Jarrua HKL:n ja Palmian yhtiöittämiskaavailuihin

Share |

Sunnuntai 23.2.2014 klo 13:36 - Ville


Helsingin Sanomat on käsitellyt helmikuun aikana Helsingin kaavailuja yhtiöittää kaupungin liikennelaitos (HKL). Tapio Havasto esitti (HS Mielipide 22. 2.) erinomaisia perusteluja, miksi näistä suunnitelmista olisi syytä luopua kokonaan: yhtiöittäminen ei ole palvelujen käyttäjien etu.

Samaa jarrua olisi syytä painaa nopeasti myös tänä keväänä ratkaisuvaiheeseen tuleviin suunnitelmiin yhtiöittää hyvinvointipalveluja helsinkiläisille tuottava kaupungin liikelaitos Palmia.

Yhtiöittäminen ajaisi kaupunkilaisten arjen kannalta elintärkeitä peruspalveluja tuottavan Palmian ankarasti kilpailuille avoimille markkinoille. Se vaarantaisi Palmian kolmentuhannen koulujen ruokailuista, siisteydestä ynnä muusta vastaavan ammattihenkilön työpaikat.

Havaston kirjoituksessaan mainitsemat Helsingin Bussiliikenne Oy:n vaikeudet ovat varoittava esimerkki siitä, että epäonnistunut yhtiöittäminen voi tulla kalliiksi kaupungin veronmaksajille. Niin HKL:n kuin Palmiankin toimintaa voidaan kehittää kaupungin liikelaitoksina.

Yhtiöittämisen kannattajat vetoavat EU:hun. EU:n kilpailutussäännösten pohjalta viime syksynä muutettu kuntalaki ei kuitenkaan edellytä yhtiöittämistä, jos kunnan liikelaitos ei tarjoa palveluitaan avoimille markkinoille ja kilpaile yksityissektorin kanssa.

Yhtiöittämisvelvoite ei koske kunnan omia palveluita. Helsingin päättäjät eivät siis voi mennä yhtiöittämispäätöksissä EU:n selän taakse. Kyse on täällä tehtävästä poliittisesta ja ideologisesta linjavalinnasta, josta on oltava valmis kantamaan vastuu kaupunkilaisten edessä vuosikymmenten ajan.

Julkaistu mielipidekirjoituksena Helsingin Sanomissa 23.2.2014.

 

Avainsanat: Helsinki, Palmia, HKL, yhtiöittäminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini