Terveiset Porin puoluevaltuustosta

Sunnuntai 17.11.2019 klo 14:39 - Ville

SDP:n puoluevaltuuston sääntömääräinen syyskokous järjestettiin 16-17.11 Porissa. Osallistuin kokoukseen Helsingin edustajana varapaikalta. Kokouksessa käytiin poliittista tilannekeskustelua ja tehtiin päätöksiä sääntömääräisistä asioista. Kaikki SDP:n ministerit olivat lauantaina paikalla ja esittelivät toimialansa keskeisiä kysymyksiä. Lauantai-iltana kokousedustajat oli kutsuttu Porin kaupungin vastaanotolle kaupungintalolle.

Kokouksessa korostettiin tarvetta alkaa valmistua ajoissa keväällä 2021 järjestettäviin kunnallisvaaleihin.  Vaalien kannalta on eriarvoisen tärkeää onnistunut ehdokasasettelu. Puoluevaltuusto päätti yksimielisesti aiemman esityksen pohjalta, että jatkossa voidaan järjestää neuvoantavia jäsenäänestyksiä puheenjohtajasta. Ensi kesäkuun Tampereen puoluekokouksen osalta tämä tarkoittaa, että jos maaliskuun 2020 alkuun mennessä on ilmoittautunut useampi pj-ehdokas, äänestys järjestetään.

Tunnelma kokouksessa oli myönteinen, vaikka myös puoleen kannatuksesta käytiin poliittisen tilanteen yhteydessä keskustelua. Puoluejohdon näkemyksenä välittyi, että kun vasta puoli vuotta toimineen hallituksen toimet alkavat näkyä kansalaisten arjessa, se näkyy positiivisesti myös kannatusluvuissa. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SDP, puoluevaltuusto, Pori, puoluekokous, jäsenvaali

Tytti Tuppuraisesta kestävää luottamusta rakentava johtaja SDP:lle

Maanantai 2.1.2017 klo 14:06 - Ville

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen tiedetään harkitsevan lähtemistä mukaan helmikuun alussa Lahden puoluekokouksessa järjestettävään puheenjohtajavaaliin. Vetoan tänään yhdessä neljäntoista muun SDP:n aktiivin kanssa Tytti Tuppuraiseen, että hän antaisi myönteisen vastauksen ja asettuisi ehdolle  puheenjohtajavaaliin. Yhteisessä avoimessa kirjeessämme todetaan seuraavaa: 

"Tulevaisuutta ei rakenneta iskulauseilla eikä itsetarkoituksellisella vastakkainasettelulla. Sitä rakennetaan parasta tutkimustietoa laajasti hyödyntäen, ihmisten yhteistyöllä ja eri vaihtoehdoista avoimesti keskustellen.

Ihmiskunnan suuret kysymykset, rauha, kestävä kehitys ja ympäristöstä huolehtiminen, vaativat voimien kokoamista kansainvälisesti. Sitä edellyttää myös näiden tavoitteiden toteutumiselle välttämättömän liberaalin demokratian, kansanvallan puolustaminen. Ihmiset Suomessa, Euroopassa ja maailmassa ansaitsevat nykyistä parempaa politiikkaa.

SDP valitsee helmikuun alussa Lahdessa puolueelle puheenjohtajan ja samalla ehdokkaan pääministeriksi. Kokous on tärkeä ei vain puolueen, vaan myös Suomen ja täällä asuvien ihmisten kannalta. On pystyttävä pysäyttämään kehitys, joka lisää eriarvoisuutta ja osattomuutta sekä tukahduttaa tulevaisuudenuskon.

Tarvitsemme puolueen johtoon poliittisesti kokeneen, yhteistyökykyisen, kansainvälisen ja rohkeasti tulevaisuuteen suuntaavan puheenjohtajan, joka kykenee yhdessä muiden kanssa hahmottamaan kestävän linjan puolueelle. Mielestämme kansanedustaja ja Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen on paras ehdokas SDP:n puheenjohtajaksi. Toivomme, että hän antaa suostumuksensa puheenjohtajakilpaan. Tiedämme, että Tytti Tuppuraisella on kannatusta sosialidemokraattien keskuudessa. Häntä arvostetaan myös puolueen ulkopuolella."

Ulpu Iivari, puoluekokousedustaja, Helsinki 

Elisa Gebhard, puoluekokousedustaja, Helsinki

Rakel Hiltunen, puoluekokousedustaja, kaupunkineuvos, Helsinki

Susanna Huovinen, kansanedustaja, Jyväskylä

Maunu Ihalainen, kanslianeuvos, Vantaa

Liisa Jaakonsaari, Euroopan parlamentin jäsen, Oulu

Ville Jalovaara, puoluekokousedustaja, kaupunginvaltuuston jäsen, Helsinki

Markku Kainulainen, puoluekokousedustaja, Oulun Eläkkeensaajien pj.

Tarja Kantola, puoluekokousedustaja, kansalaisjärjestötoimija, Helsinki

Liisa Emilia Komminaho, Oulun ty:n puheenjohtaja

Ville Kopra, puoluekokousedustaja, Espoo

Tage Lindberg, puheenjohtaja, TUS, Helsinki

Laura Lindeberg, TUS, Helsinki

Eila Nevalainen, puoluekokousedustaja, Helsinki

Maria Nyroos, puoluekokousedustaja, Helsinki

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SDP, puheenjohtajavaali, Lahti, puoluekokous, Tytti Tuppurainen

SDP tarvitsee puheenjohtajavaalin

Lauantai 19.11.2016 klo 15:51 - VIlle

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi tänään Hyvinkäällä järjestetyssä puoluevaltuuston kokouksessa odotetusti haluavansa jatkaa SDP:n puheenjohtajana.  Rinteen ehdokkaasi ilmoittautuminen toivottavasti rohkaisee muitakin lähtemään mukaan kisaamaan SDP:n johtopaikasta.


Helsinkiläisenä puoluekokousedustajana pidän tärkeänä sitä, että SDP:n kehittämiseen suuntaviivoista voidaan käydä tulevina kuukausina perinpohjainen keskustelu. Esillä on julkisuudessa ollut ennen Rinteen ilmoitusta kansanedustajien Timo Harakka, ja Susanna Huovinen, Antti Lindtman ja Tytti Tuppurainen nimet. Mielellään näkisin vaikka kaikki heidät ja ehkä vielä jonkun muunkin Rinteen ohella tavoittelemassa SDP:n puheenjohtajuutta ja kertomassa visionsa puolueen tulevaisuuden suunnasta.


Elämme maailmassa epävarmuuden aikoja joiden toivoimme olevan jo takanapäin historiassa. Brextin ja Donald Trumpin presidentiksi valinnan jälkeen elämämme maailmassa suuren epävarmuuden keskellä, jossa myös Suomeen kohdistuu uusia haasteita. Suomi on pieni maa maailmanpolitiikan myrskyssä. Suomi tarvitsee vahvaa sosialidemokraattista puoluetta, joka on aiemmin historian vaikeissa vaiheissa osoittanut kykynsä johtaa maatamme vaikeissa tilanteissa. Samaan aikaan, kun SDP nojaa aina vuoteen 1899 ulottuvaan historialliseen jatkumoon, vanhan puolueen on kyettävä uudistumaan, jotta se pystyy paremmin tavoittamaan nuoria tässä ajassa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SDP, puoluekokous

Jäsenäänestys puolueen puheenjohtajasta

Perjantai 23.9.2016 klo 15:07 - Ville

SDP kokoontuu ensi vuoden helmikuussa Lahteen puoluekokoukseen valitsemaan puolueellemme johtoa seuraavaksi kolmeksi vuodeksi aina vuoteen 2020 asti. Keskustelut tulevan puoluekokouksen teemoista on tärkeä käydä rakentavassa ja hyvässä hengessä.

Kaksikuukautta puoluekokouksen jälkeen on tärkeät kunnallisvaalit, johon SDP:n on mentävä vahvana ja yhtenäisenä: SDP:n tavoite ei voi olla enempää tai vähempää kuin ykkössija. Jos Lahden puoluekokoukseen ilmoittautuu enemmän kuin yksi puheenjohtajaehdokas, SDP voisi järjestää nyt ensimmäistä kertaa  puheenjohtajasta neuvoa-antavan jäsenäänestyksen. Tätä on pohdittu aiemminkin, joten nyt ehkä olisi aika siirtyä jäsendemokratian vahvistamisessa sanoista tekoihin.

Jäsenäänestys olisi tarpeen myös sen vuoksi, että ainakin Helsingissä meillä valitaan jo lokakuussa puoluekokousedustajat äänestyksellä ilman, että todennäköisesti tiedossa on keitä on ehdolla puolueen johtotehtäviin. SDP on liikkeenä sellaisessa vaiheessa, että kaikki keinot kentän aktivoimiseksi on tarpeen, jotta puolueen kurssi saadaan käännettyä vahvasti ylöspäin.

Mielipidekirjoitus Demokaatti -lehdessä 22.9.2016.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SDP, puoluekokous, Helsinki, Lahti, puheenjohtaja

Ehdokkaiden dialogia kaivataataan

Torstai 10.4.2014 - Ville

Kuukauden päästä SDP:n puoluekokousedustajat kokoontuvat Seinäjoelle valitsemaan puolueellemme seuraavaa puheenjohtajaa. Olen nyt muutaman kuukauden ajan odottanut näkeväni puheenjohtajaehdokkaat samalla työväentalolla tai samassa tv-studiossa käymässä paljon kaivattua ja luvattua linjakeskustelua SDP:n tulevaisuudessa. 

Sen sijaan, että ehdokkaat kiertävät ympäri Suomea tapaamassa tukijoitaan näkisin mieluummin heidät yhdessä samalla, vaikkapa puoluetoimiston järjestämällä, kiertueella keskustelemassa hyvinvointivaltion tulevaisuudesta, SDP:n järjestökentän uudistamisesta ja muista tärkeistä teemoista. 

Uskon, että myös mikä tahansa television ajankohtaisohjelma tarjoaisi mielellään puitteet ehdokkaidemme kohtaamiselle, jos kiinnostusta tähän on. Linjakeskustelua edellyttää ehdokkaiden avointa dialogia. Sen aika on nyt, eikä vasta Seinäjoella juuri ennen puheenjohtoäänestystä.

Julkaistu mielipidekirjoituksena Demokraatti -lehdessä 10.4.2014.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SDP, puheejohtajavaali, puoluekokous, Jutta Urpilainen, Antti Rinne