enemmän ajatuksissamme korostuu Suomen valtiollisen itsenäisyyden merkitys suhteessa muihin valtioihin ja se kuinka tärkeätä on, että voimme jatkossakin tehdä päätöksiä omasta tulevaisuudestamme ilman minkään ulkoisen tahon painostusta.

Tänä päivänä keskeinen osa maan itsenäisyyttä on myös maan talouden itsenäisyys ja valtiontalouden hoitaminen niin, että päätösvalta maan asioista ei siirry velkojavaltioille ja markkinavoimille, kuten esimerkiksi Kreikalle on käynyt.

Itsenäisyyteen liittyy keskeisesti myös Suomen kansallisen yhtenäisyyden varjeleminen niin, että mahdollisimman moni voi kokea jatkossakin tämän maan hyväksi paikaksi elää. Nykyiset talouden vaikeudet muodostavat tälle merkittävän uhan, jos niitä ei pystytä tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti ratkaisemaan. Suomen lähitulevaisuuden suurempia haasteita on lähivuosina talouden rakennemuutoksen selvittäminen ja työllisyysasteen merkittävä nostaminen. Hyvinvointivaltio, josta olemme voineet olla ylpeitä, on päivitettävä perinnöksi myös tuleville sukupolville.

Nyt on hyvä ottaa yhteiseksi tavoitteeksi, että kun Suomi juhlii kolmen vuoden päästä itsenäisyytemme sadatta vuosipäivää 6.12.2017, olemme löytäneet tien ylöspäin nykyisistä talouden vaikeuksista ja myös hyvinvointivaltio seisoo entistä vakaammalla pohjalla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: itsenäisyys, itsenäisyyspäivä, 1917, Suomi, 2024, kansallinen yhtenäisyys