Meri-Rastila tarvitsee oman terveysaseman

Keskiviikko 13.10.2021 klo 16.52 - Ville

Helsingin Uutiset käsitteli (HU 9.–10.10.) kaupunginvaltuuston päätöstä Vuosaaren Meri-Rastilan itäosan asemakaavan muuttamisesta. Kaavamuutos meni läpi äänin 58 – 22.

Itse kuuluin vähemmistöön jääneeseen joukkoon, sillä näin, että kaavamuutos kaventaa liiaksi luontoarvoiltaan merkittävää Pohjavedenpuistoa. Toinen syyni vastustaa päätöstä liittyi kaupungin palvelujen riittävyyteen Vuosaaressa.

Olen useita vuosia pyrkinyt valtuustoaloittein ja keskusteluin vaikuttamaan siihen, että Vuosaareen saataisiin edes nykyistä asukaslukua vastaavat terveyspalvelut. Välillä on otettu pieniä askelia eteenpäin ja sitten taas taaksepäin

Meri-Rastilan osalta ratkaisu voisi olla ehdottamani alueen 2005 suljetun terveysaseman avaaminen uudelleen. Jos kaupungin tavoitteena on vaikuttaa Helsingin alueiden segregaatiokehitykseen, on aivan ykkösprioriteetti kyetä järjestämään lähiöihin toimivat sote-palvelut.

Mielipidekirjoitus Helsingin Uutisissa 13.10.2021

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Meri-Rastila, Vuosaari, sote, tervyasema

Meri-Rastilan länsiosan kaava harmillisesti läpi valtuustossa

Torstai 7.10.2021 klo 11.56 - Ville

Kaupunginvaltuuston kokous eilen kesti yli kuusi tuntia tämän vuorokauden puolelle. Listalla oli keskustelu valtuustokauden strategiasta ja Meri-Rastilan itäosan asemakaavan muuttaminen. Jälkimmäinen ehdotus meni harmillisesti läpi äänin 58 – 22. Minun perustelut, miksi en kannattanut esitystä voi katsoa HelsinkiKanavalta alla olevasta linkistä.

https://www.helsinkikanava.fi/fi/web/helsinkikanava/player/event/view?eventId=102435619&assetId=126816705#T18262

Jätin lopuksi myös päätökseen eriävän mielipiteen, johon kirjaisin myös perusteluni olla kannattamatta esitystä: ”Meri-Rastilan itäosan asemakaavan muuttaminen kaventaa liaksi luontoarvoiltaan merkittävää Pohjavedenpuistoa. Toiseksi kaupungin tuli kyetä järjestämään Vuosaaren nykyiselle väestölle toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ennen kuin alueen asukasmäärää kasvatetaan merkittävästi. Tämä olisi voitu huomioida esimerkiksi tekemällä linjapäätös Meri-Rastilan 2005 suljetun terveysaseman avaamisesta uudelleen samanaikaisesti kaavaratkaisun kanssa.”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, Meri-Rastila, kaavoitus

Meri-Rastilan itäosan kaavamuutos

Maanantai 27.9.2021 klo 7.37 - Ville

IMG_20210926_175949_HDR.jpgKaupunginhallituksen päätettävänä on tänään Meri-Rastilan itäosan kaavamuutos. Oma kantani kuvissa näkyvän luontoarvoltaan merkittävän Pohjavedenpuiston kaavoitukseen esitetyllä tavalla on ollut jo pidemmän aikaa kielteinen. Näen myös, että kaupungin on pystyttävä tarjoamaan Vuosaaren nykyiselle 40 000 asukkaalle riittävät terveys- ym. palvelut ennen kuin hyväksytään aina uusia merkittäviä kaavoja. Olen tätä pitkään eriyhteyksissä pitänyt esillä ja tehnyt valtuustoaloitteitakin. Konkreettinen tapa parantaa Meri-Rastilan alueen terveyspalveluita olisi alueen 2005 suljetun terveysaseman uudelleen avaaminen. Itse en valittavasti pääse tänään kaupunginhallituksen varajäsenenä osallistumaan päätöksentekoon. Jos kaavaa etenee kaupunginvaltuustoon, tulen äänestämään sitä vastaan edellä mainituista syistä. Vuosaari ansaitsee riittävät virkistysalueet ja toimivat kaupungin palvelut.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, Meri-Rastila, kaavoitus, luontoarvot, palvelut

Terveiset strategiaseminaarista

Torstai 12.8.2021 klo 15.24 - Ville

Tänään ja huomenna Finlandia-talolla suunnitellaan Helsingin alkavaa neljän vuoden valtuustokautta strategiaseminaarissa. Kuulemme eri toimialojen katsaukset ja kokoonnumme iltapäivällä myös oman valtuustoryhmän kanssa. Koronatilanteesta johtuen osallistun kotoa Vuosaaresta etäyhteydellä.

Käytin iltapäivällä strategiaseminaarissa puheenvuoron, jossa painotin, että lähiluonnon ja kaupungin palveluiden merkitys tulee ottaa aiempaa paremmin huomioon kaavoituksessa. Käytin tästä esimerkkinä Vuosaarta. Totesin lopuksi, että tällä valtuustokaudella Vuosaaren terveyspalvelujen pitkäaikaiseen vajaukseen on saatava korjaus. Tähän hyvä tapa on kuntavaaleissa esille nostamani Meri-Rastilan 2000-luvun alussa suljetun terveysaseman avaaminen uudelleen. Uskon, että pienempiin sote-yksiköihin voi olla myös helpompi rekrytoida työvoimaa, minkä saatavuus on yleisesti tiedossa oleva ongelma.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsinki, Vuosaari

Vuosaaren Meri-Rastilan itäosan asemakaava kaupunkiympäristölautakunnassa 11.5.2021

Perjantai 7.5.2021 klo 12.18 - Ville

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ensi tiistaina Meri-Rastilan itäosan kaavaa. Ymmärrän siihen liittyvän korjausrakentamisen ym. kunnostustoimet ja pienimuotoisen lisärakentamisen.

Esitetyssä muodossaan kaava toisi kuitenkin jälleen parituhatta uutta asukasta Vuosaareen, joka on jo nyt Helsingin suurin lähiö. Jos asukasmäärää kasvatetaan, pitäisi voida myös taata kaikille riittävät terveys ym. kaupungin palvelut. Nämä eivät nykyiselläänkään toimi riittävän hyvin.

Rakentamista kohdistuu suunnitelmassa myös jälleen liiaksi puistomaisiin viheralueisiin.  Helsingissä tuntuu olevan nyt kehitys, että kun Östersundomin kaavoitus ei monista syistä etene, kaavoitusta kohdistetaan erityisesti itäisen Helsingin lähiöihin. Tämä ei ole pidemmän päälle viisas kehitys ja toivoisin asiasta laajempaa keskustelua.

Toivon, että kaupunkiympäristölautakunnassa tämä kokonaisuus otetaan vielä kerran perusteelliseen harkintaan ennen kuin asiaa viedään eteenpäin.

4 kommenttia . Avainsanat: Vuosaari, Meri-Rastila, kaavoitus, Östersundom

Talousarvio-aloite 3.3.2022: Padel-kenttä Vuosaareen

Tiistai 9.3.2021 klo 12.48 - Ville

Jätin valtuuston kokouksessa 3.3.2021 seuraavan aloitteen Helsingin 2022 talousarvioon:

Padel on Suomessa uusi laji, mutta sen suosio on lisääntynyt merkittävästi muutaman vuoden ajan. Suomen Padel-liiton mukaan harrastajia on tällä hetkellä 30 000 ja seuroja 30. Helsingin kaikki Padel-kentät ovat yksityisessä omistuksessa ja pelivuoron hinta vaihtelee 30-50 euroon tunnissa. Vapaista ajoista on puutetta. Olisi tärkeää, että lajia voisi Helsingissä harrastaa myös ilman maksua. Ehdotan aloitteella, että joko Heteniityn kentän lähelle, Kartanon urheilupuistoon tai johonkin sopivaan paikkaan Vuosaaressa rakennetaan vuonna 2022 kaupungin ylläpitämä Padel-kenttä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #Padel #Vuosaari #aloite

Talousarvio-aloite 3.3.2021 Rekkaparkki Vuosaaren sataman läheisyyteen

Sunnuntai 7.3.2021 klo 11.53 - Ville

satama.jpgJätin valtuuston kokouksessa 3.3. seuraavan aloitteen Helsingin 2022 talousarvioon:

Vuosaaren sataman tilannetta tuntevat tahot ovat lähestyneet minua kaupunginvaltuutettuna huolen kanssa, joka liittyy rekkaparkin puuttumiseen Vuosaaren satamasta. Samalla on ilmennyt, että turvallisen yöpymisen ja kuljettajien virkistäytymisen mahdollistavaa rekkaparkkia ei ole missään pääkaupunkiseudun lähettyvillä. Rekkaparkin tehtävä on mahdollistaa turvallinen yöpyminen autossa ja sen yhteydessä tulisi olla suihku ym. sosiaalitilat kuljettajille.

Tilanne on varsin akuutti, sillä Vuosaaren sataman alueella ei ole tällä hetkellä edes riittävästi pitkäaikaisen pysähtymisen mahdollistavia parkkipaikkoja kuljettajille, jotka joutuvat jäämään sinne yön yli tai pidempään kuorman odotuksen takia. Vapaita paikkoja on vaikea löytää ja jos löytyy, paikka saattaa olla vain neljän tunnin paikka. Lain mukaan kuljettajille pitää tulla tietyssä vaiheessa ajoa kahdeksan tunnin lepoaika, joten rekkaparkin tarpeessa on kyse lain noudattamisen mahdollistamisesta ja liikenneturvallisuudesta. Ehdotan talousarvioaloitteella, että Helsingin kaupunki toteuttaa vuonna 2022 Vuosaaren sataman alueelle yhdessä Helsingin sataman kanssa aloitteessa kuvatun rekkaparkin tai esittää jonkin toisen ratkaisun, jolla kuljettajien turvallinen yöpyminen ja virkistäytyminen voidaan järjestää Helsingissä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, satama, raskas liikenne, rekkaparkki, liikenne

Talousarvio-aloite 3.3.2021: Vuosaaren pelastusaseman suunnittelu ja toteutus käynnistetään 2022

Perjantai 5.3.2021 klo 16.07 - Ville

pelastus.jpgAluehallintovirasto on osoittanut Helsingissä pelastustoimen reagointiaikaan kaupungin laidoilla liittyviä puutteita. Osaan Vuosaaresta hälytysajoneuvo ei tällä hetkellä ennätä kuudessa minuutissa lähimmältä Mellunkylän pelastusasemalta ja tilanne olisi mahdollisimman pian korjattava.

Vuosaaren on jo pidemmän aikaan suunniteltu oman pelastusaseman avaamista sekä sen yhteyteen perustettavaa nopeasti tapahtumapaikalle ehtivää niin sanottua kevyttä kärkiyksikköä. Vuosaaressa on noin 40 000 asukasta, mikä vastaa keskisuurta suomalaista kaupunkia. Tämän kokoisissa kaupungeissa on omat pelastusasemat, joten Vuosaaren kärkiyksikön toiminnan mahdollistavan tukikohdan tarve on perusteltu. Ehdotan talousarvioaloitteella, että Helsingin vuoden 2022 talousarvioon budjetoidaan varat Vuosaaren pelastusaseman suunnittelun ja toteutuksen aloittamiseksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, pelastusasema

Talousarvio-aloite 3.3: Terveydenhoidon puutteet Vuosaaressa korjataan

Torstai 4.3.2021 klo 16.08 - Ville

Vuokki.jpgAloitteet on olleet minulle kahdeksan vuoden ajan tärkeä vaikuttamisväylä valtuustotyössä. Jätin 3.3.2021 neljä talousarvioaloitetta Helsingin 2022 budjettiin. Ensimmäinen aloitteista koskee terveydenhoidon puutteiden korjaamista Vuosaaressa ja siinä todetaan:

”Hoitoon pääsy Vuosaaren terveysasemalla on ollut pian parinkymmenen vuoden ajan ongelma. Kiireettömän lääkäriajan odotusaikaa kuvaava T3-luku oli Vuosaaressa tammikuussa 2021 42 vuorokautta, kun kaupungin keskiarvo on 29. Terveysaseman puhelinpalvelussa on myös ollut ajoittain merkittäviä ruuhkia. Vuosaaren alueen toinen Meri-Rastilan terveysasema suljettiin vuonna 2005, eikä Albatrossin sote-asema ole pystynyt vastaamaan tarpeeseen. Meri-Rastilan terveysasema oli niin henkilökunnan kuin asukkaidenkin arvostama lähiterveysasema, joten sen lopettamisen pitkäaikaiset vaikutukset on tarpeen arvioida uudelleen.

Vuosaaren terveydenhuollon haasteet ovat jatkuneet niin pitkään, että on etsittävä viipymättä ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. Ehdotan talousarvioaloitteella, että Meri-Rastilan terveysasema avataan uudelleen tai esitetään jokin toinen vaihtoehtoinen ratkaisu Vuosaaren terveyspalveluiden tilanteen korjaamiseksi ja budjetoidaan tähän tarvittavat varat Helsingin vuoden 2022 talousarvioon.”

2 kommenttia . Avainsanat: Vuosaari, terveyasema, sote, 2022

Talousarvioaloite 3.2.2021: Korotus rikkoutuneiden muurien ja vastaavien kaupunkirakennelmien korjausmäärärahoihin

Lauantai 6.2.2021 klo 9.58 - Ville

muuri.jpgJätin valtuuston kokouksessa 3.2.2021 seuraavan talousarvio-aloitteen: Vuosaaren keskustassa Sokeritorin ja palvelukeskuksen Albatrossin välisestä kiviaidasta irtosi loppukesällä laatta, jonka korjaamisesta kaupunkilaiset ja minä kaupunginvaltuutettuna on lähettänyt kaupunkiympäristön toimialalle palautejärjestelmän kautta toiveen. Itse olin yhteydessä syyskuussa 2020. 
Vastauksena palautteeseen olen saanut tiedon, ettei kaupungin korjausmäärärahat riitä tämänkaltaisiin korjauksiin ja asia siirtyy siihen, kunnes varoja on. Jättäessäni aloitetta alkukeväällä 2021 laatta puuttui edelleen muurista.
Tämän esimerkin kautta on ilmeistä, että rikkoutuneiden kivimuurien ja vastaavien kaupunkirakennelmien korjaukseen on budjetoitu riittämättömästi varoja. Irronneet laatat aiheuttavat sekä turvallisuusriskejä että haittoja kaupunkikuvaan. Korjausten lykkääminen voi johtaa vaurioalueen leviämiseen ja tuoda ylimääräisiä kuluja. Ehdotan talousarvioaloitteella korjausvarojen korottamista niin, että vastaavan kaltaiset rikkoutuneiden muurien ym. korjaukset voidaan kaupungissa toteuttaa ilman yli puolen vuoden tai jopa pidempää odotusaikaa. Samalla toivon, että edellä mainittu Sokeritorin muuri viipymättä korjataan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, talousarvio, Helsinki, peruskorjaus

Tukevatko suurasemat työssä jaksamista?

Keskiviikko 27.1.2021 klo 17.35 - Ville

Nimimerkin ”Vielä Stadilla töissä” kirjoitus perjantain Helsingin Sanomissa oli huolta herättävä ja on hyvä, että kaupungin terveysasemien työntekijöiden jaksaminen nostetaan jälleen keskusteluun. Olen pitkään seurannut tilannetta Vuosaaren terveysasemalla ja pyrkinyt myös eri tavoin vaikuttamaan sen kohentamiseksi. Rakenteita yhden valtuutetun on vaikea muuttaa. Havaintojeni valossa sitä, toimiiko suurten terveys- ja hyvinvointikeskusten malli Helsingissä olisi paikallaan vakavasti pohtia. Olisiko pikemminkin niin, että pienissä yksiköissä myös työntekijät viihtyisivät jättiasemia paremmin? Vuosaaresta lakkautettiin 2005 Meri-Rastilan lähiterveysasema, mikä ei ollut viisas ratkaisu. Suurten asemien rinnalle tarvittaisiin juuri pieniä vastaanottopisteitä, joissa myös henkilökunta voisi vaikuttaa enemmän työnkuvaansa ja työssä jaksettaisiin todennäköisesti paremmin.      

Julkaisematon mielipidekirjoitus lähetty Helsingin Sanomiin 22.1.2021   

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsinki, Vuosaari, terveysasemat, Helsingin Sanomat

Valtuusto-aloite: Leikosaarentien liikenneturvallisuus

Sunnuntai 24.1.2021 klo 15.42 - Ville

Olen päättyvällä valtuustokaudella 2017-2021 käyttänyt, kuten aieimminkin, aktiivisesti kaupunginvaltuutetun aloiteoikeutta jätteen 21 valtuusto- ja talousarvio-aloitetta. Viimeisin tammikuun valtuustossa 20.1.21 jättämäni aloite koskee Leikosaarentien liikenneturvallisuuden parantamista Vuosaaren Aurinkolahdessa. Sen, kuten useimmat aloitteeni tein asukaspalautteen jälkeen ja perehtyen sen pohjalta asiaan. Aloitteessa todetaan seuraavaa:

"Vuosaaren Aurinkolahden Puistotien ja Gustav Pauligintien liikenneympyröiden välissä sijaitsevan Leikosaarentien katuosuuden liikenneturvallisuudesta on tullut allekirjoittaneelle kaupunginvaltuutetulle asukaspalautetta. Tunnen myös itse seudun ja sen kehityksen Vuosaaressa vuodesta 1997 asuneena.  Vaikka tieosuuden nopeusrajoitus on 40 km/h, pitkällä suoralla autot saattavat kiihdyttää jopa 60 km/h nopeuteen ja jalankulkijoiden turvallisuus vaarantuu. Autojen kiihdytysäänet häiritsevät myös läheisten talojen asukkaita. Ehdotan valtuustoaloitteella, että katuosuuden nopeusrajoitus lasketaan 30 km/h ja katuosuuden puolivälissä olevan Jauhajankujan kohdalle rakennetaan turvallisuutta lisäävä hidaste.  Ratkaisua voidaan perustella sillä, että kyseinen osuus on Aurinkolahden alueella ainoita suoria, jossa ei ole turvallisuutta lisääviä järjestelyjä ja alueella liikkuu runsaasti läheisten koulujen ja päiväkotien lapsia. Leikosaarentien ympäristössä on runsaasti kerrostaloja, joissa asuu satoja ihmisiä, joten jalankulkua on merkittävästi."

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Leikosaarentie, Vuosaari, Aurinkolahti, valtuusto-aloite

Aloite: Opastettu luontopolku Vuosaaren Meri-Rastilan metsään

Sunnuntai 29.11.2020 klo 14.50 - Ville

Jätin kaupunginvaltuustossa 25.11. aloitteen, jossa ehdotetaan luontopolkua Vuosaareen Meri-Rastilan metsään. Aloitteessa, jonka allekirjoitti lisäkseni yksitoista valtuutettua eri ryhmistä, todetaan seuraavaa:

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta teki 20.10.2020 Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteiden yhteydessä päätöksen Vuosaaren Meri-Rastilan metsän säilyttämisestä luontoalueena virkistyskäytössä. Ehdotan valtuustoaloitteella, että alueelle rakennetaan olemassa olevaan ulkoilutieverkoston varrelle yhdessä luontoasiantuntijoiden kanssa opastettu luontopolku. Luontopolun suunnittuvaiheessa voidaan järjestää Vuosaaren asukkaille ja asiasta kiinnostuneille luontoharrastajille työpaja. Opastetauluissa voidaan esitellä esimerkiksi metsän monipuolista linnustoa, monipuolista puustoa ja kasvillisuutta. Meri-Rastilan metsässä polun varressa sijaitsee muun muassa suuri muinaisranta. Tämän myös ”pirunpelloksi” kutsutun alueen eteen voidaan pystyttää yksi tauluista. Tauluissa voidaan antaa myös ohjeita metsässä kulkemiseen, kuten esimerkiksi kehotus roskaamiseen välttämiseen. Opastetaulut voidaan laatia matkailun tukemiseksi suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Luontopolulle voidaan järjestää opastus läheiseltä leirintäalueelta, jota kaupunkiympäristölautakunta päätti samassa kokouksessa 20.10.2020 kehittää matkailukäytössä.

121220523_3635953633115586_3742121116898122663_o.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luontopolku, Vuosaari, Meri-Rastila, virkistys´, matkailu

Malttia Vuosaaren rakentamiseen

Sunnuntai 11.10.2020 klo 21.57 - Ville

Salla Luopajärvi otti kantaa (HS Mielipide 9.10.) kaupunkiympäristölautakunnassa parhaillaan pöydällä oleviin Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteisiin. Niiden osana päätetään Luopajärven mainitsemasta Meri-Rastilan metsän rakentamisesta.

Pidän ehdotettuja suunnitelmia ylimitoitettuina ja Itä-Helsingin merkittävät viher- ja virkistysalueet vaarantavina. Luontoarvoiltaan tärkeän Meri-Rastilan metsän ja Rastilan hyvin toimivan leirintäalueen rakentamisesta pitäisi luopua kokonaan. Vuosaaren keskustaan on jo päätetty merkittävä määrä lisärakentamista. Sen pitäisi riittää.

Se, että vuonna 2010 Helsinkiin liitetyn Östersundomin suunnittelu ei etene, ei ole peruste rakentaa jokaista vihreää aluetta Itä-Helsingissä.

Mielipidekirjoistus Helsingin Sanomissa 11.10.2020

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, Meri-Rastila, Vartiokylä, kaavoitus, luontoarvot, leirintäalue

Vartiokylänlahti kaupunkiympäristölautakunnassa 29.9.2020

Maanantai 28.9.2020 klo 18.31 - Ville

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee huomenna Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteita. Pidän Vuosaaressa asuvana kaupunginvaltuutettuna ehdotettuja suunnitelmia vahvasti ylimitoitettuna ja Itä-Helsingin merkittävät viher- ja virkistysalueet vaarantavina. 

Kaupungin sote. ym. palvelut eivät Vuosaaressa tahdo riittää nykyisellekään asukasmäärälle, joten on vastuutonta suunnitella merkittävää lisärakentamista ilman, että asiaan on esittää ratkaisua. Rastilan leirintäaluetta ei ole tarpeen siirtää sen nykyisestä toimivasta sijainnista. 
Toivon, että kaupunkiympäristölautakunta ottaisi ehdotuksen uuteen tarkisteluun ja harkitsi sitä perusteellisesti uudelleen. Se, ettei 2010 Helsinkiin liitetyn Östersundomin suunnittelu etene, ei ole peruste rakentaa jokaista vihreää aluetta Itä-Helsingissä. 

1 kommentti . Avainsanat: Vuosaari, Vartiokylänlahti, Puotila, kaavoitus

Koripallokenttä Vuosaareen

Sunnuntai 7.6.2020 klo 15.36 - Ville

Jätin 27.5. valtuuston kokouksessa aloitteen koripallokentästä Vuosaareen. Aloitteesta todetaan seuraavaa:
”Olen saanut kaupunginvaltuutettuna Vuosaaresta koripallonharrastajilta palautetta, ettei kaupunginosasta löydy yhtään varsinaista ulkokoripallokenttää. Tämä vastaa myös omia havaintojani. Koulujen pihoilla, Heteniityssä, Kartanon kentällä ja Aurinkolahden rannassa on koripallokoreja, mutta niissä ei ole kenttäviivoja tai sitten viivat eivät ole virallisten sääntöjen mukaisia. Lähin Vuosaarta lähellä oikea koripallokenttä on Puotilassa jalkapallokentän lähellä, mutta sielläkään kenttäviivat eivät vastaa koripallon nykyisiä kymmenen vuotta sitten muuttuneita sääntöjä.  
Vuosaaren uudessa Kartanon liikuntapuistossa (Pallokuja 4) ei ole toistaiseksi koripallokenttää. Ehdotan valtuustoaloitteella, että liikuntapuistoon sijoitetaan virallinen sääntöjen mukainen asfaltoitu koripallokenttä mahdollisimman pian, jotta alan harrastajat saavat Vuosaareen ja itäiseen Helsinkiin asianmukaisen ulkokentän. ”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, koripallo, koris, valtuustoaloite, liikuntapuisto

Metrojen hissit ovat uskottavuuskysymys Helsingille

Tiistai 26.11.2019 klo 9.56 - Vile

Olli-Pekka Koljonen (HS Mielipide 25.11.) nosti esiin Herttoniemen metroaseman pitkään jatkuneet hissiongelmat. Herttoniemi ei ole yksittäistapaus, vaan ongelmia liukuportaiden ja hissien kanssa on jatkuvasti muillakin Itä-Helsingin asemilla, kuten Vuosaaressa. Äskettäin hajosi Rastilan uusittu hissi. Mistä epidemia oikein kertoo?

Helsingin edustajien on turha käydä maailmalla rummuttamassa olevansa ”maailman toimivin kaupunki”, jos perusinfra kertoo muuta. Eikö maailman toimivimmassa kaupungissa pitäisi olla maailman toimivimmat hissit?

Mielipidekirjoitus HS:ssä 26.11.2019

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Herttoniemi, Vuosaari, Rastila, metro, HKL

Valtuustoaloite: kaupunkipyörät Vuosaareen

Torstai 7.11.2019 klo 18.20 - Ville

Jätin 6.11 Helsingin valtuuston kokouksessa aloitteen, jossa ehdotetaan kaupunkipyöräverkon laajentamista Vuosaareen. Aloitetta tuki yli kaksikymmentä valtuutettua eri ryhmistä ja se lähtee nyt virkamiesten ja lautakuntien käsittelyyn. Kaupunginhallituksen vastaus aloitteeseen kuullaan valtuustossa loppukeväällä 2020. Aloitteessa todetaan seuraavaa:

Vuosaareen on pidemmän aikaan toivottu Helsingissä keväällä 2016 käyttöön otettuja HKL:n kaupunkipyöriä. Lähin pyöräasema sijaitsee tällä hetkellä Puotilassa lähellä Vuosaaren siltaa.

Vuosaaressa päättyi lokakuussa 2019 HSL:n vuokrattavien potkulautojen kokeilu. Tilastojen mukaan potkulautojen käyttö Vuosaaressa jäi melko vähäiseksi. Sosiaalisen median kautta vuosaarelaisille loka- marraskuun vaihteessa 2019 tekemässäni kyselyssä kaupunkipyörät nähtiin potkulautoja toimivampana liikkumismuotona Vuosaareen.

Vuosaari on miltei 40 000 asukkaalla Helsingin suurin kaupunginosa. Kaupunkipyörät soveltuisivat erinomaisesti Vuosaaren kaupunginosan sisäisiin matkoihin ja liityntäliikenteeseen metroasemille sekä pyöräilyyn muihin kaupunginosiin. Pyöräily edistää kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia. Helsingin päämäärä on kasvattaa pyöräilyn osuutta liikkumisessa. Kaupunkipyöräverkon laajentaminen tukee tavoitetta. Ehdotan valtuustoaloitteella, että kaupunkipyöräverkko pyritään laajentamaan Vuosaareen mahdollisimman pian.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, kaupunkipyörät, HSL

Vuosaareen ikäihmisten palvelukeskus

Tiistai 7.5.2019 klo 12.48 - Ville

Helsingin suurinta kaupunginosaa, lähes 40 000 asukkaan Vuosaarta, on viime vuosikymmenien aikana rakennettu merkittävästi. Parhaillaan useampi täydennysrakennushanke pyrkii entisestään kasvattamaan kaupunginosan asukaslukua.

Samaan aikaan asukkaiden parissa on viheralueiden säilyttämisen ohella perusteltua huolta sote- ja päivähoitopalveluiden riittävyydestä, kun niiden saatavuudessa on nykyisinkin ongelmia. Tulevasta uudesta lukiosta ollaan toki tyytyväisiä.

Nyt olisi aika huomioida kaupunginosan kasvava iäkkäämpi väestö. Vuosaareen on jo pidemmän aikaan odotettu ikä­ihmisten monipuolista palvelukeskusta terveysaseman yhteyteen. Helsingissä valmistellaan parhaillaan ensi vuoden budjettia, ja olisi ensiarvoisen tärkeää, että siihen saataisiin vihdoin mukaan palvelukeskuksen rakentamiseen tarvittavat varat.
 

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 7.5.2019 

2 kommenttia . Avainsanat: Vuosaari, ikähimiset

Talousarvioaloite ikäihmisten monipuolisesta palvelukeskuksesta Vuosaareen

Maanantai 4.3.2019 klo 9.12 - Ville

Jätin Helsingin valtuustoon viime kokouksessa 27.2 Helsingin 2020 budjettiin talousarvioaloitteen Vuosaaren sote keskuksen laajentamiseksi ikäihmisten monipuoliseksi palvelukeskukseksi, jollaista on odoteltu Vuosaareen ainakin 10 vuotta. Nyt, kun ikäihmisten palveluista runsaasti keskustellaan, on aika vahvistaa laadukkaita julkisia palveluita tässä kaupungissa.  Aloitteen sisältö on seuraava:
"Vuosaaren kauppakeskus Columbuksen viereen valmistui vuonna 1998 palvelukeskus Albatross, jossa toimii Helsingin kaupungin sote-viraston terveysasema ja    muita toimintoja. Vuosaaresta puuttuu kuitenkin edelleen alueen ikäihmisten pitkään toivoma ja    myös kaupungin suunnitelmissa jo    pidemmän aikaa ollut ikäihmisten monipuolinen palvelukeskus. Voimassa olevan asemakaavan ja    rakennuspiirustusten mukaan Albatrossia on mahdollista laajentaa etelään vielä rakentamattomalla kolmannella siivellä. Vuosaaresta lähimpään Myllypuron keskukseen monen iäkkään on metrolla työlästä kulkea.
Lisätilantarvetta on myös Vuosaaren terveyskeskuksen toiminnoille, joita voidaan tarvittaessa siirtää lisärakennuksen tiloihin. Helsingin kaupungin monipuolisissa palvelukeskuksissa on ikääntyneille tarjoilla arviointia ja    kuntoutusta, päivätoimintaa sekä pitkäaikaista ja    lyhytaikaista asumispalvelua. Näitä palveluita tarvitaan myös Vuosaaressa, sillä ikäihmisten määrä tulee tilastojenkin mukaan lähivuosina lisääntymään Vuo-saaressa. Helsingin kaupungin omat tilastot osoittavat, että vanhusväestön määrän kasvu tulee Vuo-saaressa seuraavan kymmenen vuoden aikana ylittämään kaupungin keskiarvot. Siinä missä vuonna2014 yli 65-vuotiaita vuosaarelaisia oli 16 % ja    yli 75-vuotiaita 7   %, vastaavat luvut ovat vuonna 2023 21 % ja    10 %.
Tein palvelukeskus Albatrossin laajentamisesta vuoden 2015 talousarvioon ehdotuksen. Sosiaali- ja terveyslautakunnan myönteisestä lausunnosta huolimatta asia ei    ole toistaiseksi konkreettisesti edennyt, vaikka tarve on ilmeinen. Vuosaari on Suomen suurin lähiö ja siellä ei    ole asukasmäärään nähden nytkään riittävästi ikäihmisten palveluita.  Ehdotan talousarvioaloitteella, että monipuolisen palvelukeskuksen rakentaminen Vuosaareen otetaan vuoden 2020 investointisuunnitelmaan ja hankkeen käynnistämisen mahdollistavat määrärahat varataan Helsingin vuoden 2020 talousarvioon."

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosaari, sote, ikäihmiset

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »